URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2021, 16:00

Cum decurge vaccinarea anti-Covid în Oradea, în prima zi din etapa a doua de imunizare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 130 de orădeni s-au vaccinat anti-Covid-19 până la ora 13 din prima zi a celei de a doua etape de imunizare. Până la sfârşitul zilei de luni sunt programaţi la vaccinare 300 de orădeni la cele două centre de la Orăşelul Copiilor şi Spitalul Pelican.

Mai puţin de 30 de minute...

Spre deosebire de alte localităţi din ţară, unde vaccinarea s-a lăsat cu cozi şi scandal, în Oradea procesul de imunizare decurge în baza programării, fără aglomeraţie.

Procedura pentru fiecare persoană în parte durează mai puţin de 30 de minute, din care cel mult 15 minute reprezintă timpul alocat completării formularelor privind consimțământului de vaccinare și pentru verificarea stării de sănătate a persoanelor programate şi intervalul obligatoriu de 15 minute de aşteptare sub supraveghere medicală post-vaccinare.

"Orădenii se prezintă în grupuri de 8-10 persoane, conform programării. Acestea intră în triaj pentru a verifica să nu aibă simptome de infectare, completează formularele cu privire la starea de sănătate, intră la vaccinare, după care rămân încă 15 minute sub supraveghere medicală", a declarat pentru BIHOREANUL, medicul Nicu Buciuman, coordonatorul centrului de vaccinare organizat în incinta Orăşelului Copiilor.

"Am venit cu soţia..."

Până în jurul orei 12:45, la centrul de vaccinare au fost imunizate peste 50 de persoane din cele 120 programate pentru ziua de luni.

"Nu am avut nicio persoană programată care să nu se prezinte la vaccinare. Orădenii s-au prezentat conform programării, iar vaccinarea a decurs fără probleme", a spus Buciuman.

Potrivit medicului, nicio persoană dintre cele deja vaccinate nu a prezentat efecte secundare. "La fel ca la orice injecţie, poate să doară puţin locul, dar atât. Până acum nu am avut nicio problemă şi sper să nici nu avem", a spus medicul.

Pentru orice eventualitate, în cadrul centrului a fost organizată o sală pentru eventuale urgenţe.

Luni, la prânz, la centrul de vaccinare s-a prezentat în baza programării inclusiv fostul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, care şi-a însoţit consoarta pentru a o susţine. "Eu m-am vaccinat în prima etapă. Acum am venit cu soţia, pentru că este mai emotivă", a declarat Ritli pentru BIHOREANUL.

"Fără probleme"

La fel, până la ora 13, la centrul de vaccinare de la Spitalul Pelican au fost imunizaţi 80 dintre cei 180 de orădeni programaţi pentru ziua de luni.

Orădenii urcă la etajul clădirii unde se desfăşoară procesul de vaccinare, iar procedura se desfăşoară identic, cu completarea formularelor, controlul epidemiologic şi injectarea propriu-zisă, în circa 30 de minute.

"Procesul de vaccinare decurge fără probleme. Până la sfârşitul zilei vom avea vaccinate 180 de persoane", a declarat pentru BIHOREANUL, medicul Adina Buda.

Potrivit medicului, Spitalul Pelican a înregistrat deja peste 2.500 de programări la vaccinare, acestea derulându-se până la începutul lunii februarie.

Persoanele cu risc şi personalul esenţial...

După cum se ştie, cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid a început vineri la nivel naţional, în această perioadă putând fi vaccinate "persoanele cu grad ridicat de risc şi persoanele care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale".

Potivit DSP Bihor, persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste 65 ani se pot programa la vaccinare utilizând oricare dintre următoarele modalităţi: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparţinător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecţiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise.

În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu se pot înscrie prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie esenţiale vor fi programaţi prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru judeţul Bihor este 021.414.44.59

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Re: Acela
Dacă persoana este o bolnavă imobilizată ... de ce ar trebui să se vaccineze, din moment ce are contact cu un număr extrem de limitat de alte persoane ?!? N-are decât să ia "invercmentină" de la medicul de familie (din producția de la Terapia Cluj care a donat deja 10.000 de doze institutului Matei Balș) ... respectiv una pastilă de 2 ori zilnic timp de 48 ore, ca tratament preventiv pentru orice formă de Covid19 !?! Iar în cazul în care are simptome, ceea ce nu cred după cum expui situația ... 3 pastile zilnic timp de 72 ore !?! Este deja demonstrat de multe kaboratoare devle planetă că "invercmentina", care se cunoaște din 1973 încoace, protejează organismul de viruși precum orice tulpină de SARS-CoV-2 !?! Terapia Cluj a trecut la producție semnificativă încă din decembrie anul trecut și toți pacienții s-a vindecat după 48 de ore de la administrarea dozelor !?! Nicio problemă a face tratament preventiv cu așa ceva, după cum recunosc toți medicii de la Balș, inclusiv "propagandiștii" Cercel și Marinescu !?!
Postat 19 Ianuarie 2021, 11:23 de CrisDumi
@acela
Pentru persoanele imobilizate, indiferent de varsta, programarea se face prin medicul de familie, se organizeaza transport medical asistat la un centru de vaccinare. Daca intampini probleme, mai jos datele de contact pentru suport la programare: CallCenter BH 021.414.44.59 bh.callcenter@vaccinare-covid.gov.ro Sanatate maxima!
Postat 18 Ianuarie 2021, 18:49 de mitru
Curiozitate
Persoanele vârsnice de peste 65 de ani care sunt imobilizate la pat și nu se pot deplasa cum vor fi vacinate și în ce condiții. La acest aspect sa gândit cineva???? Comentatori cu ce sugestii veniți pentru această întrebare
Postat 18 Ianuarie 2021, 16:52 de Acela
RE: Curiozitate
Există constituite echipe mobile de vaccinare.
Postat 19 Ianuarie 2021, 02:05 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON