URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2023, 11:28

„Dragostea nu lovește”, eveniment organizat cu prilejul Zilei Internaționale Împotriva Violenței Domestice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, pentru a marca Ziua Internațională Împotriva Violenței Domestice, statuată pe 25 noiembrie, studenții de la Specializarea Jurnalism din Oradea, anul II, au organizat un eveniment prin care să fie conștientizat subiectul violenței în familie. Sub numele simbolic „Dragostea nu lovește”, acțiunea s-a desfășurat la sediul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Universitatea din Oradea). 

La eveniment au participat invitați din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, alături de cadrele didactice ale facultății și studenți.

Maria Oprea, studentă anul II, a fost moderatorul discuțiilor. Ioana Indrieș, comisar șef de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a discutat cu studenții despre metodele de prevenție ale oricărei violențe de acest fel și despre rolul poliției în protejarea victimelor. De asemenea, a fost prezentă și psihologul Ottilia Vura, coordonatoare la diferite proiecte în cadrul fundației Lampas, care a vorbit despre efectele nocive ale violenței asupra spiritului uman și a intrat în dialog cu studenții pe această temă. Rebeca Șoptirean, studentă la Specializarea Jurnalism, a realizat o prezentare despre ciclicitatea violenței, cât și despre tipurile de violență și abuz asupra femeii în cadrul familiei. 

Cristina Liana Pușcaș, cadru didactic asociat, a prezentat un material video creat de ea, prin care aduce o nouă viziune jurnalistică asupra acestei teme atât de sensibile și delicate. Materialul video a fost apreciat de studenți și invitați pentru modul în care a surprins realitatea dureroasă a violenței domestice și a încurajat victimele să își găsească puterea de a scăpa din cercul vicios. Acesta a subliniat faptul că Inspectoratul de Poliție Judeţean Bihor a raportat în 2023 un total de 554 de cazuri de „loviri și alte violențe”, rezultând că lunar sunt semnalate 61 de astfel de cazuri, adică 2 fapte zilnice de „loviri și alte violențe”. La nivel național, în primele 9 luni din acest an au fost semnalate 80.000 de cazuri de violenţă domestică. 

În încheiere, comisar șef de poliție Ioana Indrieș a citit un mesaj de sensibilizare, arătând cât de important este să apelezi din timp la autorități și la ajutorul celor din jur, pentru că orice situație de acest gen se agravează progresiv. Ea a subliniat importanța implicării tuturor și i-a îndemnat pe studenți să fie ambasadori ai acestei cauze în societate.

David-Victor Tăutu, Jurnalism, an II

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON