La două săptămâni după ce Tribunalul Bihor a dispus deschiderea procedurii de faliment a ONG-ului care administrează cel mai cunoscut club de fotbal din judeţ, CS FC Bihor Oradea, iar de atunci preşedintele executiv Mircea Fodor dă declaraţii prin care incriminează că de acest lucru este vinovat Consiliul Judeţean, reprezentanţii instituţiei au ţinut, pentru prima oară, să dezvăluie aspecte de culise al căror protagonist este tocmai Fodor, pe care l-au acuzat, la rându-le, de "rea credinţă", de "instigarea suporterilor", de "impotenţă managerială" şi - aproape pe şleau - de minciună.
Clarificări juridice
Consiliul Judeţean s-a săturat să fie sacul de box al conducerii FC Bihor. Purtătorul de cuvânt Horia Carţiş, care este concomitent şi directorul de cabinet al preşedintelui CJ Cornel Popa, împreună cu şefa Serviciului Juridic a instituţiei, Mihaela Roşan, au pus pe masă, vineri, dosarul juridic al clubului, actele dovedind că, în pofida pretenţiilor şefilor FC Bihor, CJ nu putea face plăţi nelegale către club, iar asta parţial tocmai din vina persoanelor din conducerea clubului.
Astfel, Roşan a explicat că CJ şi CS FC Bihor Oradea sunt două entităţi diferite, instituţia fiind o entitate de drept public, iar ONG-ul una de drept privat, ca atare CJ are mai multe constrângeri legale în finanţarea clubului decât ar avea orice firmă sau persoană fizică privată, asfel că "bugetul Judeţului Bihor nu poate fi grevat de datoriile create de o altă entitate juridică, de drept privat", putând susţine activitatea sportivă "numai în baza unor contracte de finanţare legal încheiate".
De asemenea, Horia Carţiş a arătat că din decembrie 2014, când Consiliul Local Oradea a ieşit din asocierea cu Consiliul Judeţean şi cu Drumuri Orăşeneşti, ONG-ul a încetat să mai funcţioneze legal, cadrul legislativ precizând că în condiţiile în care o asociaţie nu are minim 3 membri se dizolvă de drept după 3 luni. Tocmai acest lucru a împiedicat CJ să vireze bani către FC Bihor, deşi a alocat în acest scop 500.000 lei în februarie 2015, putându-i transfera în contul clubului abia după ce acesta urma să aibă din nou cel puţin 3 asociaţi.
Alba-neagra lui Fodor
Tot pentru prima oară, reprezentanţii CJ au dezvăluit că în 9 aprilie 2015, la cererea lui Mircea Fodor, AGA clubului a aprobat intrarea acestuia ca asociat în CS FC Bihor Oradea, iar în 14 aprilie a fost depus la Judecătoria Oradea dosarul de operare a acestei modificări în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Inexplicabil, însă, pe 26 iunie, tot Fodor a cerut Judecătoriei suspendarea dosarului, lăsând clubul în aceeaşi situaţie incertă, adică tot cu numai 2 asociaţi.
Pe de altă parte, Carţiş a specificat că acelaşi Fodor l-a "adus" ca viitor asociat pe afaceristul clujean Mihai Giurgiu, împreună cu trei prieteni ai acestuia, iar noii asociaţi trebuiau înregistraţi ca atare în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat.
Purtătorul de cuvânt al CJ a afirmat că afaceristul clujean şi-a asumat în scris obligaţia de a face acest lucru şi de a vira în contul FC Bihor, până la data de 10 septembrie, suma de 200.000 euro, dar nu numai că nu şi-a respectat cuvântul, ci şi – împreună cu Fodor – au început să instige suporterii, acuzând CJ că nu dă bani, în condiţiile în care "noi le-am explicat şi ei au înţeles că ne interzicea legea dacă în acte nu erau minim 3 asociaţi".
Fodor, joc dublu
Carţiş a dezvăluit că, deşi "domnul Fodor a avut mereu uşa deschisă la conducerea Consiliului Judeţean", discutând cu preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedintele Ionel Avrigeanu de câte ori a dorit, "după ce a devenit preşedinte executiv (n.r. – adică după ce "l-a adus" la Oradea ca preşedinte pe clujeanul Mihai Giurgiu) ne-am trezit cu bannere pe stadion şi cu acuzaţia că noi nu suntem alături de club". "Să spună când a vrut să discute cu noi şi nu i s-a răspuns la telefon sau nu a găsit uşa deschisă!", l-a provocat Carţiş pe şeful FC Bihor.
"Consiliul Judeţean nu poate încălca legea şi nici să facă ceea ce ar fi trebuit să facă conducerea executivă a clubului. Ceea ce încearcă domnul Fodor să facă este o perdea de fum pentru a-şi acoperi impotenţa managerială", a mai spus Carţiş.
Purtătorul de cuvânt al CJ a subliniat că instituţia a fost de acord cu cooptarea lui Giurgiu în asociere la propunerea lui Fodor, care "a spus că este om de cuvânt", dar deşi acesta nu-şi respectă angajamentul scris, tot Fodor "instigă suporterii, cu bună ştiinţă şi cu rea credinţă". "Noi nu spunem că actuala conducere a clubului este vinovată pentru datoriile FC Bihor, dar nu a fost în stare să rezolve problema asocierii deşi s-a angajat s-o facă", a adăugat Carţiş.
Vinovaţi la secret
În aceeaşi conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al CJ a mai dezvăluit că instituţia a făcut un audit la FC Bihor, "să înţeleagă cine a produs pagube şi cine e responsabil, astfel încât să se poată recupera măcar o parte din pagubă", iar raportul de audit, urmat şi de un plan de măsuri care trebuia pus în aplicare de şefii FC Bihor, au rămas literă moartă, fără ca aceştia să fi făcut demersuri în acest sens.
La solicitarea BIHOREANULUI, Carţiş a afirmat că nu poate pune raportul de audit la dispoziţia presei, întrucât este un "document intern", iar regulamentul instituţiei ar interzice acest lucru, dar a insistat că şefii FC Bihor îl puteau folosi dacă ar fi vrut acest lucru.
"Nu am acuzat, am întrebat"
Contactat de BIHOREANUL, preşedintele executiv al FC Bihor, Mircea Fodor, a dezminţit orice acuzaţie pe care ar fi adus-o Consiliului Judeţean. "Eu nu am zis niciodată că ei nu vor să dea bani, eu doar i-am întrebat de ce nu pot să dea", a susţinut Fodor.
De asemenea, Fodor a confirmat că a dorit să intre în asocierea cu CJ şi cu Drumuri Orăşeneşti aşa încât aceasta să fie legal constituită, dar ulterior s-a răzgândit. "Nu am spus public la vremea respectivă (n.r. – în aprilie) pentru că nu am vrut să-mi fac publicitate, dar am vrut să fiu asociat ca să fie trei asociaţi şi să poată CJ să ne dea bani. Nu am mai făcut apoi formalităţile la Judecătorie pentru că nu am mai vrut să fiu asociat, pentru că urma să vină domnul Giurgiu", a spus Fodor.
Întrebat dacă i-a cerut şi afaceristului clujean explicaţii privind motivul pentru care nu virează banii promişi, preşedintele executiv al FC Bihor a spus că da, dar că nu a primit răspuns, "ori pentru că nu are, ori pentru că nu vrea".
În fine, chestionat şi cu privire la audit, şi la demersurile pentru recuperarea prejudiciilor provocate FC Bihor de predecesorii săi, Fodor a afirmat că nu poate face public raportul de audit, şi nici să ceară banii pe care foştii preşedinţi i-au cheltuit nelegal. "Sumele sunt mici, cea mai mare este de 20.000 euro, la Ioan Lucian, la un antrenor erau vreo 400 lei, dar toate faptele sunt prescrise. M-am consultat cu un jurist şi mi-a spus că m-aş face de râs dacă aş face demersuri în aceste condiţii", a spus actualul şef al FC Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.