URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2015, 12:17

Adio, FC Bihor! După ani de căpuşare şi agonie, Consiliul Judeţean "bifează" falimentul Fotbal Club Bihor

Adio, FC Bihor! După ani de căpuşare şi agonie, Consiliul Judeţean 'bifează' falimentul Fotbal Club Bihor LECŢIE DE CARACTER. La câteva ore după ce oficialii FC Bihor au aflat de condamnarea la faliment, jucătorii au învins miercuri pe Metalul Reşiţa (2-1) şi sâmbătă pe Şoimii Pâncota (1-0). Au fost printre ultimele partide disputate în actuala formulă, întrucât lichidatorul judiciar le va desface contractele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La venerabila etate de 113 ani, clubul-fanion al fotbalului bihorean e obligat fie să se reinventeze, fie să moară. Tribunalul a hotărât falimentul ONG-ului care administrează FC Bihor, ceea ce înseamnă că acesta va fi lichidat, iar numele, culorile şi palmaresul, precum şi cele câteva bunuri pe care le deţine, de abia câteva mii de lei, vor fi scoase la vânzare.

Abia cel care le va cumpăra va deveni "pe bune" salvatorul clubului, dar până atunci, contrar optimismului oficialilor, suporterii vor rămâne fără "obiectul muncii". Motivul? Mai rău decât până acum, când şi-au primit salariile cu întârziere, sportivii vor rămâne de-a binelea fără ele.

Stors din interior

Înfiinţat încă din 1902, FC Bihor agonizează din 2003, de când a jucat ultima oară în Divizia A. Atunci, după ce l-a promovat, Marius Vizer a vândut firma care îl administra Primăriei Oradea (67,02% din acţiuni), Consiliului Judeţean (22,5%), Electrocentrale (9%) şi Drumuri Orăşeneşti (1,24%). Tot de atunci, clubul a fost condus de o Adunare Generală a Acţionarilor formată din politruci - Mircea Matei (PD) şi Iulius Delorean (UDMR) sunt cei mai cunoscuţi - care până în 2008 au adunat datorii imense.

Cifrate la 1,2 milioane euro, ele au ieşit la iveală abia în 2009-2010, când Finanţele le-au revendicat declanşând insolvenţa. Primăria şi CJ au obţinut eşalonarea plăţilor şi au reorganizat FC Bihor sub forma unei ONG, Asociaţia Clubul Sportiv FC Bihor Oradea, iar până în 2012 au achitat aproape 250.000 euro. Anul trecut, însă, invocând că FC Bihor era o "gaură neagră" şi că banul public trebuie folosit la lucrările edilitare, Primăria a ieşit din asociaţia părăsită, între timp, şi de Electrocentrale.

Investitor... fără bani

Un an, CJ a susţinut singur clubul, căutând un investitor care să preia povara. "Suntem alături de FC Bihor", a tot repetat preşedintele Cornel Popa, fără însă a găsi niciun om de afaceri dispus să salveze nu doar clubul, ci şi obrazul instituţiei. Motivul? Spre deosebire de baschet şi polo, nimeni n-a vrut să-şi asocieze numele cu fotbalul perdant.

După ce a încheiat sezonul 2014-2015 cu datorii la plata arbitrilor şi cotizaţiilor la FRF, evitând retrogradarea doar pentru că alte cluburi s-au desfiinţat tot din lipsa banilor, FC Bihor a intrat în ediţia 2015-2016 cu un investitor găsit "pe ultima sută" de preşedintele Mircea Fodor. Atât doar că, după cum dezvăluia BIHOREANUL, clujeanul Mihai Giurgiu nu are nici el banii necesari. Chiar şi aşa, pe 18 august, AGA l-a cooptat în asociaţie împreună cu alţi doi amici, după ce şi-a asumat plata debitelor de 900.000 euro, cerând în schimb ca în următorii 5 ani CJ să cotizeze anual cu câte 1,5 milioane lei pentru funcţionarea curentă.

La mezat

Timpul n-a mai avut, însă, răbdare. Înainte ca Judecătoria Oradea să înregistreze modificarea statutului CS FC Bihor Oradea, Tribunalul Bihor a pronunţat marţea trecută hotărârea amânată până atunci de 4 ori, prin care dispunea începerea procedurii falimentului, preluarea administrării ONG-ului de către lichidatorul RVA Oradea Insolvency Specialists şi valorificarea patrimoniului asociaţiei.

Deşi sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea, e greu de crezut că va fi "întoarsă". Lichidatorul Sergiu Tod spune că RVA va angaja un evaluator care să preţăluiască bunurile (mobilier, calculatoare şi o Dacia veche) şi un specialist în drepturi de proprietate intelectuală care să evalueze numele, sigla şi palmaresul, în vederea scoaterii lor la vânzare, cumpărătorul devenind proprietarul FC Bihor. Deşi Mircea Fodor susţine că activitatea sportivă nu va fi afectată, contractele jucătorilor vor fi reziliate, aşa încât vor putea apăra culorile doar gratis, ceea ce e de necrezut.

Prea puţin, prea târziu

"Consiliul Judeţean va rămâne alături de FC Bihor într-o formă sau alta după terminarea procedurii de faliment", spune Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cornel Popa. De ce n-a făcut-o, însă, finanţându-l aşa încât să nu ajungă la faliment? "Am alocat încă din februarie 500.000 lei pentru FC Bihor, dar nu am virat banii pentru că nu putem finanţa o entitate care nu este constituită legal", spune Carţiş, precizând că banii puteau fi viraţi abia după ce ONG-ul ar fi avut din nou, în acte, minimum 3 asociaţi care să-şi şi asume responsabilităţile aferente.

Pe de altă parte, şi lui Giurgiu i-a pierit elanul. Deşi în august se angaja ca până la 10 septembrie să achite primii 200.000 euro din datorii şi să obţină o nouă eşalonare pentru restul, clujeanul nu s-a ţinut de cuvânt, susţinând însă că a suportat singur, cu 100.000 euro, funcţionarea curentă. "Consider că am ars banii ăştia. Dacă îi aruncam pe geam, măcar îi găsea cineva şi se bucura de ei", spune Giurgiu, care de trei săptămâni n-a mai asigurat nici măcar plata arbitrilor ori deplasările echipei. Cât despre posibilitatea de a cumpăra "istoria" FC Bihor pentru a o duce mai departe, nici pomeneală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?????????????????????
..civitas...nu uita tratamentul si pupatu-n dos al bolovanului de Birtin!Spor la munca papagale!!!!!
Postat 14 Octombrie 2015, 06:52 de grigore
@POP2
@POP2: Este cel mai josnic postac PSDist. Esti acel Gica Contra etern, pe care revolutia l-a prins cu tot felul de manarii si/sau frustrari, inca ramase nevindecate. IN PRIMUL RAND, eu nu vreau ca banii mei sa mearga pe nici un sport...asi face o exceptie in cazul polo-ului, recunosc... dar daca vrem sa fim corect, pe nici un sport! Vreau ca banii mei sa fie cheltuiti pentru "chestii" de oras. promovarea prin sport e azi cam ..expirata. 2. TU CE NU INTEGI din ce scrie aici???????: "Înfiinţat încă din 1902, FC Bihor agonizează din 2003, de când a jucat ultima oară în Divizia A. Atunci, după ce l-a promovat, Marius Vizer a vândut firma care îl administra Primăriei Oradea (67,02% din acţiuni), Consiliului Judeţean (22,5%), Electrocentrale (9%) şi Drumuri Orăşeneşti (1,24%). Tot de atunci, clubul a fost condus de o Adunare Generală a Acţionarilor formată din politruci - Mircea Matei (PD) şi Iulius Delorean (UDMR) sunt cei mai cunoscuţi - care până în 2008 au adunat datorii imense. Cifrate la 1,2 milioane euro, ele au ieşit la iveală abia în 2009-2010, când Finanţele le-au revendicat declanşând insolvenţa. Primăria şi CJ au obţinut eşalonarea plăţilor şi au reorganizat FC Bihor sub forma unei ONG, Asociaţia Clubul Sportiv FC Bihor Oradea, iar până în 2012 au achitat aproape 250.000 euro." Acum, foloseste-ti atentia si revino la pct. 1 din ce am scris. Totodata, mai baga-te in cap urmatoarele: FC Bihor a fost in ultimii 30 de ani o echipa medie spre slaba, chiar si cf. stadardelor romanesti. De asemenea, tu cand ai fost ultima data la un meci? Daca mergeai acum in ultimii 3-5 ani, ai fi observat ce "iubita" a devenit aceasta echipa, pentru ca intr-un oras cu 200 000+ locuitori erau aproape intotdeauna maxim 500. SUPORTERII Fc BIhor sunt ca si ecologistii. Striga ca moare echipa dar in afara de cateva banneere si o incercare de "coleta" pentru acoperirea unui cost pt serviciile de arbitraj atat s-a putut. Si ecologistii lu peste..plang toti dupa pomi, dar cand e sa faca voluntatriat la Lets Do it Romania - Bihor, toti zic ca " e frig, ploua, hai ca merga la anul" si alta sucze penibile, in timp ce dupa aia tot ei zic ca vor reciclare, curatenie si verde. JOS PALARIA PENTRU CEI CARE nu SE INCADREAZA IN CATEGORIILE DE MAI SUS. Dar, din pacate cam 60% dintre romani s-ar incadra acolo. De asta Ro e cum e amice... Acum hai..du-te si pupa-l pe Dragnea, poate "ajuta" el FC Bihor. Ca tare mult "iubesc" si el si Mang orasul Oradea si FC Bihor.
Postat 12 Octombrie 2015, 14:42 de OradeaCivitas
bolovan
multumim bolovanule
Postat 12 Octombrie 2015, 14:01 de pop2
Care 113 ani?
FC Bihor a fost infiintat in 1958 sub titulatura Crisul Oradea. Nu confundati cu CAO - Clubul Athetic Oradea infiintata in 1910 si care a castigat campionatul atat in Ungaria cat si in Romania.
Postat 12 Octombrie 2015, 13:33 de User anonimizat
Era si timpul
Era si timpul sa se puna punct odata aceste agonii. Sper sa inceteze odata atatea stiri despre FC Bihor. Imi cer scuze dar e opinia mea. Cei care se considera suporteri adevarati, pot sa infiinteze un ONG si sa isi incerce sansa lor in fundrasing. O echipa cu maxim 500 spectatori la 70% din meciuri, care nu a avut in ultimii ani niic o performanta notabila si care urmeaza traseul a cel putin 60% dintre echipele care activeaza intr-un campionat de cacao, cum e cel al Romaniei, unde viitorul fotbalistic e pe zi ce trece mai sumbru. Eu propun sa se concentreze pe juniori doar, si POATe in timp, dupa ce vand cativa juniori buni sa faca rost ed bani, se va reinfiinta echipa mare, sprijinta exclusiv de partener(i) din mediul privat. Numai bine!
Postat 12 Octombrie 2015, 13:19 de OradeaCivitas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON