URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2019, 19:38

Consiliul Judeţean s-a hotărât să reabiliteze faţada Filarmonicii, dar de ruinele fostei Policlinici Mari nu se atinge

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, care a cerut aleşilor bihorenilor să-l mandateze să încheie un protocol de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică a Oradiei „în scopul executării lucrărilor de reabilitare faţade, schimbare acoperiş parţial, reparaţii tâmplărie”, reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ALDE şi-au dat votul, marţi, pentru restaurarea faţadei clădirii din strada Moscovei nr. 5, în care funcţionează Filarmonica orădeană.

Aprobare pentru proiect

Pasztor a cerut un mandat pentru ca aleşii să aprobe „acordul care urmează să fie încheiat între Judeţul Bihor şi Episcopia Romano-Catolică” invocând faptul că în 2002 Eparhia a fost recunoscută de Comisia Specială de Retrocedări drept „persoană” îndreptăţită să revendice clădirea, iar solicitarea acesteia este, de atunci (17 ani!) „în curs de soluţionare”, adică, spus direct, nesoluţionată.

Cel mai probabil – aleşii nu au discutat ce anume vor negocia Pasztor şi reprezentanţii Episcopiei – acordul ar urma să prevadă că dacă apucă să restaureze faţada, iar clădirea va ajunge în posesia Eparhiei, CJ nu va rămâne cu paguba, ci îşi va recupera banii cheltuiţi pentru reabilitare.

Cert e că aleşii bihorenilor au aprobat cererea lui Pasztor, pe de o parte, iar pe de altă parte „documentaţia tehnico-economică, faza PT (n.r. – proiectul tehnic) aferent obiectivului”, lucrările de reabilitare urmând să se deruleze, nu se ştie când, în două etape, deocamdată documentaţia fiind doar pentru prima din ele.

Viitoarea investiţie a fost justificată în referatele ce însoţesc proiectul de hotărâre prin faptul că municipalitatea desfăşoară un program multianual pentru repunerea în valoare a clădirilor din centrul istoric prin reabilitarea lor.

Tăiată de pe listă

Pe de altă parte, tot la iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean, bugetul judeţului pe anul în curs a fost rectificat negativ, între sumele tăiate de la capitolul de investiţii fiind şi reabilitarea clădirii de pe strada Republicii în care a funcţionat Policlinica Mare, acum aflată în stadiu avansat de degradare, deşi CJ a câştigat procesul intentat de fostul preşedinte Cornel Popa după ce Comisia de Retrocedări ar fi vrut să-l dea unui obscur ordin călugăresc romano-catolic, Ordinul Mizericordienilor.

Tot la reuniunea de marţi a CJ, liderul grupului PNL Ionel Avrigeanu a dezvăluit că din suma de 500.000 lei alocată cu două luni în urmă pentru pregătirea unei documentaţii premergătoare reabilitării acestei clădiri în vederea transformării ei în sediu al Consiliului Judeţean, la rectificarea bugetară au fost tăiaţi 400.000 lei. Iar cu cei 100.000 lei rămaşi, e limpede că în acest an surparea fostului Palat al Finanţelor se va nărui şi mai mult decât până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON