URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2018, 19:02

După deputatul PNL Florica Cherecheş, omologul USR-ist Silviu Dehelean avertizează: Dezastru de mediu iminent la Derna!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În comuna bihoreană Derna există un „dezastru de mediu iminent”, iar „Ministerul Mediului nu are soluţii”, acuză deputatul USR Bihor Silviu Dehelean, alăturându-se, astfel, omologului său liberal Florica Cherecheş, care în urmă cu o lună a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de două batale de reziduuri petroliere acide, unul al statului, altul al societăţii Petrol Derna, aflată în faliment, şi mărginite de un dig cu o gardă de siguranţă de doar 60 centimetri.

Printr-un comunicat emis miercuri, deputatul USR aminteşte că a interpelat Ministerul Mediului pe această temă şi anul trecut, dar conducerea acestuia nu a făcut decât „să delege un secretar de stat să răspundă în fraze birocratice”, fără a se achita de obligaţiile din fişa postului, adică protejarea mediului.

„Dezastrul ecologic va produce pagube irecuperabile, pentru că batalele cu reziduuri toxice de la Derna pot ceda și se pot revărsa peste proprietățile oamenilor, afectând nu numai casele acestora, ci întreg ecosistemul și sănătatea celor care locuiesc aici”, spune deputatul USR Bihor. „Ministerul Mediului mi-a răspuns că știe! Cunoaște, monitorizează, are grup de lucru, caută soluții… Bănuiesc că toți cei implicați în acest proces se mișcă îngrozitor de încet, pentru că de anul trecut și până acum nu am văzut nicio schimbare, nu am auzit de vreun demers notabil sau de vreo decizie luată pentru a preveni o calamitate. Iar timpul se scurge în defavoarea oamenilor din Derna!”, adaugă Silviu Dehelean.

Acesta precizează că „luna trecută am revenit la Ministerul Mediului și aștept un nou răspuns, și probabil noi asigurări că totul este sub control. Însă, vă asigur la rândul meu că nu este nimic sub control, iar locuitorii din Derna știu cel mai bine”.

Aşa cum BIHOREANUL a scris anul trecut, depozitele de substanţe periculoase de la Derna, pe care Primăria comunei şi-a arătat disponibilitatea de a le prelua pentru a le ecologiza, dar cu condiţia să poată accesa fonduri nerambursabile în acest scop, fac parte de pe o listă de obiective similare din România pentru care Comisia Europeană a declanşat anul trecut procedura de infringement împotriva Guvernului de la Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In sfarsit a ajunssase ocupe si opozitia de lucruri serioase.
Ca la ideologii si doctrine ne-au aratat doar amatorism pana acum.
Postat 14 Iunie 2018, 09:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON