URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2023, 18:35

Fostul ministru Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină

Fostul ministru Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bucureşti a decis, luni, că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea nu este vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină într-un accident din 2015, petrecut în timp ce tânărul se afla pe motocicletă într-o coloană oficială care-l însoţea pe Oprea spre casă.

Este vorba despre o decizie în primă instanţă, însă şi dacă aceasta va fi atacată, potrivit Libertatea.ro, care citează surse judiciare, fapta se va prescrie în octombrie 2023. Astfel, indiferent care va fi stadiul procesului, fostul ministru de Interne va scăpa la acea dată de orice răspundere penală în acest dosar.

Bogdan Gigină a murit la 28 de ani. El deschidea pe motocicletă drumul pentru coloana oficială a lui Oprea, rulând, spun procurorii, cu viteză sporită la ordinele demnitarului, când a căzut într-o groapă săpată pe carosabil. 

O singură condamnare

Singurul condamnat în acest proces a fost Petre Mazilu, administratorul firmei care n-a semnalizat corespunzător o groapă de pe carosabil şi care a primit acum o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Conform G4Media.ro, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Gabriel Oprea pe motiv că fapta nu există. Instanţa a decis, în schimb, că firma care nu a semnalizat groapa, General MPM Impex SRL, trebuie să plătească o amendă penală de 330.000 de lei.

Statul nu va plăti daune, ci doar firma sus-numită. Totodată, părinţii lui Bogdan Gigină vor primi daune morale în valoare de 100.000 de euro, în timp ce fosta soţie va primi 250.000 de euro, notează Libertatea.ro. 

Peste tot cu "coloană"

Rechizitoriul întocmit de DNA arată că în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit "o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul". 

(sursa foto: stirileprotv.ro)

Concret, după ce a trecut de intersecţia dintre străzile Ştirbei Vodă şi Calea Plevnei, în dreptul fostei clădiri "Casa Radio", Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta într-o groapă din mijlocul carosabilului. Aceasta fusese săpată de angajaţii unei firme de gaze şi nu fusese semnalizată corespunzător.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă, determinată de întuneric şi ploaie.

"Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea", se mai arată în rechizitoriul procurorilor. 

Aceştia au susţinut, totodată, că fostul ministru Gabriel Oprea este cel care a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină. Ba mai mult, DNA susţine că, după ce a devenit ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus, încălcând legea, să fie însoţit permanent de un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din iunie 2015 a mai decis şi ca acest dispozitiv să includă mereu şi un poliţist rutier pe motocicletă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
I-a auzit cineva pe militisti schelalaind ca ucigasul tovarasului lor a fost achitat? Ia taiati-le din drepturi+indemnizatii si sa-i vedeti cum ies la proteste/greve!
Postat 07 Martie 2023, 19:23 de pinonel
Mediocritatea
Se aștepta cineva, ca cineva să fie pedepsit!?
Postat 07 Martie 2023, 01:03 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON