URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2023, 19:45

„În sfârşit, o idee bună!”: S-a deschis piaţa volantă în cartierul orădean Nufărul (FOTO/VIDEO)

Piaţeta de lângă McDonaldʼs, din cartierul Nufărul, a găzduit miercuri prima ediție a pieței volante care aduce mai aproape de locuitorii zonei legume, fructe, flori, uleiuri, de la producători locali. 

Locuitorii acestui cartier al Oradiei au rămas încă de anul trecut fără piață agroalimentară, printr-o decizie a municipalității, care vrea să ridice pe fostul amplasament al acesteia o parcare supraetajată. 

„S-au topit efectiv”

21 de comercianți și-au expus miercuri marfa la standurile pieței volante deschise de municipalitate după modelul celei din Piața Unirii. Producătorii au fost vizitați de destui cumpărători, iar unii dintre ei au vândut rapid.

„Am adus tradiționalele plăcinte-n foi de Beiuş - numai că ele sunt pregătite la Pietroasa - şi, spre surprinderea mea, în nici măcar o oră, cele 25 de kilograme s-au topit efectiv, au dispărut de pe masă. Nu m-am așteptat. Mă voi pregăti cu mai multe pentru săptămâna viitoare", a spus, pentru BIHOREANUL, Gina Toma, o localnică din Pietroasa, care împreună cu mama sa pregăteşte delicatesele.

Orădenii au cumpărat plăcinte cu brânză, cu mere şi scorţişoară, cartofi ori ciuperci. O bucată a costat 10 lei.

„Eu mă bucur că s-a organizat aici. De obicei mergeam la Piaţa Mare, unde concuram cu cei care aduceau alimente din import, dar aici suntem numai noi, cei locali. Clienţi am avut destui în doar 3 ore de la deschidere", a spus şi un producător local din Borş, care a adus, între altele, castraveţi la 7 lei şi cartofi la 6 lei.

Alţi producători, care merg periodic şi la piaţa volantă din Piaţa Unirii, au fost mai puţin satisfăcuţi.

"Mă aşteptam să vină mai multă lume dat fiind că aici suntem între blocuri, deci sunt mai mulţi locuitori, dar am vândut destul de puţin, sub aşteptări. Poate e pentru că încă nu ştie prea multă lume şi nici nu ne cunosc încă produsele. În Piaţa Unirii sunt mult mai mulţi cumpărători", a spus Elvira Tako, o localnică din Ghiorac, de lângă Salonta, care împreună cu soţul ei deţine o livadă. Cei doi soţi au adus la piaţă mere, pere şi struguri.

Printre produsele etalate pe tarabe au fost struguri cu 10-12 lei kilogramul, fasole la 20 lei, diferite plante aromatice, precum salvie şi cimbrişor, la 10 lei, ori diferite uleiuri presate la rece, ale căror preţuri încep de la 12 lei / sticla.

Aşteptată de locuitorii zonei

Cam toţi producătorii au spus că practică aceleaşi preţuri indiferent de locul unde-şi vând produsele, iar majoritatea clienţilor au părut mulţumiţi.

„Noi stăm chiar la blocul de peste drum şi aveam nevoie de o piaţă unde să venim să ne luăm produse proaspete. Acum am luat nişte prune şi miere de albine", a spus povestit orădeanca Ecaterina Szlob (în foto principală).

„În sfârşit, o idee bună a domnului primar! Trebuie și câte una din asta, nu numai demolări. Mai trebuie să și construim ceva. E foarte bine aici, e curat, e la aer...”, a spus soțul femeii. 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, aceasta este prima piaţă organizată în cartier după aproape un an. Târgul găzduit de centrul de cartier din Nufărul se va ține în fiecare zi de miercuri, între orele 14 şi 20.

Piaţa agroalimentară Nufărul a fost închisă în noiembrie 2022, pentru a face loc unei parcări supraetajate. Măsura a stârnit revolta locuitorilor din cartier, care au fost obligaţi să meargă la cumpărături până la Piaţa Mare. De atunci, municipalitatea a organizat în zadar două licitații pentru atragerea unui investitor dispus să ridice parcarea supraetajată în schimbul spaţiilor comerciale de la parter, astfel că locul stă neocupat. Până la urmă, Primăria Oradea va face investiția din bugetul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
O imbecilitate
Ideea buna era sa ramana fosta piata. Iar parcarea noua putea facuta pe hectarele goale , care sunt in curtea Univ Emanuel , teren nefolosit si putea expropriat la bani de nimic, ca nu are constructii. Dar asa ne intoarcem la pietele ca la tara, odata pe saptamana cu marfa expusa pejos si tarabe ca in anii 90. Asta da dezvoltare!!!!
Postat 05 Octombrie 2023, 20:28 de vasi13
denis
Piețele Volante e ideea PNL, ceilalti doar blablabla
Postat 05 Octombrie 2023, 20:06 de Sandu2100
da
pana la urma pesedeii au reusit si e foarte bine pentru oradeni caci era nevoie si inca mai e nevoie de piete de acest fel. KP are perfecta dreptate insa e bine si asa, decat deloc
Postat 05 Octombrie 2023, 18:54 de denis
Din contră, este o idee foarte proastă ...
... să desființezi o piață care îndeplinea, cât de cât, normele de funcționare zilnică și care nu încurca pe nimeni ca amplasare, cu una săptămânală de pe marginea drumului și care înghite praful veșnicelor șantiere.
Postat 05 Octombrie 2023, 05:43 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON