URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Ianuarie 2024, 08:01

Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO)

Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO) SPORT DE IARNĂ. În 2022, la campionatul mondial de înot în ape înghețate care s-a ținut din Polonia (foto), înotătorul orădean Ovidiu Tirla (medalion) s-a clasat pe primul loc la proba de 50 de metri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primele zile din februarie, Oradea va scrie istorie în cartea mondială a sportului. Primul campionat european de înot în ape îngheţate se va desfăşura în oraş între 2 şi 4 februarie, iar peste 300 de temerari din 27 de ţări vor încerca să demonstreze anduranţă în acest sport riscant.

Printre ei se numără şi orădeanul Ovidiu Tirla, un sportiv experimentat, care a devenit campion mondial la înot în ape îngheţate încă de la prima competiţie la care a participat.

Înotător nativ

De când era copil, Ovidiu a demonstrat că are deprinderi "acvatice", el şi fratele său învăţând singuri să înoate în bazinele ştrandului din oraş. "Aveam 6 ani când tatăl meu ne-a dus la cursuri de înot la clubul Crişul, pentru că nu mai rezista cu noi la ştrand", rememorează sportivul, acum în vârstă de 43 de ani.

După puţine lecţii în bazinul dedicat copiilor, cei doi fraţi au fost primii care au avut curajul să sară în bazinul mare, ceea ce l-a şi determinat pe antrenor să le recomande părinţilor să-i îndrume spre o carieră în sport. "Probabil aşa m-am născut, cu o uşurinţă în înot", spune Ovidiu. Până la 12 ani, a fost înotător la clubul Crişul, iar apoi a început să practice polo pe apă la Dinamo Oradea, devenind de trei ori campion naţional.

Sportul, prin ochi de HR

O accidentare la umăr l-a obligat pe Ovidiu să renunţe prea devreme la polo, dar a rămas în domeniu. Angajat al CSM Oradea, este astăzi unul dintre cei mai căutaţi antrenori de înot din oraş şi pregăteşte copii şi adulţi pentru performanţă în acest sport, pe care, de altfel, îl consideră foarte important. "Dacă nu ştii să mergi cu bicicleta, nu este o problemă. Dar dacă nu ştii să înoţi, s-ar putea să facă diferenţa între viaţă şi moarte", explică el. Ovidiu este cunoscut şi ca managerul uneia dintre cele mai importante competiţii de înot pentru amatori din oraş, Swimathon, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea.

Înotul este vocaţia lui, dar bărbatul are şi o profesie "uscată". Absolvent al Facultăţii de Drept, este manager HR la o firmă producătoare de materiale de construcţie, iar, când recrutează angajaţi, îi "citeşte" cu uşurinţă pe cei care au practicat un sport: "Sunt mult mai organizaţi şi respectă mult mai bine termenele limită". Un motiv în plus pentru care Ovidiu îi încurajează pe părinţi să-şi dea copiii la sport, aşa cum şi el a făcut cu cele două fiice ale lui. 

"Just keep swimming"

În urmă cu 11 ani, Ovidiu şi-a descoperit pasiunea de a înota în ape deschise, adică lacuri, mări sau oceane, ramură sportivă complet diferită de parcurgerea unor lungimi de bazin. 

"La prima cursă de înot în ape deschise la care am participat, Traversarea Tarniţei (n.r. - competiţie pe lacul cu acelaşi nume din judeţul Cluj), m-am întrebat ce naiba caut eu acolo, un poloist nu înoată în ape deschise. Riscurile sunt mult mai mari, trebuie să-ţi stăpâneşti foarte bine creierul, fobiile...", zice Ovidiu. 

Şi-a dat seama că, aşa cum îi spune tatuajul pe care îl are pe antebraţ ("just keep swimming"), indiferent că este într-un lac sau într-un bazin, trebuie să continue să înoate chiar şi atunci când crede că nu mai poate. Vară de vară, se întoarce în lacul Tarniţa, locul unde şi-a depăşit limitele.

Primul concurs, prima reuşită 

Pasiunea pentru înot în ape îngheţate, adică a căror temperatură ajunge la cel mult 5 grade Celsius şi care nu pot fi încălzite, ci doar răcite, a descoperit-o la îndemnul înotătorului bucureştean Paul Georgescu, care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă, fondată cu patru ani înainte. "L-am urmărit în concursul din Murmansk, Rusia, şi m-am întrebat cum a reuşit. Mie uneori mi se pare rece şi apa din bazinul acoperit", zice Ovidiu, râzând.

Doi ani mai târziu, într-o zi, a îndrăznit să intre în apa rece. "Îi spusesem lui Paul că încerc, dar probabil nu voi reuşi. Era noiembrie 2021 când am intrat în piscina copiilor de-acasă", rememorează sportivul. În ciuda şocului termic, a presiunii resimţite pe plămâni şi a hiper-ventilaţiei, a reuşit să reziste 15 secunde, cât şi-a propus. 

În zilele următoare, a continuat să mărească durata de timp în care a stat în apa rece, demonstrându-şi că este capabil să suporte temperaturile reduse. În februarie 2022, deja participa la campionatul mondial, la proba de 50 de metri, şi, spre surprinderea lui, s-a clasat pe primul loc. "Să reuşeşti să te adaptezi în apă este cel mai important lucru", îşi explică reuşita. Un an mai târziu, a concurat iar şi a devenit vicecampion. Semn că, şi la temperaturi scăzute, apa chiar este "elementul" lui...

Oradea scrie istorie

Când asociaţia internaţională a înotului în ape îngheţate (IISA) a decis să organizeze primul campionat european de ice-swimming, Ovidiu a militat pentru găzduirea lui în Oradea. "Oraşul nostru scrie istorie în acest sport. Am convingerea că acest sport va fi recunoscut de Liga Europeană de Nataţie şi de World Aquatics (n.r. - federaţia internaţională) şi, oricând se va vorbi despre el, se va şti că primul campionat european s-a ţinut la Oradea", zice, mândru, înotătorul. 

Între 2 şi 4 februarie, în bazinul olimpic în aer liber de lângă Parcul Brătianu vor înota, în apa care va avea cel mult 5 grade Celsius, 321 de sportivi (dintre care 116 femei), veniţi la Oradea din 27 de ţări. 

Ovidiu şi-a asumat un dublu rol, de organizator şi concurent. El va înota la proba care l-a făcut campion mondial, de 50 de metri, şi se bucură că în concurs vor fi observatori şi arbitri LEN, care vor da greutate concursului.

Legendele înotului

Între cei 34 de sportivi din lotul României, se mai regăseşte un orădean, David Fazecas, înotător amator care a îndeplinit baremul de calificare. De asemenea, la campionatul european sunt aşteptaţi şi sportivi consideraţi legende ale înotului, inclusiv bulgarul Petar Stoychev, cu patru prezenţe la Jocurile Olimpice şi unul dintre cei mai respectaţi înotători de anduranţă de pe glob, ori neamţul Christof Wandratsch, primul campion mondial din istoria ice-swimming-ului şi, totodată, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii, unde a înotat 7 ore şi 3 minute. "Va fi o competiţie interesantă şi pentru privitori", zice Ovidiu. 

Publicul va avea acces liber, aşa că orădenii nu ar trebui să rateze ocazia să-i vadă în acţiune pe "sportivii de gheaţă"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON