URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2024, 20:31

Concert de pian, joi seara, la Filarmonica Oradea

Concert de pian, joi seara, la Filarmonica Oradea Foto: Bogdan Fotea / Suplimentul de cultură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi al Filarmonicii de Stat Oradea va avea în prim-plan pianul. Seara se va deschide cu Uvertura Operei „Hunyadi Laszlo” de F. Erkel și vor urma Concertul pentru pian și orchestră nr. 27, în Si bemol major, K. 595 de W.A. Mozart și Simfonia nr. 8, op. 88 de Antonín Dvořák. Solistul concertului mozartian va fi pianistul Dragoș Cantea, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Theo Wolters.

„Evenimentul reflectă clasicismul vienez exprimat prin concertul lui Mozart, precum și prin muzica Imperiului Habsburgic, adaptată după caracteristici naționale cehe de Antonín Dvořák și trăsături ale muzicii maghiare prin lucrarea lui Ferenc Erkel”, transmit oreganizatorii.

Ferenc Erkel a fost unul dintre primii compozitori maghiari și a fost numit „Tatăl marii opere maghiare”, abordând teme istorice. Erkel este și compozitorul imnului Ungariei, care a fost adoptat în anul 1844. Opera „Hunyadi László” este una dintre lucrările sale cele mai apreciate, iar succesul i s-a datorat în mare parte subiectului ales: conștiința istorică națională.

Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major este ultima lucrare pentru instrumentul cu claviatură din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart. Premiera a avut loc la data de 4 martie 1791 în sala „Jahn's Hall” din Viena și se pare că acesta ar fi fost ultimul concert în care a apărut Wolfgang Amadeus Mozart. În luna septembrie compozitorul s-a îmbolnăvit, iar în 5 decembrie s-a stins din viață.

În partea a doua a concertului, va fi prezentată Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Lucrarea a fost scrisă în decursul anului 1889, la reședința de vară a compozitorului, din regiunea cehă Boemia. Dvořák a compus simfonia sărbătorind faptul că a fost admis în Academia de Științe, Literatură și Artă din Boemia, iar muzica acesteia este una optimistă și veselă.

Theo Wolters s-a născut în anul 1955 într-o familie de muzicieni din localitatea Melick din sudul Olandei. Este unul dintre dirijorii invitați permanent pe scenele de concert din România și din străinătate.

Pianistul Dragoș Cantea a studiat la Iași, interpretează pe mari scene din întreaga lume și desfășoară și o activitate pedagogică de succes. În același timp coordonează proiecte internaționale interdisciplinare sub auspiciile Consiliului de Artă din Norvegia, este co-fondator și director artistic al Festivalului Classix Iași.

Biletele au fost puse în vânzare aici, la prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Siteul Filarmonicii, un rahat
Nu se poate cumpara bilete de pe siteul Filarmonicii, apasand "Comanda Bilete" pentru evenimentul din 14 Martie, apare mesajul "Evenimentul nu a fost gasit", iar daca dedesubt apas "vezi evenimentele curente", apare un alt mesaj de eroare "Nu exista evenimente disponibile la vanzare online in acest moment." cu toate ca, la prima accessare a siteului, au aparut mai multe evenimente pentru care ar putea fi cumparate bilete online... Site de rahat.
Postat 12 Martie 2024, 22:13 de Levente80
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON