URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2013, 14:48

Examenul auto se modifică: Promovarea examenului teoretic rămâne valabilă chiar dacă examinatul pică proba în oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, doreşte modificarea examenului pentru permisul de conducere auto sau moto.

O schimbare propusă de Stroe este ca promovarea examenului teoretic să fie valabilă un an, chiar dacă elevul examinat pică proba practică. În prezent, cine cade examenul în oraş, trebuie să susţină din nou şi proba de la "sală".

Reexaminarea poate fi dată la cel puţin 15 zile de la data examinării precedente, cu dovadă că s-au făcut de atunci 6 ore de practică pe autovehicul. Totodată, promovarea examenului teoretic este valabilă un an de zile.

Proiectul de modificare introduce şi procedura de examinare pentru permisul de moped (categoria AM), care a intrat în vigoare din ianuarie 2013. Posesorii de mopede, care au absolvit un curs de legislaţie rutieră înainte de 19 ianuarie 2013, data intrării în vigoare a permisului pentru moped, nu mai trebuie să dovedească absolvirea unei şcoli de şoferi şi se pot prezenta direct la proba practică, în poligon. Proba practică pentru moped se dă doar în poligon.

O altă noutate introdusă prin ordinul ministrului Radu Stroe este procedura de examinare pentru viitorii motociclişti. Pentru categoriile de permis A, A1 şi A2, proba practică se dă în poligon, dar şi în traseu, pe şosea publică.

Viitorul motociclist va trebui să fie însoţit pe motocicleta de examen de un instructor al şcolii de şoferi, cu care va comunica prin cască, în timpuul examenului. Alături de motocicletă se va deplasa un autoturism în care se va afla poliţistul examinator. Maşina va fi condusă de un alt instructor al şcolii de şoferi. Astfel, trei persoane şi o maşină vor fi necesare pentru examinarea unui viitor motociclist.

"La susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehiculaparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii", arată noul articol din procedura de examinare.

O altă nouă prevedere este posibilitatea de a da examen pe un vehicul cu transmisie automată, nedotat cu ambreiaj, lucru care va fi menţionat pe carnetul de conducere al viitorului şofer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
permis b
si de cand se aplica legea la cat b?
Postat 09 Aprilie 2013, 12:17 de alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON