URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2023, 09:03

Despăgubiri în dosarul Hexi Pharma: Spitalul Judeţean Oradea va primi 1,3 milioane de lei, după ce i-au fost livraţi dezinfectanţi diluaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea va primi despăgubiri de peste 1,3 milioane de lei, în urma deciziei definitive luate vineri de Curtea de Apel București în dosarul Hexi Pharma. Este una dintre cele aproximativ 20 unităţi spitaliceşti care au pretins daune civile, după ce compania i-a livrat dezinfectanţi diluaţi.

Informaţia apare în sentinţa pronunţată vineri de Curtea de Apel din Capitală, care, așa cum BIHOREANUL a mai scris, a stabilit, după 6 ani de procese, că toţi inculpaţii din acest dosar au scăpat de închisoare pentru că faptele lor s-au prescris.

Totuși, Hexi Pharma este obligată să plătească despăgubiri mai multor spitale.

Spitalul orădean primeşte una dintre cele mai mari sume acordate în acest dosar, 1.361.320,04 lei.

După cum se ştie, compania Hexi Pharma a fost protagonista scandalului dezinfectanţilor diluaţi, fiind acuzată de procurori de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare de produse, într-o anchetă declanşată după dezvăluirile jurnaliştilor GSP / Libertatea, coordonaţi de Cătălin Tolontan. Hexi Pharma a vândut produse către peste 300 de unităţi spitaliceşti din ţară în perioada 2012-2016.

Aşa cum BIHOREANUL relata în 2016, produsele biocide Hexi Pharma prezentau diferenţe substanţiale de concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, substanţele fiind diluate de până la 10 ori!

Imediat după izbucnirea scandalului, managerul de atunci al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, declara BIHOREANULUI că atât DNA, cât şi DIICOT au cerut informaţii Spitalului Judeţean privind achiziţia biocidelor. "Am trimis ambelor instituţii copiile tuturor acordurilor-cadru şi tuturor contractelor pentru achiziţia de dezinfectanţi, copiile tuturor facturilor şi tuturor ordinelor de plată", spunea Carp la vremea respectivă.

Conform acestuia, din 2006 până la acel moment, Spitalul Judeţean şi cel Municipal, împreună, au încheiat cu Hexi Pharma acorduri-cadru pentru achiziţia de dezinfectanţi în valoare totală de 1,680 milioane lei, iar în baza acestor acorduri s-au făcut achiziţii efective în valoare de 1,604 milioane lei.

De altfel, Spitalul Judeţean nu era singurul din Bihor care a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma.

Șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, afirma, în luna mai 2016, că a raportat Ministerului Sănătăţii rezultatele testelor de sanitaţie efectuate pentru dezinfectanţii folosiţi în spitalele din judeţ, adăugând că la niciun spital nu au existat probleme determinate de utilizarea lor.

„Vă pot spune, totuşi, că în Bihor la niciun spital nu au fost şi nu sunt probleme cauzate de folosirea acestor dezinfectante", a declarat dr. Rahotă.


Ce sume au primit spitalele în procesul Hexi Pharma:

Conform sentinței reproduse de News.ro, Hexi Pharma este obligată să acorde următoarele despăgubiri către unitățile spitalicești care s-au constituit parte civilă în acest dosar:

- părţii civile Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, suma de 757.263,80 lei  

- persoanei vătămate Institutul Clinic Fundeni suma de 1.407428,72 lei, suma cu care s-a constituit parte civilă

- părţii civile Spitalul General Căi Ferate Ploieşti suma de 87.421 lei 

- părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 1.361.320,04 lei

- părţii civile Spitalul Clinic CF Timişoara suma de 39.550 lei 

- părţii civile Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei, judeţul Argeş, suma de 190.336,25 lei 

- părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani suma de 2.739.483,32 lei

- părţii civile Spitalul Municipal Turnu Măgurele suma de 300.266,80 lei

- părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina suma de 902.487,54 cu dobânda legală 

- părţii civile Spitalul Clinic Judeţean Mureş suma de 2.107.041,75 lei 

- părţii civile Spitalul Clinic C.F. Craiova suma de 174.959,04 lei 

- părţii civile Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş suma de 402.631,48 lei 

- părţii civile Spitalul Judeţean de Ambulanţă Argeş suma de 204.664,78 lei 

- părţii civile Spitalul de Psihiatrie Sf. Pantelimon Brăila suma de 100.046 lei”, precizează sentinţa.

Pentru alte cinci spitale, cuantumul despăgubirilor acordat de Tribunalul Bucureşti a fost modificat de instanţa de apel.

Astfel, Spitalul de Boli Pulmonare Breaza va primi 24.655,16 lei, Spitalul Orăşenesc Horezu 59.302,91 lei, Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ 141.312,84, Spitalului Orăşenesc Dr. Valer Russu 5.473,36 lei, iar Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş 315.642,60 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON