URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 20:31

Concert de pian, joi seara, la Filarmonica Oradea

Concert de pian, joi seara, la Filarmonica Oradea Foto: Bogdan Fotea / Suplimentul de cultură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi al Filarmonicii de Stat Oradea va avea în prim-plan pianul. Seara se va deschide cu Uvertura Operei „Hunyadi Laszlo” de F. Erkel și vor urma Concertul pentru pian și orchestră nr. 27, în Si bemol major, K. 595 de W.A. Mozart și Simfonia nr. 8, op. 88 de Antonín Dvořák. Solistul concertului mozartian va fi pianistul Dragoș Cantea, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Theo Wolters.

„Evenimentul reflectă clasicismul vienez exprimat prin concertul lui Mozart, precum și prin muzica Imperiului Habsburgic, adaptată după caracteristici naționale cehe de Antonín Dvořák și trăsături ale muzicii maghiare prin lucrarea lui Ferenc Erkel”, transmit oreganizatorii.

Ferenc Erkel a fost unul dintre primii compozitori maghiari și a fost numit „Tatăl marii opere maghiare”, abordând teme istorice. Erkel este și compozitorul imnului Ungariei, care a fost adoptat în anul 1844. Opera „Hunyadi László” este una dintre lucrările sale cele mai apreciate, iar succesul i s-a datorat în mare parte subiectului ales: conștiința istorică națională.

Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major este ultima lucrare pentru instrumentul cu claviatură din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart. Premiera a avut loc la data de 4 martie 1791 în sala „Jahn's Hall” din Viena și se pare că acesta ar fi fost ultimul concert în care a apărut Wolfgang Amadeus Mozart. În luna septembrie compozitorul s-a îmbolnăvit, iar în 5 decembrie s-a stins din viață.

În partea a doua a concertului, va fi prezentată Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Lucrarea a fost scrisă în decursul anului 1889, la reședința de vară a compozitorului, din regiunea cehă Boemia. Dvořák a compus simfonia sărbătorind faptul că a fost admis în Academia de Științe, Literatură și Artă din Boemia, iar muzica acesteia este una optimistă și veselă.

Theo Wolters s-a născut în anul 1955 într-o familie de muzicieni din localitatea Melick din sudul Olandei. Este unul dintre dirijorii invitați permanent pe scenele de concert din România și din străinătate.

Pianistul Dragoș Cantea a studiat la Iași, interpretează pe mari scene din întreaga lume și desfășoară și o activitate pedagogică de succes. În același timp coordonează proiecte internaționale interdisciplinare sub auspiciile Consiliului de Artă din Norvegia, este co-fondator și director artistic al Festivalului Classix Iași.

Biletele au fost puse în vânzare aici, la prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Siteul Filarmonicii, un rahat
Nu se poate cumpara bilete de pe siteul Filarmonicii, apasand "Comanda Bilete" pentru evenimentul din 14 Martie, apare mesajul "Evenimentul nu a fost gasit", iar daca dedesubt apas "vezi evenimentele curente", apare un alt mesaj de eroare "Nu exista evenimente disponibile la vanzare online in acest moment." cu toate ca, la prima accessare a siteului, au aparut mai multe evenimente pentru care ar putea fi cumparate bilete online... Site de rahat.
Postat 12 Martie 2024, 22:13 de Levente80
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON