URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2022, 12:15

În Bihor vor funcționa 8 centre de evaluare a bolnavilor Covid cu forme ușoare și medii. Unde vor fi deschise acestea

În Bihor vor funcționa 8 centre de evaluare a bolnavilor Covid cu forme ușoare și medii. Unde vor fi deschise acestea (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al cincilea val al pandemiei aduce noutăți în funcționarea sistemului sanitar. Pentru a nu forța capacitatea unităților de primire a urgențelor și cele de spitalizare, bolnavii Covid cu forme ușoare și medii vor fi consultați și li se vor prescrie medicamente în așa numitele centre de evaluare. În Bihor vor funcționa 8 asemenea centre, toate pe lângă spitale, iar bolnavii vor fi îngrijiți în regim de spitalizare de zi.

Chiar dacă Guvernul urmează să oficializeze înființarea a circa 230 centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții SARS-CoV-2 abia în cursul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Bihor a stabilit deja, în urma unor discuții cu managerii de spitale, unde vor funcționa cele 8 centre de evaluare din Bihor.

Adrese, program, date de contact

Potrivit directorului executiv al instituției, dr. Daniela Rahotă, este vorba despre ambulatoriile a 8 spitale, pentru fiecare fiind stabilit programul de funcționare.

Astfel, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea din strada Corneliu Coposu va funcționa un centru de evaluare cu program non-stop, 24 de ore din 24. Persoanele confirmate cu Covid, dar asimptomatice sau cu forme ușoare ori medii de boală, au la dispoziție două numere de telefon ale acestui centru, 0771.560.589 și 0359.803.800 (interior 309), precum și o adresă de e-mail, evaluarecovid@scmo.ro, dacă vor să obțină informații preliminare sau suplimentare.

Tot în Oradea, și tot non-stop, va funcționa un centru de evaluare la Spitalul Pelican din strada Corneliu Coposu nr. 14A-14B, telefon 0259.444.444, e-mail office.oradea@spitalpelican.ro. De reținut că ambulatoriul spitalului privat va asigura și evaluarea copiilor diagnosticați cu SARS-CoV-2.

Orădenii confirmați Covid pozitiv se vor putea adresa și Spitalului CFR din strada Republicii nr. 56, de lunea până vinerea între orele 8.00 – 12.00. Informații suplimentare pot fi obținute aici telefonic, la numărul 0259.411.581 și prin e-mail la spitalcforadea@yahoo.com.

Locuitorii municipiului Beiuș și ai localităților din jurul acestuia vor avea la dispoziție un centru de evaluare în ambulatoriul unității din strada Garofiței nr. 14 (telefon 0731.307.917, e-mail centruldeevaluare@spitalulbeius.ro), zilnic între orele 8.00 – 15.00.

Pentru bihorenii din zona Marghita, centrul de evaluare Covid va funcționa în policlinica Spitalului Municipal din strada Eroilor nr. 12-14 (tel. 0259.362.309 și 0725.519.230, e-mail spitalmevcov@yahoo.com), zilnic între orele 8.00 – 14.00.

Centrul de evaluare pentru zona Salonta va funcționa în ambulatoriul spitalului din acest municipiu, aflat pe strada I. Cantacuzino nr. 2-4 (telefon 0259.374.043 și 0733.050.177, e-mail centruevaluare.spitalulsalonta@gmail.com), în fiecare zi între orele 8.00 și 15.00.

Pentru zona Aleșd, centrul de evaluare va funcționa în policlinica Spitalului Orășenesc din strada 1 Decembrie nr. 3 (telefon 0371.339.803, e-mail secretariat@spitalalesd.ro), de lunea până vinerea între orele 8.00 – 15.00.

De asemenea, și spitalul din Ștei va avea un centru de evaluare pentru bolnavii Covid cu forme ușoare și medii, în ambulatoriul din strada Cuza Vodă nr. 5 (telefon 0744.618.050, e-mail zonatampon@spitalstei.ro), de lunea până vinerea între orele 8.00 – 15.00.

În spitalizare de zi

Deocamdată, nu se cunoaște ziua începând din care cele 8 centre de evaluare vor fi funcționale, iar asta din cauza unor probleme de natură legislativă.

„Ceea ce este sigur e că pacienții SARS-CoV-2 vor fi preluați în regim de spitalizare de zi (n.r. – fără ca pacienţii să fie internaţi peste noapte), pentru a li se putea face investigații radiologice și analize de laborator. De asemenea, se știe că medicii din centrele de evaluare vor putea prescrie medicație pentru pacienții cu forme ușoare și medii, care să fie administrată la domiciliu”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

„Guvernul urmează să emită acte normative pentru modificarea legislației privind spitalizarea de zi, deoarece investigațiile și analizele vor fi decontate integral de Casa Asigurărilor de Sănătate, însă în prezent nivelul maxim pentru decontarea serviciilor de spitalizare de zi este de 200 lei, iar aceste servicii care vor fi acordate în centrele de evaluare SARS-CoV-2 au costuri mai mari”, explică dr. Rahotă.

Amintim că, prin Ministerul Sănătății, Guvernul înființează centre de evaluare pentru pacienții Covid cu forme ușoare și medii, autoritățile urmând să adopte în acest scop o Hotărâre de Guvern în cursul săptămânii curente.

Centrele de evaluare sunt menite să scadă presiunea pe unitățile de primire a urgențelor în valul V al pandemiei, dar și presiunea asupra capacității de spitalizare, în condițiile în care se prevăd numere record de infectări.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că spitalele în ambulatoriile cărora vor funcționa centre de evaluare vor încheia acte adiționale cu Casele Județene ale Asigurărilor de Sănătate, iar Ministerul va publica o „hartă” cu toate cele 230 centre care vor fi înființate în întreaga țară.

Persoanele cu Covid ar urma să ajungă în aceste centre în ziua confirmării sau în ziua imediat următoare, pentru a fi evaluate și a li se prescrie medicamente, autoritățile luând în calcul inclusiv prescrierea unor antivirale precum Favipiravir, dar și anticorpi monoclonali, terapii eficiente în primele zile după infectare pentru a preveni agravarea bolii.

Bolnavii care se vor adresa centrelor de evaluare nu vor avea nevoie de bilete de trimitere și li se vor acorda servicii, gratuit, chiar și celor care nu au asigurare socială de sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON