URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2018, 13:53

Deputatul PNL Gavrilă Ghilea: Batalurile acide din Derna sunt un pericol iminent, iar Ministerul Mediului nu face nimic pentru a-l preveni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Gavrilă Ghilea devine al patrulea parlamentar bihorean, după colegii de partid Florica Cherecheş şi Cornel Popa, şi după deputatul USR Silviu Dehelean, care avertizează autorităţile asupra riscului unui dezastru ecologic de proporţii în zona Derna, unde există două depozite de reziduuri acide de pe urma exploatărilor petrolifere.

La o zi după ce a vizitat personal comuna, tocmai pentru a vedea la faţa locului despre ce este vorba, Ghilea a denunţat, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Oradea, ceea ce a numit "indiferenţa şi incompetenţa" autorităţilor naţionale de resort, în frunte cu vicepremierul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

Ghilea a apreciat drept "lăudabil efortul administraţiei locale a comunei de a rezolva problema ecologizării batalelor" societăţii Petrol Derna, aflată în proprietatea statului român şi în proces de faliment, prin intenţia de accesare a unei linii de finanţare europeană în acest scop, dar a arătat că problema proprietăţii perimetrelor respective "rămâne o piedică în calea iniţierii şi finalizării acestui demers".

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în Derna există două situri contaminate cu deşeuri petroliere extrem de periculoase, în care se află peste 7.000 tone de reziduuri rămase în urma fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, devenită după 1990 SC Petrol Derna, ambele fiind fost amenajate pe un deal deasupra satului Derna.

Dacă anul trecut "luciul" de gudroane acide era la 50 de centimetri de buza batalurilor, acum este la 30 de centimetri. "Mai are puţin şi deversează peste zidul din pământ, din cauza ploilor, dar mai e şi problema infiltraţiilor în sol", a spus deputatul Gavrilă Ghilea.

"Este revoltător că deşi colega Florica Cherecheş a sesizat Ministerul Mediului, acesta şi-a declinat competenţa, chiar prin semnătura ministrului Graţiela Gavrilescu. Situaţia este foarte, foarte gravă, Ministerul Mediului şi Agenţia de Mediu ar trebui să ia măsuri urgente pentru a preîntâmpina o catastrofă", a spus Ghilea, afirmând că se va alătura şi el eforturilor de a presa autorităţile să ia în serios riscul iminent al unei catastrofe.

"Voi sesiza şi eu Guvernul, Ministerul Mediului şi Comisia Economică a Camerei Deputaţilor, unde sunt vicepreşedinte, pentru a lua poziţie şi a veni la faţa locului şi a lua toate măsurile ce se impun", a promis Ghilea.

Deputatul a afirmat că, în lipsa oricărei preocupări a autorităţilor guvernamentale, teoretic este posibilă "vidanjarea" batalurilor, măcar parţială, aşa încât să fie eliminat fie şi provizoriu riscul unei deversări, precum şi transportarea reziduurilor cu cisterna, însă "nu ştiu unde ar putea fi neutralizaţi aceşti acizi".

Tot pe fondul indiferenţei autorităţilor de mediu, Ghilea a spus că şi sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ar fi o "variantă de luat în calcul". "Voi aborda toate instituţiile statului", a spus deputatul.

Ecologizarea batalurilor de la Derna ar costa circa 3 milioane euro, dar statul român nu a încercat să obţină aceşti bani din fonduri europene, iar Primăria comunei nu poate deoarece ele nu sunt în proprietatea sa. Anul trecut, Comisia Europeană a deschis împotriva statului român un proces de infringement din cauza a 68 depozite periculoase, fără însă ca Guvernul să fi încercat remedierea situaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON