URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2017, 11:55

Etno-bişniţarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes. Când-colo, jurnaliştii aveau să constate că gestul n-a avut nimic ofensator, ba fostul episcop a pledat, convingător, pentru concilierea cu "fraţii români". Alături de el, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a explicat că steagul nu e nici pe departe un simbol şovin, cum s-ar fi bănuit, ci aparţine istoriceşte tuturor transilvănenilor, iar românii, de altfel, l-au şi purtat la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918.

Cu atât mai surprinzător a fost, în acest context, boicotul cotidianului Bihari Naplo de a nu relata şi al noilor grofi ai UDMR Bihor, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, de a nu participa la festivităţile organizate de municipalitatea orădeană. Politicienii nu şi-au motivat absenţa, dar gestul lor a fost tradus de ziar. Sărbătoarea, a proclamat BN, este artificială şi rezultat al unei mistificări, adevăratul erou fiind primarul Rimler Karoly, care ceruse trupelor lui Moşoiu, staţionate la Tileagd, să intre în oraş. De parcă armata română nu tocmai pentru asta venise, să-i alunge pe bolşevicii lui Kun Bela şi să pună în faptă hotărârea de la Alba Iulia.

Mai grav, BN a sugerat că Oradea ar fi o "comoară" pe care românii au furat-o ungurilor, iar eliberarea oraşului a însemnat începutul românizării forţate a Ardealului. Trecând peste detaliul că până atunci stăpânirea ungară nu permisese românilor nici măcar să-şi poarte numele, întrebarea e cum se face că fraţii maghiari au avut neîntrerupt, de atunci, şcolile lor, teatrele lor, editurile lor, ba şi politrucii lor la vârful regimului comunist? Dar că îndelungata "românizare forţată" are şi în prezent ca efect faptul că "asupriţii" de ieri sunt şi acum stăpânii politici ai judeţului, în ciuda inferiorităţii numerice?

Culmea e că inşii ce susţin că oraşul fără viceprimar UDMR "inventează" sărbători şi dau asigurări că ar participa la "evenimente care fac referire la buna convieţuire a locuitorilor oraşului", falsificatori ai istoriei trecute şi făuritori ai celei prezente, îşi etalează aberaţiile într-o perioadă când municipalitatea e implicată, inclusiv financiar şi mediatic, în organizarea jubileului Sfântului Ladislau, eveniment adresat aparent doar concitadinilor de etnie maghiară şi confesiune romano-catolică.

Procedând astfel, în contradicţie flagrantă cu realitatea şi cu bunul simţ, apostolii armoniei de sens unic ascund, de fapt, o altă evidenţă, mult mai costisitoare. Şi anume că, înfipţi zdravăn în administraţie, îşi plantează clientela în posturi şi o răsplăteşte cu contracte. Acţionează, altfel spus, cum bine i-a definit chiar "extremistul" Tokes, ca nişte "etno-bişniţari" pentru care grija faţă de maghiarime este doar o lozincă pe atât de golită de conţinut pe cât e de stridentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uraaa!
Mulțumim din inima pesedeului, ca ei ne-au procopsit cu udemereii și pastorii la cârma CJ ! Așa ii bine ...
Postat 25 Aprilie 2017, 12:04 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON