URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2020, 08:03

I-a apucat hărnicia la final de mandat: După trei ani de refuzuri, conducerea CJ Bihor a găsit firme care să reabiliteze fosta Policlinică Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că a finalizat licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări de reparaţii capitale aferente clădirii fostei Policlinici Mari, din strada Republicii nr. 35, în urma evaluării fiind declarată câştigătoare oferta unei asocieri formate din firmele Drum Asfalt, Trameco (componente ale grupului Selina) şi Constructorul Sălard.

În 31 de luni

Cele trei firme ar urma să fie plătite cu 24,886 milioane lei (cu TVA inclusă) pentru a reabilita clădirea într-un termen de 31 de luni, care ar putea decurge din momentul semnării contractului, procedură estimată să aibă loc în "prima decadă a lunii septembrie 2020", în cazul în care alte firme participante la licitaţie, pe care CJ nu le nominalizează, nu vor depune contestaţii.

Principalele categorii de lucrări ce se vor realiza sunt de "consolidare locală", "intervenţii la şarpanta existentă", "intervenţii la faţade", recompartimentări şi finisaje interioare, refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, realizarea unor instalaţii de securitate la incendiu, mansardare, amplasarea de lifturi "pentru deservirea personalului şi a mărfurilor", precum şi "lucrări tehnico-edilitare aferente obiectivului; sistematizare pe verticală (accesuri, alei, parcări, spaţii verzi)".

Laudă mincinoasă

În comunicat, CJ Bihor se laudă că "lucrările de conservare a clădirii efectuate în ultimii ani de către Consiliul Judeţean Bihor au dus la evitarea unor posibile accidente provocate de desprinderea tencuielii de pe faţade".

Din anul 2016, însă, şi până anul acesta, actuala conducere a Judeţului a respins sistematic propunerile grupului de consilieri PNL de a aloca fonduri pentru reabilitarea clădirii în scopul transformării ei în nou sediu al instituţiei, iar asta în condiţiile în care plăteşte sume imense drept chirie pentru propriile structuri, "musafire" în clădiri închiriate de la diverse persoane fizice şi juridice.

Abia anul trecut, CJ a alocat o sumă pentru ca firma Novartis, aparţinând arhitectului Cristian Puşcaş, membru PSD, să realizeze un proiect tehnic în vederea reabilitării, iar luna aceasta instituţia a contractat un credit de 50 milioane lei din care să finanţeze acest obiectiv.

În anul 2017, după instalarea actualei conduceri a CJ, preşedintele Pasztor Sandor a avansat ideea de a vinde impozanta clădire, iar vicepreşedintele Ioan Mang de a fi transformată fie într-un hotel, fie într-un magazin de lux.

Revendicată de Mizericordieni

Aşa cum BIHOREANUL a scris în detalii în anii trecuţi, clădirea construită în 1899-1900 ca Palat al Finanţelor de către fostul stat austro-ungar şi intrată în proprietatea Regatului României în baza Tratatului de la Trianon, şi în care ultima oară a funcţionat, în anii 1990, Policlinca Mare a Spitalului Judeţean, a fost revendicată de un ordin călugăresc romano-catolic ce susţinea că edificiul ar fi fost construit de aşa-numiţii Mizericordieni şi apoi închiriat statului austro-ungar.

În 2012, Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor (ANRP) a decis ca imobilul să revină Ordinului Mizericordian, dar CJ Bihor, condus în acea vreme de Radu Ţîrle, a atacat decizia, iar ulterior, în 2016, când preşedinte era Cornel Popa, a câştigat definitiv şi irevocabil procesul privind dreptul de proprietate.

UPDATE, 23 septembrie 2020 - Încep lucrările

Printr-o scurtă informare transmisă presei, CJ anunţă că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. 

"În baza acordului contractual Nr 165 din 07 Septembrie 2020, Consiliul Judeţean Bihor dispune către Asocierea formată din SC Drum Asfalt SRL (lider de asociere), Trameco SA şi SC Constructorul Sălard, începerea lucrărilor de "Reparaţii capitale sediul Consiliului Judeţean Bihor, localitatea Oradea, str Republicii nr 35" începând cu data de 24.09.2020, punându-se la dispoziţie amplasamentul obiectivului de investiţii în vederea desfăţurării tuturor activităţilor specifice necesare. Autorizaţia de construire are nr. 2912, din 20.12.2019, eliberată de Primîria Municipiului Oradea", arată informarea CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
101234alcosunTKO
Bați câmpii cu brio, statul construiește ministerele, recte cel Austro-Ungar în cazul ăsta. Evreii și-au construit palatele personale, cele cu numele date să înțelegi și tu. Evrei maghiari, nu degeaba cele două rituri ortodox și neolog au pornit din Ungaria. Îți mijlocesc un consult la Ștei?
Postat 29 August 2020, 08:12 de oradeaveche
oradeavekeke-jigarita (Two, user_anonimizat, Ardeleanul, etc)
Ulterior ungurii horthysti i-au omorat pe proprietarii everi ai cladirilor si le-au furat asa cum au furat si alte bunuiri pe care le aveau evreii respectivi asa ca ciocul mic propagandistule, mincinosule!
Postat 29 August 2020, 06:45 de Sunlight
oradeavekek-jigarita (Two, user_anonimizat, Ardeleanul, etc)
Ba, mincinosule, propagandist dement al hungariei mari cladirile astea au fost construite de catre evreii cu bani din Oradea. Ei au dat comanda la lucrari, pe banii lor. Ocupantii ungurii nu au fost in stare nici macar sa asigure canalizarea si drumuri pt aceste cladiri.
Postat 29 August 2020, 06:40 de Sunlight
101234alcosun
Clădirea asta a fost construită de către imperiu, a fost ministerul finanțelor. Marș la vizor să vezi ce face ungurul ce împinge la grasa ta.
Postat 29 August 2020, 01:28 de oradeaveche
oradeavekeke-jigarita (two, user_anonimizat, Ardeleanul,etc)
Mai ai obraz sa vorbesti, propagandistule. Ordine pe vremea defunctului si rau famatului imperiu austor-ungar ? Toata lumea stie despre abuzurile, faradelegile, crimele si jaful generalizat, binecunoscute, savarsite de cotropitorii unguri si austrieci impotriva populatiilor autohtone peste care au intrat cu forta la furat, omorat si exploatat. Cat despre aceste cladiri, au fost construite de catre niste evrei cu bani, in scurt timp, evrei care ulterior au fost omorati de catre horthysti, horthysti care bineinteles si-au insusit (furat) si cladirile respective.
Postat 28 August 2020, 21:58 de Sunlight
seth
Aia era pe vremea imperiului, organizare.
Postat 28 August 2020, 19:32 de oradeaveche
mda...
Acum 120 de ani s-a construit de la zero in 2 ani, noi o reabilitam in 3. Fantastic ce se mai dezvolta tehnologia asta.
Postat 28 August 2020, 16:40 de seth
ingrsarea porcului in Ajun
Asta au facut conducerea actuala a Consiliului Judetean. Fac lucrurile doar de fatada si cu o durere-n pix fata de judet, tara sau cetateni si exemple sunt multe. Apropo, mai tineti minte cand l-au prins ziaristii pe Pasztor- presedinte al CJ Bihor, la vanatoare in tara exotica, iar pe pagina lui personala se prezenta ca si cetatean maghiar cu drapelul alb verde si rosu fluturand gratios?! Cred ca-i era rusine sa spuna ca vine din Romania! Palatul Uhlmann e deja pe lista proiectelor de refacere al Primariei, probabil au fost mai la coada prioritatilor, dar se va face. Ceilalti au in dreptul lor reusite ca si parcuri industriale deschise, fara gaz tras?!? si bineinteles fara firme in ele sau Aeroport international fara curse externe regulate. Despre ce vorbim aici?!?
Postat 28 August 2020, 12:46 de cetateanbihorean
oradeanbihor
Nu aveau cum să facă, clădirea a fost câștigată la finele mandatului lui Popa. Dacă la un condominiu, clădire istorică, documentația durează între 6 și 15 luni, știu din experiență proprie, încerc să-mi imaginez la ditamai palatul. Sper să o facă liberalii, se încheie un ciclu, nu mai baună lingăii când citesc o părere contra.
Postat 28 August 2020, 12:20 de oradeaveche
Ce convenabil
Cand CJ era condus de PNL s-a facut acelasi lucru: nimic. Ca era in proces cu biserica, ca câr, că mâr... Ia sa vezi daca era o cladire a vreunui oradean cum il expropriau fara drept de apel.
Postat 28 August 2020, 12:03 de oradeanbihor
Neutryno
N-am tabere, nu ofer soluții ca tine. Îmi exprim un păs care mă afectează direct, spre deosebire de tine care vorbești la general. Putem discuta îndelung, dar, tu arunci petarda și fugi.
Postat 28 August 2020, 11:47 de oradeaveche
oradeaveche
Pacat de tine ca ai ales o tabara, si inca cea plina de mizerabili rosii plus udemeristi. Iti statea mai bine neutru, asa cum sunt eu. Faptul ca aici se vorbeste de fosta policlinica mare si tu incerci sa deviezi discutia spre cu totul altceva este cea mai comunista interventie posibila. DA, si-au batut joc de aceasta cladire emblematica, poate cea mai frumoasa din tot orasul. Acesti insi de la CJ si-au batut joc de fapt de tot judetul, iar acum incearca sa-i puna in carca viitorului sef, stim care va fi, tot felul de contracte mari doar-doar va fi depasit de situatie. Stim ca nu va fi asa, se va descurca Ilie Bolojan, dar eu sper ca astia vor fi pusi sa plateasca pt toate marsaviile facute.
Postat 28 August 2020, 11:04 de Neutryno
Adrian Criș
Aștept cu nerăbdare un articol despre Palatul Ullmann, unde primăria deține circa o treime din spații, mansarda cu ateliere, a cărui renovare, reabilitare, spune-i cum vrei că numai restaurare nu se face, tărăgănează la infinit. Zic și eu, de dragul obiectivității jurnalistice. Am înțeles că socialiștii și ungurii sunt răi, ceilalți?!
Postat 28 August 2020, 08:28 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON