URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2019, 10:15

Expoziții noi la Biblioteca Judeţeană: "Personalităţi ale culturii româneşti" şi "Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie"

Expoziții noi la Biblioteca Judeţeană: 'Personalităţi ale culturii româneşti' şi 'Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie' (foto: Biblioteca Județeană)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Șincai" a vernisat pentru cititori două expoziţii tematice, intitulate "Personalităţi ale culturii româneşti" şi "Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie".

Prima expoziţie este organizată de bibliotecarii Serviciului de Informare Comunitară, se arată într-un comunicat transmis, marți, de reprezentanții Bibliotecii Județene.

Expoziția conţine informaţii biografice despre viețile unora dintre cele mai mari personalităţi româneşti. Este vorba despre George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihai Eminescu, Constantin Noica, Martha Bibescu, Hariclea Darclée, Tristan Tzara, Elvira Popescu, Elena Văcărescu și Constantin Brâncuşi.

Realizarea expoziţiei a fost inspirată de o poezie. "Catrenul pe care Nichita Stănescu l-ar fi scris, cel mai frumos, "Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuşi", ne-a inspirat în a organiza o expoziţie inedită la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", în cadrul căreia am alăturat numelor ilustre invocate de poet şi altele, deoarece cultura romană este o nestemată ale cărei numeroase faţete sunt dovada peremptorie a nemuririi noastre", a transmis, prin comunicat, Ligia Mirişan, managerul bibliotecii.

Cea de-a doua expoziţie este dedicată "Luceafărului românesc", Mihai Eminescu, organizată de bibliotecarii de la Serviciul de Împrumut Carte pentru Adulţi.

Ea conține date biografice ale lui Eminescu, respectiv cărţi de proză şi poezie reprezentative. Toate cărţile sunt disponibile pentru cititori, ele aflându-se în fondul de carte al Serviciului.

Expozițiile "Personalităţi ale culturii româneşti" şi "Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie" pot fi vizitate gratuit timp de două săptămâni la parterul bibliotecii. Biblioteca este deschisă de luni până vineri, între orele 8 şi 19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON