Consiliul Judeţean Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că a finalizat licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări de reparaţii capitale aferente clădirii fostei Policlinici Mari, din strada Republicii nr. 35, în urma evaluării fiind declarată câştigătoare oferta unei asocieri formate din firmele Drum Asfalt, Trameco (componente ale grupului Selina) şi Constructorul Sălard.
În 31 de luni
Cele trei firme ar urma să fie plătite cu 24,886 milioane lei (cu TVA inclusă) pentru a reabilita clădirea într-un termen de 31 de luni, care ar putea decurge din momentul semnării contractului, procedură estimată să aibă loc în "prima decadă a lunii septembrie 2020", în cazul în care alte firme participante la licitaţie, pe care CJ nu le nominalizează, nu vor depune contestaţii.
Principalele categorii de lucrări ce se vor realiza sunt de "consolidare locală", "intervenţii la şarpanta existentă", "intervenţii la faţade", recompartimentări şi finisaje interioare, refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, realizarea unor instalaţii de securitate la incendiu, mansardare, amplasarea de lifturi "pentru deservirea personalului şi a mărfurilor", precum şi "lucrări tehnico-edilitare aferente obiectivului; sistematizare pe verticală (accesuri, alei, parcări, spaţii verzi)".
Laudă mincinoasă
În comunicat, CJ Bihor se laudă că "lucrările de conservare a clădirii efectuate în ultimii ani de către Consiliul Judeţean Bihor au dus la evitarea unor posibile accidente provocate de desprinderea tencuielii de pe faţade".
Din anul 2016, însă, şi până anul acesta, actuala conducere a Judeţului a respins sistematic propunerile grupului de consilieri PNL de a aloca fonduri pentru reabilitarea clădirii în scopul transformării ei în nou sediu al instituţiei, iar asta în condiţiile în care plăteşte sume imense drept chirie pentru propriile structuri, "musafire" în clădiri închiriate de la diverse persoane fizice şi juridice.
Abia anul trecut, CJ a alocat o sumă pentru ca firma Novartis, aparţinând arhitectului Cristian Puşcaş, membru PSD, să realizeze un proiect tehnic în vederea reabilitării, iar luna aceasta instituţia a contractat un credit de 50 milioane lei din care să finanţeze acest obiectiv.
În anul 2017, după instalarea actualei conduceri a CJ, preşedintele Pasztor Sandor a avansat ideea de a vinde impozanta clădire, iar vicepreşedintele Ioan Mang de a fi transformată fie într-un hotel, fie într-un magazin de lux.
Revendicată de Mizericordieni
Aşa cum BIHOREANUL a scris în detalii în anii trecuţi, clădirea construită în 1899-1900 ca Palat al Finanţelor de către fostul stat austro-ungar şi intrată în proprietatea Regatului României în baza Tratatului de la Trianon, şi în care ultima oară a funcţionat, în anii 1990, Policlinca Mare a Spitalului Judeţean, a fost revendicată de un ordin călugăresc romano-catolic ce susţinea că edificiul ar fi fost construit de aşa-numiţii Mizericordieni şi apoi închiriat statului austro-ungar.
În 2012, Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor (ANRP) a decis ca imobilul să revină Ordinului Mizericordian, dar CJ Bihor, condus în acea vreme de Radu Ţîrle, a atacat decizia, iar ulterior, în 2016, când preşedinte era Cornel Popa, a câştigat definitiv şi irevocabil procesul privind dreptul de proprietate.
UPDATE, 23 septembrie 2020 - Încep lucrările
Printr-o scurtă informare transmisă presei, CJ anunţă că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor.
"În baza acordului contractual Nr 165 din 07 Septembrie 2020, Consiliul Judeţean Bihor dispune către Asocierea formată din SC Drum Asfalt SRL (lider de asociere), Trameco SA şi SC Constructorul Sălard, începerea lucrărilor de "Reparaţii capitale sediul Consiliului Judeţean Bihor, localitatea Oradea, str Republicii nr 35" începând cu data de 24.09.2020, punându-se la dispoziţie amplasamentul obiectivului de investiţii în vederea desfăţurării tuturor activităţilor specifice necesare. Autorizaţia de construire are nr. 2912, din 20.12.2019, eliberată de Primîria Municipiului Oradea", arată informarea CJ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.