URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2018, 17:55

Doar 35%. Comisia consultativă a aprobat doborârea a doar 24 de arbori din cei 64 propuşi pentru tăiere în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pare să îşi fi învăţat lecţia după scandalul public declanşat de măcelărirea arborilor din Parcul Bălcescu. După o pauză de patru luni, conducerea Direcţiei Tehnice a convocat marţi, în premieră pentru anul acesta, Comisia Consultativă formată din reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi ecologişti, pentru a discuta propunerile de tăieri şi toaletări de arbori înregistrate la municipalitate.

Potrivit unui comunicat transmis presei, comisia a aprobat doar 35% din cererile de tăieri de arbori. "Din cei 68 de arbori propuşi spre tăiere, 24 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se menţionează în informarea primăriei.

La fel, dintre cele 190 de toaletări ale coronamentului arborilor au fost avizate doar 173, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare.

Cu ocazia întâlnirii, ecologistul Orlando Balaş a propus manşonarea arborilor şi arbuştilor de către prestatorii de servicii care execută activităţi de cosire a ierbii şi executarea de lucrări de formare a coroanei la cireşii japonezi din Piaţa Unirii.

Prezent la dezbaterile comisiei, vicerimarul Florin Birta le-a promis încă o dată ecologiştilor din Comisia Consultativă că pe viitor vor fi limitate la minim tăierile de arbori şi a afirmat că toate intervenţiile în coronamentul arborilor situaţi în spaţiile verzi vor fi supuse dezbaterii înainte de punerea în operă.

La şedinţa de marţi au participat pe lângă reprezentanţii municipalităţii şi inginerul horticol Gheorghe Sarca, inginerul peisagist Orlando Balaş şi inginerul silvic Smit Ildiko.

"Să sperăm că acest "obicei" al primăriei Oradea va persista, adică să se discute toate solicitările de tăiere de arbori într-o comisie formată și din specialiști din afara primăriei, care participă voluntar, din spirit civic la aceste activități. Se poate vedea și din comunicatul Primăriei că doar un număr mic de solicitări din partea cetățenilor sau firmelor sunt aprobate. Din păcate, anul trecut majoritatea tăierilor s-au decis fără avizul comisiei respective. S-au tăiat aproape 1000 de arbori, din care doar 83 aveau avizul acestei comisii", a declarat Orlando Balaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
vreau sa vad cum vor raspunde cei care se impotrivesc toaletarii arborilor uscati, care la o rafala buna se desprind si fac victime!
Postat 07 Februarie 2018, 16:09 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON