URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2015, 07:26

Cu stângu-n dreptul! Invalidarea referendumului anulează proiectele de dezvoltare a Băilor Felix

Cu stângu-n dreptul! Invalidarea referendumului anulează proiectele de dezvoltare a Băilor Felix MAI VEDEM! După eşecul fuziunii care ar fi permis o dezvoltare unitară, primarul Ilie Bolojan se îndoieşte că proiectele comune ale Oradiei şi Sînmartinului ar putea fi aplicate cu aceeaşi eficienţă. "E puţin probabil ca două consilii locale diferite să susţină în permanenţă aceleaşi proiecte. Spre exemplu, PSD a votat pentru referendum anul trecut, iar acum aceeaşi oameni nu mai vor să audă de unificare", spune Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea Mare rămâne un vis: repetarea pe 14 iunie a referendumului organizat în premieră pe 10 mai pentru alipirea comunei Sînmartin la oraş s-a făcut în zadar.

Degeaba s-a întâlnit primarul Ilie Bolojan cu mii de oameni pentru a le explica avantajele, tot fără folos i s-au alăturat simpatizanţii altor partide, în van s-au mobilizat sute de voluntari neafiliaţi politic, inutile au fost pledoariile managerilor, ale micilor întreprinzători, artiştilor şi sportivilor, medicilor ori simplilor muncitori. Eforturile tuturor s-au dus pe apa Sâmbetei pentru că indiferenţa unora şi boicotul altora au "înfrânt" încă o dată.

BIHOREANUL reface istoria noii încercări şi a felului în care a fost ratată, dar şi consecinţele insuccesului care amână, nu se ştie pentru cât timp, o idee poate prea temerară.

Speranţe năruite

"Am votat azi cu speranţa că votul meu va fi una dintre zecile de mii de pietre puse azi şi în 10 mai la dezvoltarea oraşului nostru", scria în dimineaţa de 14 iunie primarul Ilie Bolojan (foto) în Cartea Referendumului, deschisă în faţa municipalităţii. La capătul zilei, nădejdea i-a fost năruită. Referendumul pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul a picat, la fel ca prima oară, din acelaşi motiv: participarea redusă la vot.

Deşi încă din 10 mai în Sînmartin localnicii s-au prezentat la urne peste limita minimă de 30% (au votat 47,89%, din care 54,48% pentru unire), orădenii au rămas inerţi. Asta deşi ziua de 14 iunie începuse bine: la ora 9.00 votaseră 3,28% faţă de 1,53% pe 10 mai, aproape dublu. La ora 13.00 elanul s-a domolit (prezenţa era de 9,50% faţă de 6,20% în primul tur) iar la 16.00 se profila noul eşec: au votat doar 13,46%, puţin peste nivelul de 10,68% din 10 mai.

Imediat după închiderea secţiilor, edilul a recunoscut: referendumul era picat. Apoi Biroul Electoral Municipal a confirmat: au votat 28,24% din orădeni (faţă de 19,68% în primul tur), pentru validare lipsind 3.325 sufragii. Dacă pe 10 mai spuseseră DA 35.738 orădeni (adică 95,83%) şi NU 1.286 (3,44%), pe 14 iunie au spus DA 53.039 cetăţeni (97,40%) şi NU 1.043 (1,95%). Mult mai mulţi, aşadar, au vrut Oradea Mare, dar nu destui.

Votul şi boicotul

Dacă înaintea primului tur Bolojan s-a concentrat să-i convingă pe localnicii din Sînmartin, speriaţi de creşterea taxelor, orădenii fiind îmbiaţi la urne prin publicitate şi un concert, la reluare a schimbat strategia. Din economiile de 122.744 lei realizate la bugetul campaniei (care a totalizat 850.000 lei), după 10 mai nu a mai cheltuit decât pentru plata preşedinţilor secţiilor de votare.

În rest, Bolojan a dus lupta de la om la om, având zilnic 3-4 întâlniri cu cetăţenii din cartiere, nu însă şi în Episcopia, unde grosul populaţiei îl formează etnicii maghiari. În plus, s-a bucurat de sprijinul a sute de voluntari independenţi politic, de toate profesiile şi vârstele, care au încercat să-şi convingă rudele, prietenii, colegii şi vecinii să iasă la vot.

Pe de altă parte, primarul şi-a capacitat activul PNL, având şi susţinerea unor formaţiuni concurente precum PMP ori PRU. În schimb, PSD a continuat să joace cartea boicotului alături de UDMR şi PPMP. Dacă pe 10 mai susţinea că unificarea "este o idee bună, dar nu acum", pe 14iunie Ioan Mang (foto) a îndemnat făţiş la sabotarea referendumului. "Îi sfătuiesc pe toţi cetăţenii să nu participe la vot", a spus şeful PSD, contrazicându-şi poziţia de la referendumul din 2012, când afirma că "atitudinea democratică este cea în care te prezinţi la scrutin" şi că "într-o democraţie votul este cel care contează, nu statul acasă!".

Invocând cheltuirea banilor publici, dar şi presupuse presiuni ale Poliţiei Locale pentru a obliga orădenii să voteze, acelaşi Mang i-a cerut demisia lui Bolojan. A obţinut doar o replică seacă: "Sunt oameni care din păcate nu au făcut nimic pentru Oradea şi pentru Bihor şi care niciodată nu au venit cu idei, a căror singură ideologie este nihilismul şi a căror preocupare este ca nici alţii să nu facă ceva. Eu îmi fac treaba, nu am timp de răfuieli, dar vine şi vremea cântarului pentru fiecare politician, şi după vorbe, şi după fapte".

La loc comanda!

Dacă PSD îşi arogă victoria din punct de vedere politic, sub aspect administrativ invalidarea referendumului pune cruce proiectelor de 25 milioane euro pe care municipalitatea le plănuia pentru Sînmartin. "Cu excepţia extinderii reţelelor de apă şi canalizare, implementate prin programul Aparegio, toate celelalte proiecte au căzut", constată Bolojan.

Spre exemplu, oricât şi-ar dori, Distrigaz, care are licenţă de operare doar pentru Oradea, nu îşi va putea extinde serviciile în cartierul ANL din Sînmartin, unde locatarii se încălzesc cu reşouri. La fel, OTL nu va putea transporta gratis pensionarii din comună, iar RER nu poate face curăţenie în Felix şi 1 Mai. "Crearea condiţiilor pentru a ridica staţiunea la standarde internaţionale nu mai este posibilă", explică edilul.

La fel ca proiectele ce presupun extinderea serviciilor, vor fi anulate şi proiectele de investiţii. Construirea unui aquaparc, prelungirea drumului din strada Ciheiului până în capătul pădurii din Felix şi construirea unuia nou de lângă Praktiker nu mai sunt posibile. La fel, amenajarea în pădurea Felix a unui parc de tip aventura, refacerea pistei de atletism, transformarea în lac de agrement a văii de lângă President, construirea de parcări şi trotuare, toate vor rămâne în faza de proiect. Motivul e simplu. "Oradea nu are posibilitatea legală de a face investiţii pe teritoriul altei localităţi", spune Bolojan.

Cu mize mici

În aceste condiţii, tot ce va putea face oraşul pentru Sînmartin se va limita la nivelul bunelor intenţii manifestate prin intermediul asociaţiei Zona Metropolitană Oradea. "Probabil vom finanţa unele studii de fezabilitate şi vom pregăti documentaţiile unor proiecte ale comunei pentru următoarea perioadă de finanţare", spune directorul ZMO, Adrian Foghiş.

Suportul logistic e, însă, insuficient. Chiar dacă proiectele vor fi declarate câştigătoare, Sînmartinul nu are de unde să le asigure cofinanţarea între 2% şi peste 50% din valoarea totală. Deşi cea mai bogată din judeţ, comuna va trebui să se oprească la proiecte mici, incapabile să genereze rapid dezvoltare: reabilitarea unei clădiri, modernizarea unui drum comunal, construirea unei piste pentru biciclişti şi cam atât. Nu de alta, dar localitatea a mai încercat proiecte de amploare prin programul SAPARD şi a sfârşit prin a fi oprită până în 2012 de la accesarea de fonduri europene, pentru nereguli în gestionarea fondurilor...

Bai pentru orădeni

Ratarea unificării nu va afecta însă doar locuitorii comunei, ci şi direct pe orădeni. Diminuarea ritmului de creştere a staţiunii va pune automat sub semnul întrebării creşterea veniturilor din turism, apariţia de noi locuri de muncă şi atragerea de noi investitori în oraş, astfel că orădenii vor rămâne în continuare la cheremul angajatorilor care le oferă salarii modeste.

"Dacă fuziunea s-ar fi realizat, zona se putea dezvolta cu finanţări internaţionale pentru staţiuni. Puteam amenaja piste de alergare şi terenuri de sport astfel încât turiştii să nu fie doar vârstnici cu probleme reumatice, ci şi tineri care vor să se recupereze şi să se distreze. Puteam reînnoda tradiţia echipelor sportive care veneau la Băile Felix pentru cantonamente şi recuperare. Nefiind însă staţiune, Oradea nu e eligibilă", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Căzând referendumul, angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pregătesc proiectele pentru următorul ciclu de finanţare la o scară mult redusă, limitată la teritoriul oraşului. "Suntem obligaţi să ne limităm strict la Oradea. Nu putem face proiecte pentru alte localităţi", spune şeful DMPFI, Marius Moş, precizând încă un lucru: comparativ cu fuziunea, parteneriatul Oradea-Sînmartin prin ZMO va avea o eficienţă mult redusă. "Una e să ai o abordare unitară şi cu totul altceva să gândeşti separat proiecte, chiar pentru un interes comun. Ele pot fi blocate uşor din cauze independente de voinţa noastră", explică Moş.

Iar cel mai bun exemplu este că, după ce au susţinut luni de zile unificarea, reprezentanţii PSD l-au torpilat imediat ce au fost scoşi din guvernarea locală. Măcar UDMR-iştii s-au opus de la început. Chiar dacă nu spre binele oraşului...


VA URMA?
Referendum plus alegeri

Imediat după eşecul din 14 iunie, primarul Ilie Bolojan a declarat că nu exclude eventualitatea repetării referendumului la alegerile locale de anul viitor, după modelul referendumului naţional din 2009, când s-a votat atât pentru prezidenţiale, cât şi pentru reducerea la 300 a numărului parlamentarilor. Motivaţia ar fi dublă: pe de o parte, faptul că majoritatea covârşitoare a votanţilor s-au pronunţat pentru Oradea Mare, pe de alta, socoteala că la scrutin vor participa şi alegătorii UDMR şi PSD, astfel încât cvorumul va fi atins.

Deşi deocamdată e doar o intenţie, prefectul Claudiu Pop crede că ipoteza ar genera o serie de complicaţii. Nu e clar dacă suprapunerea referendumului cu alegerile ar permite cetăţenilor să voteze în aceleaşi secţii şi după acelaşi program, pentru locale putându-se vota între orele 7.00-21.00, iar pentru referendum între 7.00-23.00. De asemenea, nu e limpede ce se va întâmpla dacă referendumul va fi validat, căci locuitorii din Oradea, Sînmartin şi Oşorhei deja vor avea fiecare primar şi consiliu local, şi se naşte întrebarea dacă după fuziune cei din comune vor mai fi reprezentaţi de aleşii orădenilor sau vor trebui organizate alegeri anticipate pentru noul Consiliu Local al Oradiei Mari. Ceea ce, tehnic, ar fi posibil abia în toamnă, odată cu alegerile parlamentare.

Confruntat cu asemenea necunoscute, primarul Ilie Bolojan admite că "există dificultăţi, dar nu insurmontabile", iar ele vor fi analizate înainte de luarea unei decizii. "Dacă o vom face, vom acţiona în cadru strict legal", spune, precaut, edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
@shogun
De ce nu ti-ai scos ungurii la referendum ca sa poti sa progresezi ? Asta ca sa vezi cat esti de nesimtit si ipocrit. Indivizi retrograzi. Frane sociale.
Postat 24 Iunie 2015, 23:55 de Control_Room
,,anticomunist"
Buna dimineata, apoi io dragul meu ,,anticomunist" tare greu as da cap, numa nu pricep, ce o fi asa de greu sa inteleaga un om cu multa scoala, unu care vorbeste perfect si scrie corect, se exprima corect, nu-l poate intelege pe un biet contribuabil care doreste sa asi spuna si el asa cum poate asa cum vede el. Apoi dragu meu unii mai pierd altii mai castiga, unii stiu sa si piarda si o fac cu capul sus, si incearca sa invete din cea ce nu a facut, nu a spus bine. Altii cauta vinovati pt. propriile greseli, nu stiu nici macar sa invete din ce au gresit. In rest numai de bine. Vorba lu unu,, Dumiezoo sa alduiasca Ardialu
Postat 24 Iunie 2015, 10:14 de Ardeleanul
@Shogun
Asta e problema cea mai mare, faptul ca pleaca tinerii care au perspective si raman doar posesorii de "lantoace", masini cumparate de tata , ceafa lata, viitori ragaitori de mici si bere. Tot asta este principalul motiv pentru care la referendum s-a iesit in numar asa mic. Doar criticam ce face altcineva si ne plangem ca nu suntem platiti bine, ca nu ne baga nimeni in seama, dar ne e prea lene si lehamite sa depunem cel mai mic efort pentru a schimba lucrurile. Referendumul n-a fost despre Bolojan, asta nu vor sa inteleaga "artizanii" boicotului. Chiar plagiatorul (ala local) a recunoscut ca unirea e necesara, dar nu acum, ca sa nu o trecem la rubrica de ralizari a lui Bolojan. Mai multa "micime" a caracterului nu cred ca exista.
Postat 23 Iunie 2015, 19:24 de User anonimizat
@andy
Foarte bine punctat!
Postat 23 Iunie 2015, 19:13 de User anonimizat
?!
Măi, eu nu vreau să mă cert cu nimeni pe forum, dar problema orașului ăsta nu e doar faptul că nu putem pune mâna pe Băile Felix și pe fondurile europene care vin odată cu posibilitatea modernizării unei stațiuni aflate pe teritoriul unui oraș cu peste 200.000 de locuitori. Problema mea cea mai mare e că, după 25 de ani de la revoluție, suntem FOARTE DEPARTE de a avea o amărâtă de autostradă care să ne facă orașul vizibil pe harta Europei. Debrecenul e legat de Budapesta, Aradul la fel, ba în plus e legat și de București acușica, Clujul la fel, am rămas numai noi - exact ca un sat aflat la ucigă-l toaca-n praznic - și fierbem în suc propriu. Din cauza asta nu sunt mulțumit deloc în privința referendumului și cu toate că nu-l suport pe primar, îmi doresc să crească orașul ăsta și să nu-și mai exporte tinerii la Cluj și Timișoara. Eu am 40 de ani și am prins anii 90 când la Universitatea din Oradea încă veneau studenți cu duiumul din Satu Mare, Arad și chiar Sălaj, acum însă toți se duc la Cluj și Timișoara. Pun pariu pe ce vreți că, dacă mă ține Dumnezeu cu sănătate și apuc 60 de ani, Oradea o să fie tot la stadiul de orășel ca vai de lume, rupt nu doar de Europa din lipsa unei autostrăzi, ci și de țara asta de doi lei...
Postat 23 Iunie 2015, 18:31 de Shogun
@pinonel
Oare cine minte? Tu spui ca jandarmii au fost platiti dar eu stiu ca pompierii nu. Si asa a fost de fiecare data cand au fost alegeri. Ei sunt in misiune si in loc sa stea la sediu stau la sectii. Nu primesc nimic in plus fata de solda. La jandarmi e altfel? Sau doar vrei sa induci in eroare? Referitor la restul "boicotantilor" va doresc doar atat : sa aveti macar o data nevoie de spiritul "civic" al oradenilor si sa fiti tratati cum se "cuvine": prin indiferenta. Ex: - nu gaze de sist in Bihor - da de ce nu, ca eu stau in Oradea si aici nu se foreaza; - nu taiati padurile - da de ce, ca mai raman destule; - nu taiati pensiile - da de ce, ca eu nu traiesc din pensie; - mariti alocatiile - da de ce, ca eu nu am copil mic; - cresteti salariile - da de ce, ca nu traiesc din salariu; - eliminati taxa de parcare - da de ce, ca eu nu am masina; - construiti locuinte pt tineri - da de ce, ca eu nu mai sunt tanar - mai multi bani pt educatie - da de ce, ca nu am copil la scoala; - nu incurajati evaziunea fiscala - da de ce, ca tot nu vin bani mai multi la Oradea; ETC... Ideea e ca motive se gasesc tot timpul si poate ca intr-o zi va va parea rau. Poate...
Postat 23 Iunie 2015, 16:54 de andy
Bolovan minte precum respira!
Articolul e plin de minciuni, in nota (tot mai) obisnuita, semn ca bolovanul v-a platit la greu si voi nu vreti sa va bata obrazul! Un singur aspect, sa nu va retin : ,,[...]după 10 mai nu a mai cheltuit decât pentru plata preşedinţilor secţiilor de votare." E o minciuna, a cui, nu-i treaba mea, dar prea seamna cu ,,argumentle" lui nea ilie. Au fost platiti si politistii si jandarmii si cam toti care s-a ,,invartit" pe langa sectiile de votare. De unde stiu? Frate-meu e jandarm, si-n 24 de ore cat a frecat menta a vorbit cu cei de la sectia de votare, presedinte, etc.El si-a luat deja banii.
Postat 23 Iunie 2015, 16:26 de pinonel
@Ardeleanul
Nene, nu ai inteles mai nimic din ce ti-am scris. Hai sa le luam pe rand: 1. Pot sa te asigur ca sunt anticomunist si faptic chiar mai mult decat ai putea banui. 2. Nu vreau sa te conving sau sa te oblig sa ai aceeasi opinie ca si mine, insa astept ca sa-ti poti motiva opinia cu argumente. 3.Nici eu nu sunt "dascal de gramatica" , sunt convins ca-mi mai scapa greseli de ortografie, insa incerc sa nu-mi bat joc de limba romana. 4. Citez "Oradea va primi mai multi bani de la UE doar ca are un teritoriu mai mare, ori are in lista de inventar si o statiune.." Esti in teribila eroare stimabile, nu marimea teritoriului conteaza ci daca depasim pragul de 200.000 de locuitori, pentru a redeveni municipiu de Rang I.
Postat 23 Iunie 2015, 15:56 de User anonimizat
,,anticomunist"
buna ziua domnule anticomunist. Ma bucur ca sunteti activ si mai cititi, eu nu ma laud ca perfectiunea, nici cu stapanirea scrierii corecte! sunt doar un om cu bune si cu mai putin bune, nu doresc sa va dau sfaturi nici sa va critic, va respect pozitia. Chiar daca este diferita de a mea, insa diferenta stiti care este stimate asa zis ,,anticomunist" eu sunt anticomunist faptic iar dumneavoastra scriptic. Comunistii doresc sa indoctrineze, sa te convinga-oblige sa fii de aceasi parere cu ei, sa crezi in idealuri mari, in mari realizari, intr-un singur gand. Cetatenii trebuie sa fie liberi sa gandeasca liber si sa se exprime liber, un drept nu este o obligatie(mai putin la comunisti)eu nu am fost nu sunt si nu voi fii rob al nici unui partid politic. Cea ce spun si scriu cea ce fac o fac din convingere, nu sunt fortat si nici nu sunt sluga cuiva. Daca dumneavoastra ati inteles ca; Oradea va primi mai multi bani de la UE doar ca are un teritoriu mai mare, ori are in lista de inventar si o statiune...va si ne inselati. In concluzie posibil sa nu fac acordul intre subiect si predicat, insa fac o diferenta intre bine si rau. Cu tot respectul, pentru orice cetatean al acestei tari si nu numai......
Postat 23 Iunie 2015, 14:28 de Ardeleanul
Aha....
...continuare....Ilie birtinutz!Ce texte...Cine oare mai crede in elucubratiile celor 2???????Unirea se face ,dar dupa ce ei pleaca..Unde?Cum unde?Unde a dus Mutu iapa...la Birtin bineinteles....!!!!!!
Postat 23 Iunie 2015, 13:31 de grigore
Aha....
...iapa noastra cal o fost!Ce gargara ieftina au in program nonstop avocatul si
Postat 23 Iunie 2015, 13:29 de grigore
2012 vs 2015
@OradeaCivitas Eu compar Referendum-ul din 2012 cu cel de acum DOAR din perspectiva unor principii! Evident că obiectul lor era diferit! Dar ca reguli generale ele sunt identice! Unul a fost de demitere a lui Băse, celălalt pentru Unificare! Unii au boicotat(din motivele lor)în 2012, alții au boicotat în 2015! Cei care BOICOTAU cu succes în 2012 îi blamează pe cei de acum!
Postat 23 Iunie 2015, 12:05 de TDS
BERE vs SAMPANIE, MICI vs CAVIAR
@anticomunist: 1. Referendum-ul a căzut DIN CAUZA și nu datorită! 2. Nu mă împopoțonez cu absolut nimic pentru că sigur, sigur, nu am reușit eu să conving mii de oameni să nu participe! Vreo 200 cred însă că am lămurit! 3. Mai bine în rândul consumatorilor de mici și bere decât în clubul select al mâncătorilor de caviar și băutorilor de șampanie fină!(eventual cumpărate din cine știe ce bani murdari!)
Postat 23 Iunie 2015, 12:01 de TDS
@
@Ardeleanul: Nu e asa cum spui tu..ca dai din degete si gata, primaria poate renova ce cladiri doreste si cand are chef. Unele cheltuieli sunte eligibile altele nu, unele forme de implicare sunt permsie si altele nu: http://arhitectsef.oradea.ro/reabfat.php @@@@@@@TDS: Reiau comentariul meu de la alt articol ca vad ca ai obsesa Basescu - Mang? Este simplu domnule. In 2012 nu existat nici o miza pentru Oradea reala, de zi cu zi, pe cand acum da. Indiferent cine a fost si cine va fi pe la Bucuresti (cu niste exceptii foarte foarte putine, gene Cseke Atilla sau Bolojan cand a fost secretar de stat) nu va da o ceapa degerata pe Oradea. Aduceti-va aminte cate promisiuni am avut de la baietii in rosu in campania prezidentiala (blocuri ANL, sala polivalenta moderna s.a.). V-am dat cel mai recent exemplu. Nu am o parere mai buna despre ei sau despre altii, dar acum am votat pentru noi, si era vb de un vot care trecea peste mize politice prezente sau viitoare.
Postat 23 Iunie 2015, 12:01 de OradeaCivitas
@TDS
Imi propusesem sa ignor postarile tale, dar m-am razgandit. De cate ori o sa postezi ceva ce "rupe" logica, o sa intervin. Dude, nu te mai impopotana cu boicotarea, pentru ca referendumul a "cazut" datorita, in covarsitoare majoritate, ragaitorilor de mici si bere, iar voi "boicotistii" doar speculati un lucru arhicunoscut. De fapt, cred ca iti face placere, masochista as zice, sa te autoincluzi in clubul mai sus amintit sau in al celor care nu stiu sa faca acordul intre subiect si predicat, dar au o opinie "ferma" (vezi postarea Arcdeleanului.
Postat 23 Iunie 2015, 11:54 de User anonimizat
@Ardeleanul
Trecand peste masacrarea limbii romane, pe care o practici cu, as spune, voiosie, ai si mari probleme cu logica. Bani mai multi de la UE n-o sa primim pentru ca avem cladiri frumoase!
Postat 23 Iunie 2015, 11:49 de User anonimizat
SATISFACTION
Sigur se vor găsi comentatori care vor spune că la Oradea nu a fost un Referendum politic, că de ce amestec una cu alta, bla bla bla! Eu am văzut și partea politică a acestui Referendum și nu-mi pot ascunde SATISFACȚIA că ȘI-AU LUAT-O!
Postat 23 Iunie 2015, 10:53 de TDS
LA REVEDERE, DRUM BUN!
N-am crezut din start în acest proiect pe care îl consider MINCIUNĂ cap-coadă! Un oraș nu e mare neapărat raportându-ne la suprafață sau populație! Nu înțeleg de unde până unde o așa mare dragoste din partea lui Bolojan vis-a-vis de Felix! Mă rog, de fapt înțeleg foarte bine! Chiar dacă s-ar mai organiza un Referendum deodată cu alegerile locale și acela poate fi boicotat! Eu unul am boicotat toate REFERENDUM-urile băsesciene chit că s-au organizat simultan cu alegerile! Vor fi săli diferite, vor fi comisii diferite, vor fi liste diferite! NIMENI NU MĂ POATE OBLIGA SĂ PARTICIP LA AMBELE ACȚIUNI! Nu am lipsit NICIODATĂ la alegeri, am făcut-o așa cum am spus la Referendum-urile lui băsescu! Deci nu cred că poate spune cineva că nu aș fi posesor de simț civic! La fel ca Ardeleanul am fost fan Bolojan! Mi-au trebuit 5 ani să-mi dau seama ce se ascunde în spatele chipului dur cu sprâncene încruntate! Tot așa am fost fan USL(mai mult pe componenta PNL). Mi-au trebuit 3 ani să văd ce hram poartă peneliștii! Mai întâi a trădat Antonescu, apoi din nou Antonescu prin ieșirea din ALDE și alăturarea PPE! Apoi au venit Klaus Werner și Alina Gorghiu care s-au înhăitat cu pedeleii lui Blaga, Boc, Anastase, Boagiu, Oltean, Udrea(că tot de-acolo se trage), Falcă, Oltean! LA REVEDERE, DRUM BUN!
Postat 23 Iunie 2015, 10:49 de TDS
Oradeanul
Buna ziua, mai apar unii comentatori care critica cetateanul, ba ca este incult ba ca este prost ba ca este inconstient. O fii avand dreptate, mai sunt probabil si din astia, insa sa nu uitam un lucru 28% sunt desteptii(pnl-istii) iar restu de 72% sunt prostii. Chiar asa suntem prostii care platim impozite si taxe, care dorim sa traim in liniste dar cinstit, respectatine ca si locuitor platitori de taxe si impozite. Iar daca stimati concetateni daca aveti manevre de facut vreti sa faceti afaceri facetile dar nu ne bagati pe noi la inaintare. De ce trebuie sa dam noi girul mizeriilor voastre, de ce suntem prostii daca avem o alta parere decat a domniilor voastre, de ce am fii nebuni daca nu ne ghidam dupa deciziile unora ori altora. Daca intradevar se dorea si se doreste binele cetateanului, se putea si se mai poate face lucruri bune. Atatea cladiri frumoase are Oradea care maine poimaine se darama dar conducerea nu vede, cladiri care ar face si chiar a facut ORADEA MARE ! sa va fie rusine politicienilor din conducere urmariti numai interesul personal. ROG pe domnul primar sa iasa si sa spuna cine au fost cei care au contribuit cu bani si logistica la propaganda de unificare, sa vedem daca intradevar este un primar liberal care face transparent lucrurile, si binenteles este un primar care doreste binele orasului si ....poate si a cetateanului. Am fost un fan Bolojan,,, insa ma las ....si devin bolovan...
Postat 23 Iunie 2015, 10:22 de Ardeleanul
Boi(coi)tistilor.. rusine
...alias penalii Mang, kiss & co + adeptii (cam 10 la suta), era clar ca vor boicota , dar speram ca ceila 50 la suta din oradeni sa priceapa ca e spre binele lor sa-si miste fundurile pana la sectie...gresit - acesti tipi nu sunt cu nimeni si nimic (traiesc fara spirit civic de bine sau rau). S-a dovedit ca alegatorii constienti si care vor sa traiasca intr-un oras prosper merg la vot regulat - ceilalti asteapta vreo cometa sa loveasca orasul sa ne dezintegram...e pacat pt. noi toti!!
Postat 23 Iunie 2015, 10:20 de TC
pai...hotii ce sa le faci?
Neregulile in gestionarea forndurilor au dus la taierea lor. Deci dragi locuitori ai Sinmartinului. In urma unei eventuale uniri o sa platiti taxe mai mari pentru ca altii au furat fondurile europene (stiti voi cine). Nu pentru ca localitatea ar fi prea mica sa nu aiba buget pentru modernizare, sau ca nu ar veni investitori. De altfel cazul localitatii Praid e un exemplu de gospodarire, investitii, dezvoltare si fara nici o unire sau mariri de taxe. Problema nu e in marimea unei comune ci in cinstea si capacitatea administratorilor. Felixul si Baile 1 mai ar trebui sa se separe de Sinmartin si sa isi aleaga un primar capabil.
Postat 23 Iunie 2015, 09:38 de neajean
@Shogun
Pai, eu tot spun chestia asta de la primul referendum. La primul referendum, sincer, credeam ca prezenta o sa fie undeva la 50%, dupa care am luat contact, brutal, cu trista realitate. PSD-ul prin gura lu' plagiatorul Mang, recunoaste ca unificarea ar fi buna, dar nu acum. Atunci cand? Probabil cand o sa fie primarul din partea PSD, adica la Sfantul Asteapta.
Postat 23 Iunie 2015, 09:31 de User anonimizat
...
Cam așa-i când omu-i prost grămadă... Și fudul pe deasupra. Până pe 14 iunie chiar am crezut că-n Oradea asta-i de vină ba Universitatea de Stat pentru că face mânării cu (unii) profi cu CV-uri îndoielnice și scoate studenți (unii) ca vai de lume, ba politicienii din cutare și cutare partide, ba cutărică și cutărescu. Ca să ajung la concluzia că noi, carele cu onor ne numim cetățeni, suntem principalii vinovați: români și unguri laolaltă suntem ultimii fraieri, proști cât încape și fuduli mai înc-o dată pe atât. Cu mâna noastră ne-am făcut-o de ne-am tăiat craca de sub picioare pe 10 mai, iar apoi (ca să fim siguri că nu suntem proști degeaba) ne-am și împușcat în picior pe 14 iunie. Și-o să bocim, tot ca proștii, colea mai încolo, că ne doare, că n-avem bani, că tot așa... Ăștia suntem: niște cretini.
Postat 23 Iunie 2015, 08:42 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON