URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2023, 19:45

„În sfârşit, o idee bună!”: S-a deschis piaţa volantă în cartierul orădean Nufărul (FOTO/VIDEO)

Piaţeta de lângă McDonaldʼs, din cartierul Nufărul, a găzduit miercuri prima ediție a pieței volante care aduce mai aproape de locuitorii zonei legume, fructe, flori, uleiuri, de la producători locali. 

Locuitorii acestui cartier al Oradiei au rămas încă de anul trecut fără piață agroalimentară, printr-o decizie a municipalității, care vrea să ridice pe fostul amplasament al acesteia o parcare supraetajată. 

„S-au topit efectiv”

21 de comercianți și-au expus miercuri marfa la standurile pieței volante deschise de municipalitate după modelul celei din Piața Unirii. Producătorii au fost vizitați de destui cumpărători, iar unii dintre ei au vândut rapid.

„Am adus tradiționalele plăcinte-n foi de Beiuş - numai că ele sunt pregătite la Pietroasa - şi, spre surprinderea mea, în nici măcar o oră, cele 25 de kilograme s-au topit efectiv, au dispărut de pe masă. Nu m-am așteptat. Mă voi pregăti cu mai multe pentru săptămâna viitoare", a spus, pentru BIHOREANUL, Gina Toma, o localnică din Pietroasa, care împreună cu mama sa pregăteşte delicatesele.

Orădenii au cumpărat plăcinte cu brânză, cu mere şi scorţişoară, cartofi ori ciuperci. O bucată a costat 10 lei.

„Eu mă bucur că s-a organizat aici. De obicei mergeam la Piaţa Mare, unde concuram cu cei care aduceau alimente din import, dar aici suntem numai noi, cei locali. Clienţi am avut destui în doar 3 ore de la deschidere", a spus şi un producător local din Borş, care a adus, între altele, castraveţi la 7 lei şi cartofi la 6 lei.

Alţi producători, care merg periodic şi la piaţa volantă din Piaţa Unirii, au fost mai puţin satisfăcuţi.

"Mă aşteptam să vină mai multă lume dat fiind că aici suntem între blocuri, deci sunt mai mulţi locuitori, dar am vândut destul de puţin, sub aşteptări. Poate e pentru că încă nu ştie prea multă lume şi nici nu ne cunosc încă produsele. În Piaţa Unirii sunt mult mai mulţi cumpărători", a spus Elvira Tako, o localnică din Ghiorac, de lângă Salonta, care împreună cu soţul ei deţine o livadă. Cei doi soţi au adus la piaţă mere, pere şi struguri.

Printre produsele etalate pe tarabe au fost struguri cu 10-12 lei kilogramul, fasole la 20 lei, diferite plante aromatice, precum salvie şi cimbrişor, la 10 lei, ori diferite uleiuri presate la rece, ale căror preţuri încep de la 12 lei / sticla.

Aşteptată de locuitorii zonei

Cam toţi producătorii au spus că practică aceleaşi preţuri indiferent de locul unde-şi vând produsele, iar majoritatea clienţilor au părut mulţumiţi.

„Noi stăm chiar la blocul de peste drum şi aveam nevoie de o piaţă unde să venim să ne luăm produse proaspete. Acum am luat nişte prune şi miere de albine", a spus povestit orădeanca Ecaterina Szlob (în foto principală).

„În sfârşit, o idee bună a domnului primar! Trebuie și câte una din asta, nu numai demolări. Mai trebuie să și construim ceva. E foarte bine aici, e curat, e la aer...”, a spus soțul femeii. 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, aceasta este prima piaţă organizată în cartier după aproape un an. Târgul găzduit de centrul de cartier din Nufărul se va ține în fiecare zi de miercuri, între orele 14 şi 20.

Piaţa agroalimentară Nufărul a fost închisă în noiembrie 2022, pentru a face loc unei parcări supraetajate. Măsura a stârnit revolta locuitorilor din cartier, care au fost obligaţi să meargă la cumpărături până la Piaţa Mare. De atunci, municipalitatea a organizat în zadar două licitații pentru atragerea unui investitor dispus să ridice parcarea supraetajată în schimbul spaţiilor comerciale de la parter, astfel că locul stă neocupat. Până la urmă, Primăria Oradea va face investiția din bugetul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
O imbecilitate
Ideea buna era sa ramana fosta piata. Iar parcarea noua putea facuta pe hectarele goale , care sunt in curtea Univ Emanuel , teren nefolosit si putea expropriat la bani de nimic, ca nu are constructii. Dar asa ne intoarcem la pietele ca la tara, odata pe saptamana cu marfa expusa pejos si tarabe ca in anii 90. Asta da dezvoltare!!!!
Postat 05 Octombrie 2023, 20:28 de vasi13
denis
Piețele Volante e ideea PNL, ceilalti doar blablabla
Postat 05 Octombrie 2023, 20:06 de Sandu2100
da
pana la urma pesedeii au reusit si e foarte bine pentru oradeni caci era nevoie si inca mai e nevoie de piete de acest fel. KP are perfecta dreptate insa e bine si asa, decat deloc
Postat 05 Octombrie 2023, 18:54 de denis
Din contră, este o idee foarte proastă ...
... să desființezi o piață care îndeplinea, cât de cât, normele de funcționare zilnică și care nu încurca pe nimeni ca amplasare, cu una săptămânală de pe marginea drumului și care înghite praful veșnicelor șantiere.
Postat 05 Octombrie 2023, 05:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON