URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2021, 19:00

După aproape patru ani de așteptare, spitalul din Aleșd va avea un ambulatoriu nou, reabilitat de Compania Națională de Investiții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste trei ani, Spitalul Orășenesc din Aleșd va avea un nou ambulatoriu de specialitate, în baza unui proiect elaborat întâi pentru a fi finanțat cu fonduri europene nerambursabile, dar care în cele din urmă va fi derulat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.

Investiția a fost anunțată de UDMR Bihor, printr-un comunicat care îl citează pe ministrul bihorean Cseke Attila, subliniind că „Investițiile în rețeaua spitalicească sunt cruciale și urgente. Avem mult de recuperat în acest domeniu, astfel că facem demersuri pentru a putea demara cât mai multe investiții la nivel național și în județul Bihor”.

Potrivit comunicatului, este vorba despre o nouă clădire, care va avea laborator de analize și un compartiment de radiologie dotat cu CT, aparat de radiologie și mamograf, un compartiment pentru recuperare medicală și balneologie, precum și cabinete de medicină internă, pediatrie, ginecologie, chirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, psihiatrie, diabet, endocrinologie, cardiologie și ORL.

Termenul pentru finalizarea investiției este de aproape trei ani, a mai precizat UDMR Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, primarul din Aleșd, Ioan Todoca, a explicat că noul ambulatoriu al Spitalului Orășenesc va fi amenajat într-o clădire pe care a început s-o construiască sucursala locală a Băncii Agricole în urmă cu mai bine de un deceniu și a intrat apoi în proprietatea statului și administrarea Ministerului Justiției, de la care orașul a obținut-o prin transfer.

„În 2018 am depus un proiect ca să putem folosi clădirea ca ambulatoriu, pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional, dar proiectul a fost respins, primul sub linie, așa că în 2019 l-am depus și la Compania Națională de Investiții. Recent am aflat că acum a fost aprobat”, a declarat primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca.

Potrivit acestuia, proiectul prevede, de asemenea, și alte dotări, precum un ascensor panoramic pentru 8 persoane, un sistem energetic cu panouri fotovoltaice, electrocadriografe, aparat Dexxa (pentru evaluarea densității osoase), un exoftalmometru pentru endocrinologie, holtere EKG și TA, iar pentru ortopedie inclusiv un fierăstrău electric folosit în amputații.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
prefer sa ma insel eu si sa se dezvolte Bihorul
aceasi culoare aveau primarii aia doi, dar si de-ar fi un socialist sau udemerist ca la Salonta, ce conteaza cat timp fac treaba buna, dupa cum zice Bolojan - "dezvoltam Oradea pentru toti locuitorii ei, indiferent de etnie, tot la aceleasi spitale si pe aceleasi centuri vor umbla."
Postat 29 Octombrie 2021, 23:10 de unu
unu
Am observat ::::))))) daca se poate, tot asa sa fie critica, si apoi sa apara concurenta intre primarii. Doamne ajuta dupa cum spune Firea :::)))
Postat 29 Octombrie 2021, 21:38 de Sandu2100
1-2
1.Ma întreb dacă nu - i ceva încurcătură cu ortopedia acolo. 2.Mi se pare mult 3 ani.
Postat 29 Octombrie 2021, 20:16 de User anonimizat
ailaltaieri criticam ca primaria din Beius e mai harnica ca la Alesd
dar pare-se ca m-am inselat. Bravo ca mai misca si in zona aia ceva.
Postat 29 Octombrie 2021, 19:37 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON