URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2023, 12:33

Consilierii de probaţiune din Bihor au intrat în greva foamei. "18 oameni monitorizăm aproape 1.800 de condamnaţi"

Consilierii de probaţiune din Bihor au intrat în greva foamei. '18 oameni monitorizăm aproape 1.800 de condamnaţi' foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

14 dintre cei 18 consilieri de probaţiune din Bihor au intrat în greva foamei, începând de luni, solicitând să li se achite salariile, aşa cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, dar şi condiţii decente de muncă. Cei 18 angajaţi ai Serviciului de Probațiune Bihor monitorizează aproape 1.800 de condamnaţi din judeţ și lucrează în condiții improprii.

Anunţul privind intrarea în greva foamei a celor 14 consilieri din Serviciul de probaţiune Bihor a fost făcut, luni, printr-un comunicat de presă în care se arată că este o reacţie la ”înghețarea” în ultimii șapte ani a salariilor și a nerespectării promisiunii de a le fi plătite veniturile recalculate, așa cum au fost stabilite prin hotărâri judecătorești.

"În luna august 2023, Ministrul Justiției a emis un ordin care stabilește calcularea corectă a salariilor consilierilor de probațiune, așa cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești, însă, până la această dată, sumele stabilite nu au fost puse în plată", se arată în comunicatul greviştilor, precizându-se că, deşi au primit asigurări că ministerul dispune de banii necesari pentru achitarea sumelor până la data de 10 decembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Consilierii de probaţiune vor rămâne în grevă până la soluţionarea revendicărilor de ordin salarial.

"Vom rămâne în greva foamei până la punerea în plată a drepturilor salariale cuvenite, în baza actului administrativ emis precum și a hotărârilor judecătorești prin care s-au recunoscut inechitățile salariale la care am fost supuși în ultimii ani. Menționăm că este vorba despre corectarea unui prejudiciu pe care Statul Român l-a adus categoriei noastre profesionale înainte de intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare cu nr. 153/2017", scrie în document. 

Ca sardelele

Cei 18 salariaţi ai Serviciului de probaţiune Bihor, cu toţii absolvenţi de studii superioare de Drept, de Psihologie sau de Asistenţă Socială, cu masterat, îşi desfăşoară activitatea în condiţii greu de descris.

Toţi lucrează înghesuiţi într-o singură încăpere de la parterul somptuosului palat de Justiţie, iar întâlnirile programate cu persoanele pe care le au în monitorizare se desfăşoară pe un hol, unde sunt amenajate birouri cu scaune pentru discuţii, ca într-o sală de clasă.

"Avem un singur telefon fix şi trei telefoane mobile de tip vechi, fără cameră, dacă persoana monitorizată ne trimite un document scanat, trebuie să ni-l trimită pe telefonul personal. De altfel, din perioada pandemiei, ne-am luat telefoane cu abonamente separate, le achităm personal, ca să nu aşteptăm unii după alţii, să putem lucra", a explicat pentru BIHOREANUL Rodica Stroie, unul dintre consilierii de probaţiune. 

Chiar şi în greva foamei fiind, consilierii de probaţiune nu au oprit, încă, activitatea, având în supraveghere aproape 1.800 de persoane ale căror pedepse au fost suspendate şi, ca atare, trebuiesc monitorizaţi.

"Suntem subdimensionaţi ca număr de personal. Din 2014, de la intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, avem mai multe atribuţii, dar nu s-au mai făcut angajări. 18 oameni monitorizăm aproape 1.800 condamnaţi", spune Stroie. 

Practic, pe lângă monitorizarea persoanelor condamnate şi supravegherea obligaţiilor care le-au fost impuse acestora, consilierii de probaţiune întocmesc referatele de evaluare pentru toţi minorii trimişi în faţa instanţei şi formulează propuneri cu privire la măsura educativă care ar trebui luată împotriva lor. Tot ei supraveghează, pentru infractorii minori, executarea acestor măsuri.

De asemenea, consilierii de probaţiune au obligația de a sesiza instanța de judecată și de a face propuneri cu privire la modificarea obligațiilor stabilite în sarcina persoanei condamnate.

Tot ei sesizează judecătorul delegat privind aplicarea amenzilor judiciare pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor stabilite în sarcina instituțiilor din comunitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON