Primăria Oradea pare să îşi fi învăţat lecţia după scandalul public declanşat de măcelărirea arborilor din Parcul Bălcescu. După o pauză de patru luni, conducerea Direcţiei Tehnice a convocat marţi, în premieră pentru anul acesta, Comisia Consultativă formată din reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi ecologişti, pentru a discuta propunerile de tăieri şi toaletări de arbori înregistrate la municipalitate.
Potrivit unui comunicat transmis presei, comisia a aprobat doar 35% din cererile de tăieri de arbori. "Din cei 68 de arbori propuşi spre tăiere, 24 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se menţionează în informarea primăriei.
La fel, dintre cele 190 de toaletări ale coronamentului arborilor au fost avizate doar 173, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare.
Cu ocazia întâlnirii, ecologistul Orlando Balaş a propus manşonarea arborilor şi arbuştilor de către prestatorii de servicii care execută activităţi de cosire a ierbii şi executarea de lucrări de formare a coroanei la cireşii japonezi din Piaţa Unirii.
Prezent la dezbaterile comisiei, vicerimarul Florin Birta le-a promis încă o dată ecologiştilor din Comisia Consultativă că pe viitor vor fi limitate la minim tăierile de arbori şi a afirmat că toate intervenţiile în coronamentul arborilor situaţi în spaţiile verzi vor fi supuse dezbaterii înainte de punerea în operă.
La şedinţa de marţi au participat pe lângă reprezentanţii municipalităţii şi inginerul horticol Gheorghe Sarca, inginerul peisagist Orlando Balaş şi inginerul silvic Smit Ildiko.
"Să sperăm că acest "obicei" al primăriei Oradea va persista, adică să se discute toate solicitările de tăiere de arbori într-o comisie formată și din specialiști din afara primăriei, care participă voluntar, din spirit civic la aceste activități. Se poate vedea și din comunicatul Primăriei că doar un număr mic de solicitări din partea cetățenilor sau firmelor sunt aprobate. Din păcate, anul trecut majoritatea tăierilor s-au decis fără avizul comisiei respective. S-au tăiat aproape 1000 de arbori, din care doar 83 aveau avizul acestei comisii", a declarat Orlando Balaş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.