URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2024, 14:30

Înotătorii "de gheaţă" au ajuns la Oradea: Peste 300 de sportivi din 27 de ţări vor concura la Campionatul European de ice-swimming (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, Oradea va găzdui o competiţie importantă la nivel european, în care înotători profesionişti se vor întrece într-un bazin cu apă de până la cinci grade.

Detalii despre eveniment au fost oferite joi, la Primăria Oradea, de înotătorul orădean Ovidiu Tirla, care a adus competiţia în urbe, şi de Paul Georgescu, primul român care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă.

12 concurenţi cu dizabilităţi

La conferinţă au participat şi înotătorii Ram Barkai, care este şi preşedintele International Ice Swimming Association, Petar Stoychev, înotător cu patru prezenţe la Jocurile Olimpice şi membru în aceeaşi asociaţie, John Myatt, înotător paralimpic fără un picior care va concura la Oradea, viceprimarul Marcel Dragoş şi jurnalistul sportiv bucureștean Vlad Lucian Arhire, care va comenta evenimentul pe tot parcursul weekendului.

Preşedintele International Ice Swimming Association, Ram Barkai, le-a explicat celor prezenţi că este pentru prima dată când se desfășoară campionatul european, dat fiind că este un sport nou, iar în anii precedenţi s-au ținut doar competiții de Campionat Mondial. O altă premieră este desfășurarea competiției într-un bazin exterior (vizavi de Parcul Brătianu), având în vedere că până acum concurenţii înotau pe un braţ al unui lac sau râu peste care era montat un schelet de piscină, cu coloane.

"La această primă ediţie avem concurenţi din 27 de ţări europene, mai exact 322. Între aceştia se numără şi 111 femei şi 12 concurenţi la paralimpice. Am încercat deja apa, care este rece, dar nu foarte rece", a explicat Ram Barkai.

La rândul său, viceprimarul Marcel Dragoş a spus că se bucură că această primă ediţie a Campionatului European are loc în Oradea, unde în ultimii ani înotul a devenit tot mai atractiv, în special pentru copii. 

35 din România

"Prima parte a campionatului se va desfăşura dimineaţa, începând de la ora 9 până la 13, vineri, sâmbătă şi duminică, iar spre seară, de la ora 16.30, vor avea loc semifinalele şi finalele. Cea mai spectaculoasă probă, de înot în stil liber, va avea loc sâmbătă după-amiază. Intrarea este liberă, aşa că oricine poate să vină şi să susţină concurenţii", a spus şi înotătorul Petar Stoychev.

Paul Georgescu, care este şi preşedintele Asociaţiei Sportive Ice Swimming and Open Water din România, a subliniat în faţa celor prezenţi că organizarea acestei competiţii la Oradea i se datorează în mare parte orădeanului Ovidiu Tirla.

"Din România vor fi 35 de înotători profesionişti, între care se vor număra şi mai mulţi tineri, colegi cu David Popovici. El nu a putut să ne onoreze cu prezenţa pentru că se pregăteşte intens pentru Jocurile Olimpice de la Paris, însă ne susţine. Obiectivul meu e să luăm cât mai multe medalii, însă nu vreau să pun multă presiune pe colegii noştri", a explicat Paul Georgescu.

Trei din Oradea

Din Oradea, la competiţie vor concura, la mai multe probe: Ovidiu Tirla, antrenor de înot al clubului CSM şi campion mondial la proba de 50 de metri spate, la Campionatul Mondial de înot în ape îngheţate din 2022, și vicecampion în 2023, David Fazekas, înotător amator care a îndeplinit baremul de calificare, şi Antonio Alexandrescu, poloist la echipa CSU Oradea.

"Vor fi mai multe probe, dar proba considerată regină a acestei competiţii este cea de 1.000 de metri liber. Alte probe sunt 500 m liber, 50 m liber şi ştafetă. La acestea, sportivii pot înota în orce stil: craul, spate, fluture sau bras. Concurenţii vor fi recompensaţi cu diplome, trofee şi cu un ceas special de înot. Temperatura apei trebuie să fie mereu sub 5 grade, iar înotătorii să concureze fără să poarte echipamente speciale care să-i ferească de frig", a detaliat Ovidiu Tirla.

Pentru a putea participa, un sportiv trebuie să se antreneze constant şi să crească nivelul de timp pe care îl petrece într-o apă rece, a cărei temperatură scade pe parcursul evoluţiei sale, de pe la 15 grade până la 5 sau mai puţin.

"Totul depinde de capacitatea de adaptare a corpului în apa rece. Fizic poţi, e nevoie doar de antrenament, mintal e puţin mai greu, dar se poate trece şi peste asta cu multă determinare", a mai spus Tirla.

Evenimentul va debuta joi seară, de la ora 18, la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu" cu o defilare a celor 322 de sportivi. Vineri, de la ora 9, vor avea loc primele probe.

Primul Campionat European de înot în ape înghețate este organizat de International Ice Swimming Association, Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea și CSM Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON