URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2011, 17:59

Consiliul Local a suplimentat fondurile pentru lucrări, dar a refuzat să preia programul "Cornul şi laptele"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi miercuri, în şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi rectificarea bugetului local pe anul în curs.

Principalul beneficiar al măsurii a fost Compania de Apă Oradea (CAO), care a obţinut o suplimentare a fondurilor pentru opt lucrări. Printre obiectivele de investiţii care vor primi bani în plus se numără lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare menajeră şi pluvială din străzile Horea (675.670 lei), Decebal (164.180 lei), Ion Raţiu (174.170 lei), Janus Panonius (1.240 lei), Gheorghe Pop de Băseşti (42.410 lei) şi Drum Uzinal (1.697.540 lei). De asemenea, vor fi extinse reţelele de canalizare pluvială din străzile Rectorului (20.530 lei) şi Ecaterina Teodoroiu (467.910 lei).

Consiliul Local a mai suplimentat cu 700.000 lei bugetul alocat ASCO pentru dotările necesare creşelor orădene din subordine. Investiţiile au ca scop creşterea capacităţii acestora cu 90 de locuri, având în vedere numărul mare de solicitări.

Cu această ocazie aleşii au aprobat şi suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Clubului Sportiv Municipal cu 110.500 lei, bani obţinuţi din donaţii şi sponsorizări, respectiv a alocat 150.000 lei din bugetul local pentru organizarea Campionatului European de Baschet Feminin Divizia A Under 18.

O nouă pistă de biciclete

În cadrul întâlnirii, aleşii orădenilor şi-au dat şi avizul de principiu pentru realizarea unei piste pentru biciclişti care să asigure legătura dintre Calea Borşului, Calea Oneştilor, Calea Aradului, strada Făgăraşului şi cartierul Nufărul. Proiectul urmează să fie depus de către Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Eurpeană (DMPFI) pentru a fi suportat din fonduri europene de către Administraţia Fondului de Mediu. Valoarea maximă a acestuia poate urca până la 2,5 milioane lei, din care cofinanţarea municipalităţii va fi de 10%.

Consiliul Local şi-a mai dat acordul de principiu pentru reabilitarea Sinagogii Neologe din Piaţa Independenţei. Valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 200.000 euro şi vor fi suportate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria.

Ocska se îngrădeşte iar Sovata se reamenajează

Tot miercuri, aleşii orădenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de împrejmuire a Pieţei Obor. Estimată la 45.250 lei, lucrarea presupune realizarea unui gard din panouri prefabricate din beton cu o lungime de 160 metri şi o înălţime de doi metri. Investiţia este necesară pentru crearea unei incinte protejate pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de comercializare a autovehiculelor în contextul în care pe latura pieţei dinspre cartierul Europa se derulează lucrări de amenajare a unei străzi noi care va face legătura între hipermarketul Real şi strada Toamnei.

În cadrul aceleaşi şedinţe, consilierii şi-au asumat şi indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reamenajare a spaţiilor din zona de locuit cuprinsă între străzile Sovata, Aluminei, Aleea Tuşnadului şi digul de pe malul Crişului Repede. Investiţia este estimată la 3.796.000 lei şi vizează, printre altele, amenajarea de noi locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii, alei, trotuare, spaţii verzi şi terenuri de sport.

Nu vrem "cornul şi laptele"!

Generoşi cu fondurile pentru lucrări şi investiţii, aleşii orădenilor au refuzat în schimb să preia de la Consiliul Judeţean gestionarea programului guvernamental lapte-corn şi fructe în şcoli adresat elevilor de clasele I-VIII.

Argumentele conducerii municipalităţii, la care au subscris şi consilierii locali, s-au referit între altele la faptul că această activitate a fost desfăşurată de la bun început de Consiliul Judeţean, care a acumulat experienţă în domeniu, la lipsa de personal care să preia această activitate în cele 69 de şcoli orădene şi la lipsa de fondurilor necesare din care municipalitatea să plătească furnizorii, în aşteptarea decontării ulterioare de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nu mai puteti voi
important este ca copilul sa mance ceva sanatos, dar va e frica va manaca lupii, altii cum platesc amenzi dar fac ce vor nu ce ii impun altii, voi dati orice pentru ban dar pentru sanatate nimic, lasilor!va dirijeaza altii cum sa fie copii vostri, vai de capul vostru, splatii banii publici si in rest nimic sanataos pentru noi.
Postat 21 Iulie 2011, 09:40 de ei na ca de amenda
nu mai puteti voi
important este ca copilul sa mance ceva sanatos, dar va e frica va manaca lupii, altii cum platesc amenzi dar fac ce vor nu ce ii impun altii, voi dati orice pentru ban dar pentru sanatate nimic, lasilor!va dirijeaza altii cum sa fie copii vostri, vai de capul vostru, splatii banii publici si in rest nimic sanataos pentru noi.
Postat 21 Iulie 2011, 09:40 de ei na ca de amenda
corn lapte
baaa destept mai esti!!!!nici laptele si cornul ala ieftin nu poate sa il plateasca...daramite ideile tale...unde dracu locuesti.....de altfel sa incercat sa se dea dot si corn cu ciocolata in acelasi pret dra...ghici...sa dat amenda pt treaba asta...deci desteptule nu vorbi daca nu stii!!!de parca ai fii politician.....
Postat 20 Iulie 2011, 19:54 de pop
da cornul statut sau expirat si laptele stricat
decat cornul si laptele mai bine un iaurt cu cereale si miere
Postat 20 Iulie 2011, 18:27 de dan Bihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON