URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2023, 18:50

Festivități de 20 aprilie la statuia generalului Traian Moşoiu. Mesajul lui Birta despre „respect reciproc, spirit tolerant și patriotism local” (FOTO/VIDEO)

Sute de orădeni şi numeroase oficialităţi publice au participat la festivităţile de 20 aprilie organizate joi, la amiază, de către municipalitatea orădeană la statuia generalului Traian Moşoiu.

Festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 104 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea au început la ora 11:30 cu o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica cu Lună.

Ulterior, alaiul oficialităţilor s-a deplasat la statuia generalului Traian Moşoiu din strada Armatei Române.

Printre oficialităţile participante la solemnităţi s-au numărat, printre alţii, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, primarul Florin Birta, precum și vicepreşedinţii CJ Bihor, Mircea Mălan şi Călin Gal.

În mulţime au putut fi văzuţi reprezentanţi ai partidelor politice, elevi ai şcolilor bihorene şi orădeni, veniţi să admire parada militară.

Putem spune că la 20 Aprilie 1919 Oradea a intrat într-o nouă etapă istorică. Felul în care a fost relatată istoria acelor evenimente, dar şi climatul social ce caracterizează Oradea de azi ne indică valorile la care au consimţit, şi continuă să consimtă, orădenii de ieri şi de azi: respect reciproc, spirit tolerant și patriotism local", a spus primarul Florin Birta în discursul său.

Edilul a mai afirmat că „orădenii de atunci erau încredinţaţi că, dincolo de orice diferenţe etnice sau culturale, echilibrul şi spiritul tolerant promise de noua administraţie erau oricând preferabile derapajelor extreme ce fuseseră deja demonstrate din plin de către adepţii bolşevismului sovietic, de la acea vreme".

Astfel, Florin Birta a concluzionat că "tradiţia acestui loc ne obligă să plănuim viitorul într-o cheie integratoare, care să ţină cont de nevoile fiecăruia, astfel încât să ne putem simţi bine cu toţii, aici, acasă".

Manifestările de la statuia generalului Moşoiu s-au încheiat cu expunerea profesorului universitar Sorin Şipoş care a evocat momentul 20 aprilie 1919, ceremonia depunerii de coroane şi defilarea detaşamentului de onoare care a făcut deliciul publicului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect reciproc, spirit tolerant si bla, bla,bla
Daca tot ai adus vorba despre lucrurile astea, nu am vazut udmr-isti, sau ppm-tisti la aceste manifestari foarte importante pt romani. Si pt unguri ar fi trebuit sa fie importante. In urma cu o luna de "ziua maghiarilor de pretutindeni" era plin de ei. Au fost si romani prezenti atunci.
Postat 20 Aprilie 2023, 22:02 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON