URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2011, 08:25

Condamnat la moarte

Condamnat la moarte DOAR AMINTIRI. Văduvă la 30 de ani, Anca Hera a rămas doar cu amintirea soţului ei. Au un copilaş de un an şi nouă luni, Nectarie, care îşi vede tatăl numai în poze. "Marius era soţul perfect. S-a făcut pompier pentru că îi plăcea să ajute", spune tânăra văduvă
Condamnat la moarte PITIT. Purtătorul de cuvânt la DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ (stânga) n-a catadicsit să explice de ce, într-o societate tehnologizată, el s-a limitat, un an de zile, să expedieze faxuri. "În speranţa că veţi înţelege că viaţa mea depinde de felul în care înţelegeţi să vă îndepliniţi obligaţiile şi că lipsa dvs. de acţiune mă condamnă la moarte, aştept rezolvarea imediată a dosarului, astfel încât să pot pleca la tratament în cel mai scurt timp posibil", îi scria pacientul în memorii. În zadar...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ai o boală gravă, orice secundă e preţioasă. În cazul bolnavilor de leucemie, timpul pierdut înseamnă moarte!

Familia unui tânăr de 33 de ani, Marius Hera, decedat la două luni după ce a beneficiat de un transplant de măduvă în străinătate acuză Direcţia de Sănătate Publică Bihor că a tărăgănat dosarul şi l-a gestionat prost. În plus, pe lângă faptul că l-a pierdut pe Marius, familia trebuie să plătească încă 22.000 de euro pentru operaţia care nu i-a salvat viaţa.

Suflete pereche

Anca şi Marius Hera se cunoşteau de mult. S-au îndrăgostit în 2004. Ea era învăţătoare şi studia în ultimul an Psihologia, iar el terminase deja Energetica. Stabiliţi în Urviş, comuna Şoimi, s-au căsătorit în 2006, dar fericirea lor n-a durat. În 2008, la un control de rutină, Marius a descoperit că are leucemie limfoblastică. "Era pompier la Beiuş şi trăia sănătos. N-a fost niciodată în spital. Se plânsese că era puţin mai obosit, dar era genul sportiv, făcea sală, aşa că nu ne-am imaginat că are probleme", povesteşte Anca.

Boala era în fază incipientă şi, convins că se va vindeca, tânărul a început imediat tratamentul. În paralel, a depus la DSP Bihor actele pentru a obţine de la Ministerul Sănătăţii fonduri pentru un transplant de măduvă în străinătate. O operaţie în timp util i-ar fi sporit considerabil şansele. Dar salvarea s-a lăsat prea mult aşteptată.

Nepăsare sau neştiinţă?

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii 50/2004, care stabilea metodologia de tratare a bolnavilor în străinătate, pacientul era evaluat de o comisie de specialitate teritorială (Bihorul era arondat la Târgu Mureş). Aceasta, dacă starea de sănătate o impunea, propunea cel puţin trei clinici în care pacientul s-ar putea trata. Reprezentanţii DSP erau obligaţi să ceară încă din prima săptămână trei oferte de preţuri, iar comisia teritorială să selecteze clinica după criteriul preţului cel mai mic, pentru ca apoi dosarul să ajungă la Minister, unde o comisie se întrunea lunar pentru a aproba finanţarea intervenţiilor.

În situaţia familiei Hera, dezinteresul DSP a fost vădit din start. "Domnul Ţîrţ (n.r. - Dorel Ţîrţ, care a gestionat cazul) m-a pus pe mine să caut clinici din străinătate şi să le cer ofertele. Am plătit 100 de euro unei cunoştinţe din Austria care mi-a obţinut o ofertă de la o singură clinică, ca apoi să aflu că nu era treaba mea", povesteşte Anca. "Ulterior, când sunam la DSP, doctorul Ţîrţ îmi zicea mereu că n-a primit nicio ofertă".

Cert e că, deşi dosarul lui Marius a fost depus pe 23 septembrie 2008, abia la finele lui 2009 DSP a făcut primii paşi concreţi. Dar şi atunci, doar forţată de un ONG care militează pentru drepturile pacienţilor, Asociaţia Salvează Vieţi.

"Revoltător, dar mai bine de un an domnul Ţîrţ nu a făcut nimic! Nici măcar nu a obţinut ofertele de la clinici, ci s-a rezumat doar să trimită faxuri! Lucrurile s-au urnit abia când am depus memorii la DSP şi la Avocatul Poporului. Când am sunat noi, clinicile au răspuns. Procedura n-ar fi trebuit să dureze mai mult de 30 de zile, pentru că boala nu aşteaptă după domnul Ţîrţ. Nu am văzut oameni mai indolenţi ca la DSP Bihor! Şi-au bătut joc de acest tânăr care avea şanse de supravieţuire!", acuză Oana Gheorghiu, din partea ONG-ului care s-a ocupat de caz.

La presiuni, se poate

Abia din octombrie 2009, funcţionarii au cerut ofertele şi prin e-mail, şi - surprinzător - au făcut într-o săptămână cât nu făcuseră într-un an! Presat din toate părţile, în câteva zile, DSP primea toate cele 3 răspunsuri: o clinică din Genova nu recomanda transplantul, o alta din Viena avea oferta incompletă, şi una singură, din Essen (Germania) avea oferta conturată.

Ca să câştige timp în aşteptarea preţurilor complete, Ministerul Sănătăţii a alocat în primă fază 15.000 euro pentru identificarea donatorului la clinica din Essen. "Dar, cu menţiunea ca tratamentul să se realizeze la clinica cu preţul cel mai mic", spune Oana Grigore, şefa Biroului de Relaţii cu Presa din cadrul Ministerului.

Marius pierduse deja prea mult timp. Aşa că atunci când donatorul a fost găsit, familia n-a mai stat pe gânduri: a solicitat Ministerului fondurile necesare operaţiei, angajându-se că va suporta ulterior eventualele costuri suplimentare, la Essen. Lucru care avea s-o coste mai târziu. Fiindcă, în final, clinica vieneză s-a dovedit a avea cea mai ieftină ofertă (173.172 euro faţă de cei 185.000 euro estimaţi de nemţi), iar Ministerul avea să aprobe spre decontare suma cea mai mică...

Şi mort, şi cu banii luaţi

În toamna lui 2010, pacientul făcea, plin de speranţă, primele pregătiri pentru operaţie. Medicii germani au descoperit însă că Marius avea şi hepatită B, astfel că au amânat o vreme transplantul. Tânărul a fost operat abia pe 3 februarie 2011, dar la o lună starea lui s-a complicat. Lua câte 40 de pastile pe zi, nu mai putea mânca şi s-a stins pe 29 aprilie, după câteva zile de comă.

Rămasă văduvă la 30 de ani şi cu un copil mic de crescut, pe 11 iulie Anca primea încă o veste rea: DSP o soma să vireze 21.804 euro în conturile clinicii germane, pentru că, deşi operaţia nu a reuşit, costul ei fusese de 195.192 euro! "Într-adevăr, am semnat un angajament cu DSP că, dacă operaţia va costa mai mult, vom acoperi diferenţa. Dar nu eu am ales clinica Essen! Domnul Ţîrţ mi-a dictat ce să scriu, zicând că aşa se procedează de obicei şi că altfel nu se virează banii", susţine femeia.

Atât avocatul, cât şi ONG-ul au sfătuit-o să nu plătească şi să-şi caute dreptatea în instanţă. "În practică, o familie plăteşte diferenţa doar când alege o altă clinică decât cea recomandată de stat. Dar aici nu pacientul a ales. De fapt, în lege nici măcar nu exista atunci vreo prevedere care să-i dea pacientului posibilitatea de a alege", spune Oana Gheorghiu de la Asociaţia Salvează Vieţi.

Ministerul recunoaşte

De cealaltă parte, lăsând drama la o parte, reprezentanţii Ministerului spun că un angajament, odată asumat, trebuie respectat, chiar dacă pacientul nu a supravieţuit. Cât despre tardivitatea din cauza căreia s-a ajuns aici, ea e recunoscută şi va fi anchetată serios, promit oficialii. "DSP a ţinut dosarul prea mult timp şi nu e normal", a declarat purtătoarea de cuvânt a MS.

Legea prevede explicit că "în cazul în care apar disfuncţionalităţi care întârzie întocmirea documentaţiei medicale pentru trimitere la tratament în străinătate mai mult de o lună, DSP va informa Ministerul asupra cauzelor acestei întârzieri, urmând ca acesta să intervină prin reprezentanţii săi pentru rezolvarea problemelor apărute". Or, DSP nu a făcut nimic!

De altfel, pentru a face lumină în acest caz, comisia pentru tratament în străinătate din cadrul MS reevaluează cazul Hera. "Se verifică dacă procedura urmată de DSP a fost în conformitate cu legislaţia în vigoare. Vor fi studiate toate documentele de la dosar, iar vinovaţii vor răspunde, dacă se va dovedi că DSP nu a procedat corect", susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului.

Tăcere şi cinism

06 Marius Pircioaga.jpgInterpelat cu insistenţă de BIHOREANUL, doctorul Dorel Ţîrţ, principalul acuzat de tărăgănarea dosarului, a ignorat solicitările reporterului. Nici şeful DSP nu comentează de ce subalternul său s-a limitat să trimită faxuri în loc să facă tot ce-i stătea în putinţă să găsească din timp clinicile care l-ar fi putut salva pe Marius Hera. "Există un cadru legal pe care noi l-am respectat. Din punctul nostru de vedere s-a făcut tot ce s-a putut", a tranşat dr. Marius Pîrcioagă (foto).

Mai mult, în răspunsul scris transmis ziarului, acesta susţine că "DSP a informat prompt MS" şi lasă să se înţeleagă, cinic, că oricum pacientul ar fi avut şanse minime să trăiască, chiar dacă actele s-ar fi făcut la timp. "La alte trei cazuri din Bihor care au beneficiat de transplant medular în străinătate finanţat de MS, la care dosarul a fost soluţionat favorabil mult mai rapid datorită răspunsului clinicilor din străinătate şi găsirii donatorului compatibil, decesul s-a produs în primul trimestru după transplant", arată directorul DSP, subliniind că rata de supravieţuire la 5 ani după un asemenea transplant e între 26 şi 50%. Dar dacă Marius ar fi fost excepţia?


FĂRĂ BIROCRAŢIE
Nu-i mai condamnaţi!

Pentru ca asemenea situaţii să nu se repete, Asociaţia Salvează Vieţi, susţinută de vedeta TV Andreea Marin Bănică, a presat vreme de 2 ani Ministerul Sănătăţii să completeze legislaţia. Ministrul Cseke Attila a fost cel care a aprobat modificarea Ordinului 50/2004 (supranumit şi "ordinul morţii", din cauza ambiguităţii), emiţând, pe 9 iunie a.c., Ordinul 1011, care urgentează procedurile aşa încât birocraţia să nu depăşească 30 de zile.

Cea mai importantă e introducerea de termene clare (care înainte nu existau) pentru fiecare pas în aprobarea dosarelor. Noua ordonanţă mai prevede şi că pacientul poate alege dacă el sau Direcţia de Sănătate Publică va purta corespondenţa cu clinicile indicate de comisia teritorială. Până acum DSP-urile erau singurele care aveau drept de corespondenţă cu clinicile, ca urmare dosarele se blocau cu anii.

Ordonanţa introduce obligativitatea aprobării dosarului pe baza a două oferte de preţ, dacă în termen legal nu au fost primite trei, şi stipulează că urgenţa medicală este singurul criteriu în prioritizarea dosarelor. O altă noutate e introducerea unui formular-tip pentru cererile de ofertă făcute de DSP-uri, deoarece de multe ori solicitările ofertelor erau făcute superficial şi de aceea se primeau oferte incomplete de la clinici. De asemenea, publicarea situaţiilor dosarelor pe site-urile DSP-urilor a devenit obligatorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
mare vina
ii intretinem si ei ne ucid, noi ne harnim calai, evitati MOARTEA alegeti viata si lasati instinctul de supravietuire sa renasca comportaiva ca copii uitati sistemul, alergati, radeti, lasati MUNCA care va incovoaie TRAIM DEMOCRATIA! PRofitati de ea, oricum vom muri.
Postat 21 August 2011, 16:27 de noi avem cea mai
...d-l tirt mi-a dictat ce sa scriu....
Din aceasta intamplare nefericita se poate trage o invatatura : cine nu casca ochii, casca punga ! Asa se intampla cand scrii ce-ti dicteaza procurorul, ce-ti dicteaza vreun ,,organ'', national sau local, sau ce-ti dicteaza ,,d-l tirt'' ! Despre asa-zisele ,,contracte'' (banci, firme de telefonie, CATV, etc) nu mai vorbesc ! Eu inteleg disperarea oamenilor si imi dau seama ca gunoaiele profita din plin de asta, dar ....Pacat ! Dumnezeu sa-l odihneasca !
Postat 21 August 2011, 06:50 de ionel
tot sitemul bugetar e corupt
incepand de la medici ce nu intelegeti voi este idem Primarie, sau orice institutie, privatul e viitorul numai pilele beneficiaza de drepturi restul esecul si ghinionul ca ales prost momentul, daca nu ai pile nu incercati sa va faceti drepatte nu ar rost, medicii nu stiu sa faca indrumarea corespunzatoare de la a la z dar stiti de ce ca nu au nici o valoare sociala decat sa va incaseze si vina sa o poarte doar pacientul, toate profesiile liber nascute sunt pentru a va lua din munca nicidecum sa va faca bine, asa ca incercati sa fi ti mai pasnici si sa va autosugestionati ca nu aveti nevoie decat de somn si liniste : aurul sanatatii lasa ti sitemul si stresul impus, nu merita, luati va copii in brate si invatati de la ei cum sa traiti, uitati societatea.
Postat 19 August 2011, 17:01 de caz concret
de ce va dopati cu iluziii
usturoi, ceapa si carne fara paine, paste, si tot ce va ofera natura , sport, miscare si uitati stresul cotidian nu mai munciti daca simtiti ca va face rau, traiti linistiti, acum putem alege inainte eram obligati, si ironie muriti mai multii ca in trecut, ciudat!
Postat 19 August 2011, 16:20 de Doru
ce subiect explicati genocidul social prcaticat de SOSILE lui HITLER si LENIN
"Legea e ca bariera: caii sar peste, cainii trec pe dedesubt si boii raman in fata ei.", sau "Uciderea omului nu constituie in realitate o pedeapsa corectiva, ci o eliminare josnica" SUNTETI eliminati doar cei sanatosi vor supravietui:))))
Postat 19 August 2011, 16:16 de ha, ha, ha
mama dar unde traiti!
nu stiati ca daca nu aveti banii MURITI! unde traiti de unde atatea fonduri, in primul rand incercati sa traiti sanatosi si nu imediat MEDICUL, e un sistem de a deconta banii publici nicidecum de a ti salva viata, voi chiar nu intelegeti e idem LOTO dai banul primesty biletul dar nu si PREMIUL, ma apuca rasul! daca viata voastra depinde de STAT atunci cumparati va un loc de veci mai bine, e un sfat!
Postat 19 August 2011, 16:10 de anka
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Niciodata, nicaieri, nu pot fi salvati toti cei care ar avea sanse ! Sunt prea multe variabile de care depinde salvarea unui om. Banii sunt pe un loc fruntas, poate chiar pe primul . Asa ca...
Postat 19 August 2011, 12:10 de .
Rog dovada de la DSP Bihor
Buna ziua! Puteti sa dovediti cele spuse de dumneavoastra si sa postati un link care sa dovedeasca toate astea? Sau sa trimiteti un mail pe adresa dancristian@yahoo.com? Multumesc pentru intelegere si bunavointa! Cu stima, Cristian Dan
Postat 19 August 2011, 11:57 de Cristian
Drept la replica
Articolul intitulat „Condamnat la moarte” publicat în săptămânalul Bihoreanul, nr.558, 15-21.08.2011, pagina 6, conţine informaţii şi afirmaţii care nu au luat în considerare punctul de vedere exprimat de D.S.P. Bihor, la solicitarea redactorului săptămânalului „Bihoreanul”. Astfel, cele mai îndepărtate de adevăr sunt următoarele formulări: - „Cert e că, deşi dosarul lui Marius a fost depus pe 23 septembrie 2008, abia la finele lui 2009 D.S.P. a făcut primii paşi concreţi” este o afirmaţie inexactă deoarce noi am precizat că am “început corespondenţa cu cele trei clinici din străinătate recomandate de comisie (localizate în Viena, Genova şi Essen) în data de 14.10.2008, în scopul obţinerii ofertei de preţ şi detaliilor bancare, fiind transmise prin fax, cel puţin lunar, adresele de solicitare la clinicile respective.” - „Abia din octombrie 2009 funcţionarii au cerut ofertele şi prin e-mail, şi – surprinzător – au făcut într-o săptămână cât nu făcuseră într-un an!” este parţial adevărat, în răspunsul nostru se preciza că ofertele de preţ au început să sosească, în urma e-mailurilor transmise începând cu luna octombrie 2009, la sfârşitul lunii noiembrie 2009, deci după aproape 2 luni de corespondenţă prin e-mail şi nu „într-o săptămână” cum se precizează în articol. Considerăm afirmaţiile de mai sus şi alte interpretări ale faptelor cuprinse în articol, expresia dreptului la liberă exprimare pe care îl considerăm una dintre valorile democratice fundamentale, însă nu putem înţelege prezentarea trunchiată al celui de-al doilea punct de vedere în problema analizată. Atât reprezentanţii mass-media cât şi autorităţile publice trebuie să facă front comun pentru informarea corectă a populaţiei în probleme de sănătate publică.
Postat 19 August 2011, 10:53 de DSP Bihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON