URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
14 Noiembrie 2023, 11:17

Invitație la „Warboy”: Orădenii sunt chemați să descopere noul film al regizorului Marian Crișan (FOTO/VIDEO)

Invitație la „Warboy”: Orădenii sunt chemați să descopere noul film al regizorului Marian Crișan (FOTO/VIDEO) PE ACELAȘI DRUM. Feciorul Nicu (Daniel Bâliș) și soldatul Earl (Reginald Ammons) se cunosc în împrejurări neobișnuite și leagă o camaraderie strânsă chiar dacă nu vorbesc aceeași limbă

Toamna anului 1944. Nicu, un adolescent al cărui tată este plecat la război, este nevoit să pornească într-o călătorie plină de aventură prin peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei din calea soldaţilor de diferite naţii ajunşi în zonă. În drumul său îl întâlneşte pe Earl, un aviator american, cu care se împrieteneşte...

"Warboy" - noua producţie a cineastului bihorean Marian Crişan - intră în această săptămână în cinematografe, iar la Oradea va avea parte de o proiecţie specială... 

Din Salonta în "vestul sălbatic"

Salontanul Marian Crişan (foto) a imaginat de-a lungul carierei poveşti remarcabile, punând de multe ori accent pe farmecul şi oamenii neaoşi din orăşelul său natal. 

În 2008, scurtmetrajul său "Megatron", despre un băieţel dintr-un sat românesc căruia mama îi face cadou de ziua lui o vizită la un restaurant McDonalds din Bucureşti, a fost premiat cu "Palme D’Or" pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes. 

În 2010 Marian Crişan a lansat lungmetrajul "Morgen", turnat în Salonta, despre Nelu, un paznic de supermarket care acceptă să ajute un migrant să treacă ilegal graniţa în Ungaria, povestea fiind răsplătită cu numeroase premii, dintre care patru la Festivalul de la Locarno. Mai recent, după alte filme ca "Orizont" şi "Rocker", bihoreanul a lansat "Berliner", realizat din nou în Salonta, despre un politician care, în plină campanie, se împrieteneşte cu un tractorist pentru a părea la rându-i un om simplu şi onest. 

"Warboy" (în traducere, copilul războiului - n.r.), cel mai nou film al său, spune o altfel de poveste, una cu accente western, doar că acţiunea se petrece în "vestul sălbatic" din Apuseni. 

Warboy film Marian Crisan

Campion în şa 

Pornind de la amintirile bunicului său, care în anii 1944-1945 avea grijă de caii unui bărbat înstărit şi a asistat la trecerea soldaţilor germani, români şi ruşi prin zonă, Marian Crişan a trasat o poveste despre un adolescent care se vede nevoit să plece de-acasă pentru a salva cei doi cai ai familiei, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Tatăl său e plecat pe front, iar Nicu trebuie să apere avuţia familiei în vremuri tulburi, când în zonă ajung soldaţi din diferite tabere. În periplul său spre siguranţă, îl întâlneşte pe Earl, un soldat american al cărui avion este doborât undeva în munţi, iar cei doi se întovărăşesc şi pornesc împreună la drum. 

Pentru rolul lui Nicu, regizorul a căutat un tânăr care să ştie călări foarte bine, în primul rând. Aşa l-a găsit pe Daniel Bâliş (16 ani), elev la Liceul cu Program Sportiv din Bacău, fără alte apariţii pe marile ecrane, dar care colecţionează premii la concursuri de hipism. În acest an, de pildă, s-a situat pe locul III cu echipa României la Campionatul Balcanic de Anduranţă desfăşurat în Bulgaria, şi a câştigat trofeul pentru cel mai tânăr călăreţ român care a terminat proba de anduranţă de 120 de kilometri. 

Warboy film Marian Crisan

Întâlnire la Oradea 

Rolul aviatorului Earl este interpretat de un american născut şi crescut în Texas. "Reginald Ammons a lucrat în agricultură, construcţii, pe câmpurile petrolifere, a fost avocat, manager la două companii de biciclete şi a co-fondat două start-up-uri. În ultimii ani a locuit în România, unde este consultant pentru clienţii săi care vin dintr-o gamă largă de industrii şi ţări, timp în care a urmărit şi recent descoperita dragoste pentru actorie", îl prezintă producătorii. 

Pe lângă "Warboy", Reginald Ammons a mai obţinut roluri în filme precum "Kickstarter" şi "Cravata galbenă", cel din urmă despre dirijorul Sergiu Celibidache, interpretat de John Malkovich. 

Warboy film marian crisan

În filmul scris şi regizat de Marian Crişan au roluri, ca de obicei, şi actori orădeni. De data aceasta este vorba despre Enikő Kovács, Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi regretatul Ion Ruscuţ. Filmările au fost realizate în locuri pitoreşti ca Gârda de Sus, Poiana Călineasa, Roşia Montană.

"Warboy" va putea fi văzut în cinematografele din ţară începând din 17 noiembrie. Primele proiecţii speciale au avut loc deja în câteva oraşe, cea de la Oradea fiind programată pentru duminică, 19 noiembrie, de la ora 18, la Cinema Palace. 

Spectatorii se vor întâlni atât cu Marian Crişan, cât şi cu actorii Daniel Bâliş, Reginald Ammons, Enikő Kovács, Petre Ghimbăşan şi Richard Balint, care vor vorbi despre westernul de Apuseni...

Trailerul filmului distribuit de Rova Film:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON