URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2023, 10:01

Piață volantă în cartierul Nufărul: Se deschide miercurea viitoare! (FOTO)

Piață volantă în cartierul Nufărul: Se deschide miercurea viitoare! (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Nufărul va avea din nou o piață, după o pauză de aproape un an.

O nouă piaţă volantă!

Începând de săptămâna viitoare, municipalitatea orădeană va organiza în fiecare zi de miercuri o piaţă volantă, în noul centru de cartier din Nufărul, care a fost amenajat pe fonduri europene.

"Din 4 octombrie va funcţiona o piaţă în cartierul Nufărul, în piaţeta finalizată în jurul restaurantului McDonaldʼs. Piaţa va funcţiona între orele 14 și 20, în fiecare miercuri, după modelul pieţei volante (n.r. din Piaţa Unirii)", a declarat joi, în finalul unei conferințe de presă, primarul Florin Birta.

Edilul nu a dat detalii legate de comercianții care își vor desface produsele aici. Însă, la fel ca în Piața Unirii, cel mai probabil vor fi producători locali.

Amenajarea centrului de cartier din Nufărul a fost finalizată săptămâna aceasta.

"Lucrările urmează să fie recepţionate în următoarele două săptămâni. Chiar dacă nu am perfectat încă documentele, constructorul şi-a dat acordul să amenajăm aici o piaţă volantă. Există toate facilităţile necesare pentru obţinerea avizelor necesare pentru ca aceasta să poată funcționa", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Mihaela Neag.

Amenajarea piaţetei Nufărul a fost făcută de firma Gavella pentru suma de 6,7 milioane lei fără TVA.

Proiectul a vizat amenajarea unui centru de cartier cu spaţii verzi, trotuare acoperite cu dale, două spaţii de joacă, opt platforme de lemn pe care să se poată sta, iluminat public, mobilier urban şi altele.

Piaţă fără căutare

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Piaţa Nufărul, de la ieşirea din oraş, a fost închisă în noiembrie 2022 pentru a face loc unei parcări supraetajate.

Măsura a stârnit revolta locuitorilor din cartier, care au fost obligaţi să meargă la cumpărături până la Piaţa Mare, aproape de centrul oraşului, printre şanţuri şi şantiere.

Nemulţumirea riveranilor este cu atât mai mare cu cât, după ce piaţa a fost închisă, municipalitatea nu a reuşit să atragă niciun investitor dispus să ridice parcarea supraetajată în schimbul spaţiilor comerciale de la parterul așa cum plănuise. Primăria Oradea a organizat zadarnic două licitaţii publice.

În lipsă de ofertanţi, luna aceasta, primarul Florin Birta a hotărât să realizeze investiţia din bugetul local. Licitaţia pentru stabilirea unui constructor este programată pentru anul acesta, urmând ca execuţia efectivă să demareze în 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Calatorul ... care nu călătorește.
Bați câmpii pentru că nu înțelegi nimic. În multe țări se organizează piețe volante, săptămânale sau lunare, sau anuale ca târguri de sezon ... dar care nu înlocuiesc piețele tradiționale, ci le completează. Piețele "deschise" cu program zilnic nu dispar nicăieri, ci se modernizează și se diversifică pentru a răspunde chiar și pretențiilor de nivel turistic ... iar țările vest-europene sunt mult avansate în acest sens. Piața clasică de cartier trebuie să existe în continuare și nu trebuie să dispară doar pentru că niște multinaționale de retail presează dispariția acesteia.
Postat 30 Septembrie 2023, 07:56 de KP
Cam cât de proști pot fi "neterminații" liberalismului local ...
... de au ajuns să desființeze piețele agroalimentare, să le dea foc când nu au argumente și să le transforme în mall-uri? Apoi, când încep să înțeleagă că se pierd bani la bugetul local, că există o presiune comunitară firească și că moare comerțul tradițional aducător de plusvaloare, improvizează posibilitatea vânzărilor de produse pe malul șanțului sau a drumului, fără minime condiții de igienă, de apă, canalizare, toalete și salubritate. Nivelul precar de inteligență a edililor liberali a scăpat de sub orice control și trebuie eliminat precum se face la țânțari și căpușe, șoareci și șobolani. Pentru că altfel întregul sistem comercial din Oradea și, prin extensie Bihor ... se prăbușește.
Postat 30 Septembrie 2023, 07:42 de KP
6,7 milioane lei fără TVA.
Piateta mcdonalds. 50.000€ costa un apartament. 250.000 lei. Rezulta 26 apartamente. Un apartament e pe la 1000€/mp. Ce poala mea calculam aici?Facultatea pe care am absolvit-o acum 30 de ani nu-mi foloseste la nimic. Inginerie. Ei, la Oradea e altfel de inginerie. Ca o scamatorie. Ca un SMEN. Ca un parfum de femeie...
Postat 29 Septembrie 2023, 21:10 de excalibur
@KP, pinonel, mang
"In 2024 s-a zis cu voi" Sunteti bine? O vizita la doctor?
Postat 29 Septembrie 2023, 15:57 de Biggie
Ca și în vest
Cârcotași să mai iasă și în afara graniței țării În vestul Europei așa se practică, odată în săptămână se instalează mici comercianți, iar în rest spațiul are o întrebuințare multiplă
Postat 29 Septembrie 2023, 15:06 de Calatorul
Astia sunt nebuni
Ai piata , o demolezi apoi faci tiganie cu tarabe si marfa pe jos, asta da dezvoltare, regres si inapoiere
Postat 29 Septembrie 2023, 12:31 de Petre93
?!
Si piata care s-a demolat de ce nu are buna? Zi-ne birtinezule, zi-ne birtasule, zi-ne andrica, ce defect a avut, n-aducea suficient parandarat? In 2024 s-a zis cu voi, ce a patit ţuicarul ala la Vaslui e floare la ureche la ce va asteapta!
Postat 29 Septembrie 2023, 10:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON