URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2017, 09:31

Cu maneaua la bulău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partidul scoate din puşcării mii de criminali, violatori şi tâlhari, ba unora le şi pregăteşte despăgubiri pentru fiecare zi petrecută la zdup "în plus", adică după intrarea în vigoare a recursului compensatoriu. Dar n-ar fi păcat să nu bage în locul lor nişte cheflii, nişte "golani" ori simpli ghinionişti care s-au aflat la un moment nepotrivit într-un loc nepotrivit?

Ţestele barosanilor din MAI au clocit un proiect de lege, cică pentru întărirea capacităţii Poliţiei de a lupta împotriva infractorilor, dar care în realitate instituie reguli demne de un stat poliţienesc în toată puterea cuvântului. Conform acestuia, poliţiştii vor putea legitima orice persoană, nu doar pe cele care încalcă legea, vor putea sălta orice cetăţean care li se pare suspect, fără ordonanţă de la procuror, şi îl vor putea ţine 24 de ore "la secţie" dacă "din cauza locului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa creează suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, dacă periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, ordinea publică sau alte valori sociale".

De asemenea, vor putea "să interzică, temporar, accesul sau prezenţa oricărei persoane în perimetrul locului săvârşirii unor infracţiuni sau a altor fapte antisociale", vor putea intra în locuinţa oricui fără mandat de la judecător, iar unele contravenţii vor deveni ditamai infracţiuni. De pildă, dacă o persoană este avertizată pentru "tulburarea liniştii locatarilor dintr-un imobil" între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 "prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare", fapta se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Fireşte că e deranjant ca un vecin sau un trecător să-ţi facă gălăgie sub geam, dar mă întreb dacă într-o ţară ai cărei conducători pretind că vor să răpună statul poliţienesc e normal să fie trimis cineva la închisoare doar pentru că ascultă manele cu sonorul excesiv?

Cred că prin amestecarea unor prevederi ce ţin de conlocuirea civilizată a oamenilor cu altele, care vizează manifestările în spaţii publice, Partidul urmăreşte mai degrabă să creeze un cadru legal pentru a face imposibile protestele sau, când nu reuşeşte, să sancţioneze protestatarii inclusiv prin recluziune. Românilor li se pregăteşte în felul acesta o ţară în care, practic, nu vor mai putea protesta decât fie cu voie de la Partid, fie cu riscul pe care în prezent şi-l asumă opozanţii din Rusia şi Belarus, cel de a fi înghesuiţi în dubă şi puşi la răcoare.

Dacă aberaţiile astea devin literă de lege, în puşcăriile noastre vor exista manelişti incurabili, maniaci care au folosit o bormaşină în toiul Sintezei Zilei şi "rezistenţi" care "tulbură ordinea publică".

Paradoxal, strângerea şurubului pentru "infractorii" de rând are loc concomitent cu anularea oricărei posibilităţi de a pedepsi mafia gulerelor albe din politică şi administraţie. Furi un milion de euro? Noile legi ale justiţiei te scapă de orice răspundere! Dar asculţi cumva "La mişto vă iau" prea tare? Marş la închisoare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Protest
Instaurarea statului politienesc in Romania a inceput cu Basescu si Macovei. Pana #rezistentii ies la proteste pentru apararea legilor faccute de ei, imposibil de schimbat din cauza incapabililor la guvern de azi, nu avem decat sa speram ca raul acesta daca trece nu va fi si mai rau!!!
Postat 09 Noiembrie 2017, 15:37 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON