URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
18 Septembrie 2021, 11:11

Descoperiri arheologice recente din Bihor, prezentate în Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărturii importante ale trecutului Ţării Crişurilor au fost dezgropate, restaurate şi expuse publicului larg, în cadrul unei noi expoziţii temporare. Organizată de Muzeul Ţării Crişurilor împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor, aceasta aduce în atenţia pasionaţilor de arheologie şi celor interesaţi de istoria locală artefacte din Oradea şi mai multe localităţi bihorene.

Vernisajul de vineri după-amiază a atras zeci de persoane, evenimentul fiind inclus în mai largul şir de activităţi ale Zilelor europene ale patrimoniului. Acţiune anuală, începută din iniţiativa Consiliului Europei în 1985, aceasta are ca obiectiv sensibilizarea cetăţenilor cu privire la bogăţia şi diversitatea culturală existente pe continent şi se desfăşoară în perioada august-octombrie.

În deschidere, directorul interimar al Muzeului Ţării Crişurilor, istoricul Gabriel Moisa, a arătat instituţia are ca obiectiv organizarea anuală a unor expoziţii precum cea prezentată acum, cu diferite tematici, având în vedere că anual se fac descoperiri arheologice consistente. Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, a amintit, de asemenea, că accesibilitatea pentru public a patrimoniului este nota cheie a unui astfel de eveniment.

Iniţiativa organizării expoziţiei a început în timpul directoratului lui Aurel Chiriac. Prezent la vernisaj, acesta punctat că ea are la bază respectul faţă de activitatea arheologilor. Aceştia "au muncit mult în ultimii trei ani, atât pentru mutarea patrimoniului muzeului, cât şi în teren, existând foarte multe cereri pentru lucrări de descărcare arheologică". De amintit faptul că unele dintre obiectele expuse provind din cercetări efectuate în urma unor descoperiri ale detectoriştilor particulari, menţionaţi în dreptul pieselor.

Expoziţia a fost prezentată de arheologul Gruia Fazecaş. Piesele provin din situri descoperite şi cercetate în 28 de localităţi bihorene, între ele Oradea (zona Cetăţii şi a Catedralei), Cuieşd, Vadu Crişului, Uileacu de Criş, Gălăşeni, Bălnaca, Aştileu, Călăţea. "În special, ele au fost găsite în culoarul Vad – Borod şi în Depresiunea Beiuşului, provenind de la sfârşitul mileniului al patrulea înainte de Hristos şi până în secolul XVIII", a arătat acesta.

În vitrinele special amenajate, vizitatorii vor putea vedea instrumente casnice, ace de cusut, diferite ustensile, piese de îmbrăcăminte, nasturi şi ace pentru veşminte, podoabe reflectând statutul social al purtătorului. Sunt expuse şi câteva tezaure monetare, precum cel de secol XIII descoperit la Almaşu Mic, alcătuit din 122 de monede, inele sigilare şi cercei globulari. Inedite sunt câteva "grenade" otomane, practic vase de lut care se umpleau cu praf de puşcă şi erau aruncate în direcţia inamicului.

Expoziţia "Descoperiri arheologice recente din Ţara Crişurilor" va putea fi vizitată în sediul principal al Muzeului Ţării Crişurilor timp de o lună, până în 17 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON