URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2023, 10:30

Judecătoria Salonta a refuzat arestarea a 15 braconieri din mega-dosarul Parchetului local, deși li se impută sute de infracțiuni și fapte șocante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Salonta a respins propunerea de arestare preventivă pentru cei 15 inculpaţi din mega-dosarul de braconaj al Parchetului local, însă a dispus plasarea tuturor sub control judiciar pentru 60 zile, cu interdicţia de a părăsi judeţul, dar şi de a participa la vreo partidă de vânătoare.

Măsura a fost dispusă vineri seară, la o zi după procesul desfăşurat în Cameră de consiliu, unde 10 avocaţi au pledat în favoarea acuzaţilor, prelungind dezbaterile pe mai bine de opt ore. 

Au schingiuit animale

Informaţiile făcute publice pe portalul instanţei arată că procurorii le impută sute de infracţiuni celor 15 inculpaţi. Între aceștia se numără fostul consilier judeţean PSD Iosif Ştefan Dulău, administratorul Asociaţiei de Vânătoare Tinca, paznicul asociaţiei, Gheorghe Gliţă, fraţii Andrei, Nicolae şi Sorin Sarca, patronii unor firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii din comună, dar şi medicii Aurel Marţi și Florin Plăian, respectiv afaceristul Mircea Hadade, patron de firme de construcţii şi case de schimb valutar din Oradea. 

Pe lângă infracţiunile de braconaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul nelegal de armă, în minuta încheierii judecătoreşti sunt menţionate şi fapte ca uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea ori rănirea sau schingiuirea animalelor, majoritatea reţinute în formă continuată. 

Decizia luată de Judecătoria Salonta nu este definitivă, procurorii şi cei 15 împricinaţi având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor. 

Împușcături pentru intimidare

După cum a relatat BIHOREANUL, ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, desfăşurată în colaborare cu Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bihor şi cu sprijinul Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, a pornit în urma unui incident şocant produs în seara de 12 iulie.

Atunci, doi vânători din Tinca, afaceristul Nicolae Sarca, şi consăteanul lui, Alexandru Merge, s-au certat, iar cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului.

În timpul cercetărilor care au urmat, oamenii legii au aflat că fondul de vânătoare din zonă, preferat de numeroase notabilităţi orădene, este un "rai" al braconierilor. Mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale, la mica înţelegere cu şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Ştefan Dulău, şi paznicul de vânătoare Valentin Gliţă, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii. 

În septembrie, poliţiştii şi procurorii din Salonta au desfăşurat percheziţii domiciliare, au ridicat o sumedenie de arme și elementele de muniție (unele deținute legal, altele nelegal), precum și peste 100 de trofee de căprior, 14 trofee de cerb comun, plus altele de mistreț, vulpe, ba chiar și urs. Tot atunci, anchetatorii au dezvăluit că cercetările vizează 17 persoane, însă numărul acestora a crescut, săptămâna trecută, la 21. Dintre acestea, miercurea trecută, 20 au fost reţinute, iar pentru 15 persoane, procurorii au solicitat arestarea preventivă, cerere care a fost respinsă.

Ancheta în caz nu este încă finalizată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Bine scrie Maia, numai unu' dintre acești masculi poți fi, care își etalează puterea prin păduri vanand animale. Care sentință? Fapta există, dovezi sunt, sentință n-o să fie că trăim în România. Veți scăpa cu toții și puteți să vă planificați partida de Crăciun. Ți se întoarce stomacul pe dos de țara asta plină de nepotisme, incompetenți și corupție.
Postat 18 Noiembrie 2023, 20:15 de corm16
Calm
Asta care te numesti ,,Un simplu om", vezi ca se vede dupa cum scrii ca esti inculpat in dosar. Nu te mai agita ca un pepsi, ca judetul bihor are judecatori de toata jena, ii stie toata tara ce poame sunt, ai sanse maxime sa dai si in viitor peste unul la fel ca asta care te-a scapat acuma. Hai, capul sus, ia un aspacardin, scoate banu la avocat si faceti impreuna spume la gura in instanta si o sa fie bine, ca esti in Romania prostiei si a coruptiei, nu in Germania. Respira si relaxeaza-te
Postat 18 Noiembrie 2023, 19:41 de Maia767
Un simplu om!
Cum pot sa își permită cineva sa folosească apelativul "braconieri" si sa mai dea și numele celor implicați fără sa existe o sentință în acest scop, decât suspiciunea unui polițist și un procuror fără a avea dovezi în acest scop ! Doar la doi din cei 21 sau găsit arme neletale. Au uitat sa specifice domni procurori și doamna reporter ca restul armelor ridicate si muniția erau deținute legal iar trofeele la majoritatea aveau dovadă deținerii! Sa va fie rușine doamna Gal!
Postat 18 Noiembrie 2023, 12:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON