URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 11:40

Fostul şef al DNA Oradea, procurorul Ciprian Man, se transferă la Parchetul Militar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut publică lista procurorilor care se transferă la parchetele militare, iar unul dintre ei este Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, acum procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Procurorul Ciprian Man va activa la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, începând cu 15 ianuarie, se precizează în hotărâre.

Potrivit legii, transferul unui procuror de la un parchet civil la un parchet militar se face printr-o procedură greoaie, în cadrul căreia solicitanţii sunt supuşi nu doar unor evaluări profesionale, ci şi unor examinări medicale, teste de pregătire fizică şi evaluare psihologică, pentru a stabili dacă sunt apţi să îndeplinească serviciul militar.

În prezent, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj este condus tot de un procuror bihorean, Liviu Lascu, iar în cadrul unităţii mai lucrează doi magistraţi din judeţ, Teofil Ilisie, numit procuror șef Secție urmărire penală, şi procurorul Ciprian Puie, tranferat la începutul lui 2023 de la DIICOT Oradea.

Ciprian Man are o vechime ca magistrat de peste 14 ani, fiind absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii. În perioada august 2006 - decembrie 2010, a îndeplinit funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, iar din 2010 a fost numit procuror în cadrul DNA Oradea, Serviciu pe care l-a şi condus timp de trei ani, în perioada 2014-2017.

Procurorul a fost revocat în ianuarie 2019, pe fondul scandalului declanşat după lansarea în spaţiul public a unei înregistrări din sediul DNA Oradea, despre judecători “buni” şi “răi” din justiţia locală. În urma unor mărturii şi denunţuri formulate de mai mulţi judecători, Man a ajuns în anchetă, alături de doi dintre colegii de la DNA, Cristian Ardelean și Adrian Muntean, dar şi de judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, cei patru magistraţi fiind acuzaţi, după caz, de şantaj, abuz în serviciu şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, sau instigare la aceste infracţiuni.

În final, dosarul a fost clasat în vara lui 2023, stabilindu-se că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile. “Nu se constată fapte sau elemente concrete care să indice existenţa relei-credinţe în desfăşurarea activităţii judiciare", se arăta în ordonanţă, care a concluzionat că "infracţiunile invocate de persoanele vătămate nu există".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON