URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2024, 08:01

Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO)

Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO) SPORT DE IARNĂ. În 2022, la campionatul mondial de înot în ape înghețate care s-a ținut din Polonia (foto), înotătorul orădean Ovidiu Tirla (medalion) s-a clasat pe primul loc la proba de 50 de metri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primele zile din februarie, Oradea va scrie istorie în cartea mondială a sportului. Primul campionat european de înot în ape îngheţate se va desfăşura în oraş între 2 şi 4 februarie, iar peste 300 de temerari din 27 de ţări vor încerca să demonstreze anduranţă în acest sport riscant.

Printre ei se numără şi orădeanul Ovidiu Tirla, un sportiv experimentat, care a devenit campion mondial la înot în ape îngheţate încă de la prima competiţie la care a participat.

Înotător nativ

De când era copil, Ovidiu a demonstrat că are deprinderi "acvatice", el şi fratele său învăţând singuri să înoate în bazinele ştrandului din oraş. "Aveam 6 ani când tatăl meu ne-a dus la cursuri de înot la clubul Crişul, pentru că nu mai rezista cu noi la ştrand", rememorează sportivul, acum în vârstă de 43 de ani.

După puţine lecţii în bazinul dedicat copiilor, cei doi fraţi au fost primii care au avut curajul să sară în bazinul mare, ceea ce l-a şi determinat pe antrenor să le recomande părinţilor să-i îndrume spre o carieră în sport. "Probabil aşa m-am născut, cu o uşurinţă în înot", spune Ovidiu. Până la 12 ani, a fost înotător la clubul Crişul, iar apoi a început să practice polo pe apă la Dinamo Oradea, devenind de trei ori campion naţional.

Sportul, prin ochi de HR

O accidentare la umăr l-a obligat pe Ovidiu să renunţe prea devreme la polo, dar a rămas în domeniu. Angajat al CSM Oradea, este astăzi unul dintre cei mai căutaţi antrenori de înot din oraş şi pregăteşte copii şi adulţi pentru performanţă în acest sport, pe care, de altfel, îl consideră foarte important. "Dacă nu ştii să mergi cu bicicleta, nu este o problemă. Dar dacă nu ştii să înoţi, s-ar putea să facă diferenţa între viaţă şi moarte", explică el. Ovidiu este cunoscut şi ca managerul uneia dintre cele mai importante competiţii de înot pentru amatori din oraş, Swimathon, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea.

Înotul este vocaţia lui, dar bărbatul are şi o profesie "uscată". Absolvent al Facultăţii de Drept, este manager HR la o firmă producătoare de materiale de construcţie, iar, când recrutează angajaţi, îi "citeşte" cu uşurinţă pe cei care au practicat un sport: "Sunt mult mai organizaţi şi respectă mult mai bine termenele limită". Un motiv în plus pentru care Ovidiu îi încurajează pe părinţi să-şi dea copiii la sport, aşa cum şi el a făcut cu cele două fiice ale lui. 

"Just keep swimming"

În urmă cu 11 ani, Ovidiu şi-a descoperit pasiunea de a înota în ape deschise, adică lacuri, mări sau oceane, ramură sportivă complet diferită de parcurgerea unor lungimi de bazin. 

"La prima cursă de înot în ape deschise la care am participat, Traversarea Tarniţei (n.r. - competiţie pe lacul cu acelaşi nume din judeţul Cluj), m-am întrebat ce naiba caut eu acolo, un poloist nu înoată în ape deschise. Riscurile sunt mult mai mari, trebuie să-ţi stăpâneşti foarte bine creierul, fobiile...", zice Ovidiu. 

Şi-a dat seama că, aşa cum îi spune tatuajul pe care îl are pe antebraţ ("just keep swimming"), indiferent că este într-un lac sau într-un bazin, trebuie să continue să înoate chiar şi atunci când crede că nu mai poate. Vară de vară, se întoarce în lacul Tarniţa, locul unde şi-a depăşit limitele.

Primul concurs, prima reuşită 

Pasiunea pentru înot în ape îngheţate, adică a căror temperatură ajunge la cel mult 5 grade Celsius şi care nu pot fi încălzite, ci doar răcite, a descoperit-o la îndemnul înotătorului bucureştean Paul Georgescu, care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă, fondată cu patru ani înainte. "L-am urmărit în concursul din Murmansk, Rusia, şi m-am întrebat cum a reuşit. Mie uneori mi se pare rece şi apa din bazinul acoperit", zice Ovidiu, râzând.

Doi ani mai târziu, într-o zi, a îndrăznit să intre în apa rece. "Îi spusesem lui Paul că încerc, dar probabil nu voi reuşi. Era noiembrie 2021 când am intrat în piscina copiilor de-acasă", rememorează sportivul. În ciuda şocului termic, a presiunii resimţite pe plămâni şi a hiper-ventilaţiei, a reuşit să reziste 15 secunde, cât şi-a propus. 

În zilele următoare, a continuat să mărească durata de timp în care a stat în apa rece, demonstrându-şi că este capabil să suporte temperaturile reduse. În februarie 2022, deja participa la campionatul mondial, la proba de 50 de metri, şi, spre surprinderea lui, s-a clasat pe primul loc. "Să reuşeşti să te adaptezi în apă este cel mai important lucru", îşi explică reuşita. Un an mai târziu, a concurat iar şi a devenit vicecampion. Semn că, şi la temperaturi scăzute, apa chiar este "elementul" lui...

Oradea scrie istorie

Când asociaţia internaţională a înotului în ape îngheţate (IISA) a decis să organizeze primul campionat european de ice-swimming, Ovidiu a militat pentru găzduirea lui în Oradea. "Oraşul nostru scrie istorie în acest sport. Am convingerea că acest sport va fi recunoscut de Liga Europeană de Nataţie şi de World Aquatics (n.r. - federaţia internaţională) şi, oricând se va vorbi despre el, se va şti că primul campionat european s-a ţinut la Oradea", zice, mândru, înotătorul. 

Între 2 şi 4 februarie, în bazinul olimpic în aer liber de lângă Parcul Brătianu vor înota, în apa care va avea cel mult 5 grade Celsius, 321 de sportivi (dintre care 116 femei), veniţi la Oradea din 27 de ţări. 

Ovidiu şi-a asumat un dublu rol, de organizator şi concurent. El va înota la proba care l-a făcut campion mondial, de 50 de metri, şi se bucură că în concurs vor fi observatori şi arbitri LEN, care vor da greutate concursului.

Legendele înotului

Între cei 34 de sportivi din lotul României, se mai regăseşte un orădean, David Fazecas, înotător amator care a îndeplinit baremul de calificare. De asemenea, la campionatul european sunt aşteptaţi şi sportivi consideraţi legende ale înotului, inclusiv bulgarul Petar Stoychev, cu patru prezenţe la Jocurile Olimpice şi unul dintre cei mai respectaţi înotători de anduranţă de pe glob, ori neamţul Christof Wandratsch, primul campion mondial din istoria ice-swimming-ului şi, totodată, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii, unde a înotat 7 ore şi 3 minute. "Va fi o competiţie interesantă şi pentru privitori", zice Ovidiu. 

Publicul va avea acces liber, aşa că orădenii nu ar trebui să rateze ocazia să-i vadă în acţiune pe "sportivii de gheaţă"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON