URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2015, 15:33

Eminescu şi mai cum?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dragostea de Eminescu ne este mai mult impusă decât născută firesc. Aniversările şi comemorările sale par, de cele mai multe ori, sarcină de serviciu. Oamenii sunt duşi la statuile poetului, cu coroane şi jerbe, apoi la colocvii sau spectacole, după care se grăbesc acasă unde au lucruri mult mai importante de făcut. Doar cei care îl preţuiesc din inimă mai rămân la o agapă să-i recite versurile sau să-i dezbată ideile.

Mihai Eminescu nu este un produs colectiv al românilor şi României, ci, mai degrabă, o fericită excepţie. Conştientizarea valorii unui om nu este un atu al maselor, mai ales când omul le este contemporan. Abia după reîntoarcerea în pământul sfânt al patriei poate fi transformat în icoană, fiindcă atunci nu mai reprezintă un pericol nici pentru funcţii, nici pentru orgolii. Geniile n-au fost niciodată înţelese de vulg şi tocmai ăsta e rolul geniilor.

Dacă ar trăi acum, Eminescu ar fi rocker, ar fi biciclist, ar lupta împotriva proiectului de la Roşia Montană, ar scrie statusuri virale pe Facebook. Ar fi pus la zid pentru ideile sale de către marii lideri de opinie, ar fi considerat un parazit de către pensionari, ar fi ignorat de toate femeile serioase. Nu l-ar lua nimeni în maşină dacă ar sta la ocazie pe marginea drumului şi nu şi-ar putea plăti mesele cu poezii. La TV ar fi invitat doar în emisiuni tabloid, unde ar fi iscodit despre relaţia cu Veronica şi despre zvonul că suferă de ceva boală ruşinoasă.

În 15 ianuarie l-am sărbătorit în Crown Pub. A fost o mică serbare muzical-literară cu actori de la Teatru şi muzicieni de la Filarmonică, de la care fiecare pleca după ce îşi termina numărul. Mi-ar plăcea să-l celebrăm pe Eminescu în mod spontan, fără condică de prezenţă - eu vin cu o carte, tu cu o chitară, altul cu o sticlă cu vin. Să încercăm să-i cunoaştem şi viaţa, nu numai opera, aşa cum facem şi cu prietenii noştri. "Mărturii despre Eminescu (Povestea unei vieţi spusă de contemporani)" ar fi o lectură obligatorie. Trebuie să ieşim din şablonul acesta învechit dacă vrem ca generaţiile viitoare să ştie că Eminescu a fost şi altceva, nu doar un liceu sau o stradă.

Cele mai frumoase vorbe de aniversare le-a scris pe Facebook o prietenă dragă, fost profesor la Colegiul "Mihai Eminescu" din Oradea, acum plecată definitiv din ţară. Le redau aici cu permisiunea ei:

"Dragă Eminescu, Află despre noi că suntem binişor, că în România, ca şi în alte părţi ale lumii, arta de a guverna e tot ca pe vremea ta, sinonimă cu arta de a amăgi poporul, cloroformizându-l cu utopii demagogice. Că somităţi care au comis crime grave se plimbă pe stradă, pe lângă plopii fără soţ, şi ocupă funcţiuni înalte. Unii au mai fost adunaţi cu de-a sila în temniţi large. Statul, dragă Eminovici, a devenit obiectul unei spoliaţiuni continue. Nimenea nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate. În rest, n-a pierit visul apelor adânce şi a stâncelor cărunte, visul selbelor bătrâne de pe umerii de deal".

La mulţi ani, Mihai!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON