URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2018, 14:44

Donaţii de 28.700 euro: Încep primele lucrări la Palatul episcopal greco-catolic din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea viitoare vor începe primele lucrări la Palatul episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii distrus de incendiul din 25 august. Pentru început constructorii vor degaja molozul şi vor face intervenţii pentru punerea în siguranţă a clădirii din centrul Oradiei pentru o perioadă limitată.

Lucrările încep de luni!

"Începând din data de 17 septembrie, constructorul Selina va interveni în vederea degajării molozului şi luarea măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranţă pe perioadă limitată a palatului", a anunțat, miercuri, Primăria Oradea.

Lucrările vor urmate de efectuarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic care vor sta la baza procesului de refacere şi consolidare a imobilului.

"Municipiul Oradea va curăţa într-o primă etapă clădirea de moloz şi va realiza o expertiză de rezistenţă, care să indice părţile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate", se menţionează în comunicat.

În cea de a doua etapă constructorii vor face lucrări de punere în siguranţă a clădirii, inclusiv a acoperişului, iar în cea de a treia vor reabilita şi refuncţionaliza palatul conform planurilor iniţiale, inclusiv în partea interioară.

Va fi centru cultural

Reabilitarea imobilului va dura cel mult trei ani. Lucrările vor fi executate de municipalitatea orădeană în baza contractului de parteneriat cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea aprobat pe 31 august de Consiliul Local. Potrivit înţelegerii, municipalitatea a preluat administrarea clădirii pentru o perioadă de minim 20 de ani, în vederea reabilitării ei.

Odată finalizate lucrările, Primăria va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din imobil cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, iar restul suprafeţei va rămâne la dispoziţia orădenilor cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.

Donaţii de 28.700 euro

Orădenii se implică, la rândul lor, în reabilitarea palatului. Până la 11 septembrie, în conturile deschise de Episcopia Greco Catolică şi Municipalitatea orădeană, pentru strângerea de fonduri în vederea refuncţionalizarea clădirii, s-a adunat echivalentul sumei de 28.700 euro.

Cea mai mare parte a banilor, echivalentul a 23.652 euro, au fost vărsaţi în contul special al Episcopiei, iar diferenţa de 5.046 euro a fost colectată în conturile Fundaţiei pentru Protejare a Monumentelor Bihor.

"În urma campaniei de strângere de fonduri pentru reconstruirea, reabilitarea şi refuncţionalizarea Palatului Episcopal, Episcopia Greco-Catolică de Oradea aduce la cunoştinţa publicului, faptul că în contul special deschis pentru această cauză s-au strâns, până la data de 11 septembrie 2018, următoarele sume: 91.331 lei, 2.526 euro, 500 lire sterline şi 985 dolari americani", se menţionează într-un comunicat al Episcopiei.

Sumele au fost colectate din donaţii particulare, precum şi din evenimente organizate cu scop caritabil. "Generozitatea dumneavoastă demonstrează că încetul cu încetul vom reuşi să adunăm banii necesari reconstrucţiei", a anunţat Biroul de presă al Episcopiei Oradea.

Campania continuă

Orădenii pot face în continuare donaţii prin conturile deschise de Fundaţie şi Episcopie, dar şi prin casieriile obiectivelor turistice din oraş cum ar fi Turnul Primăriei, Sinagoga Zion şi Cetatea Oradea, de marţi până vineri între orele 10 – 17, precum şi la ghişeele de plată din Primărie, de luni până joi între orele 10 – 17 iar vineri între orele 7:30 – 15:30.

La fel, cei care doresc să ajute la reabilitarea palatului pot face donaţii de luni până vineri între orele 8 – 16 la sediul Episcopiei Greco-Catolice din strada Mihai Pavel 4 precum şi prin intermediul tuturor parohiilor greco-catolice din Oradea.


Conturile bancare în care se pot face donaţii în numerar cu ordin de plată sunt:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

IBAN:

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401

SWIFT: BTRLRO22

Banca Transilvania, Sucursala Oradea

FUNDAŢIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEŢUL BIHOR

EURO - RO57BTRLEURCRT0078504002
USD - RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON - RO69BTRLRONCRT0078504007

SWIFT: BTRLRO22

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON