URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 13:01

Concert de orgă la Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Invitata specială este o organistă din Salzburg

Concert de orgă la Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Invitata specială este o organistă din Salzburg (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea este gazda unui concert aparte, susţinut de o organistă de la Salzburg, duminică seara, în 26 noiembrie, de la ora 19. Va fi primul concert organizat de Episcopia Romano-Catolică după ce instrumentul, vechi de aproape 250 de ani, a trecut printr-un proces de restaurare. Intrarea la eveniment este liberă.

Invitata specială va fi organista Judith Triffelner-Spalt din Salszburg, care lucrează la o bazilică din acelaşi oraş.

"Este pentru prima dată când aceasta va veni în România. Voiam să aducem un organist din Austria, ţară în care a şi început procesul de creaţie a orgii noastre, aceasta fiind donată de Împărăteasa Maria Tereza. De când a fost restaurată, la orgă s-a mai cântat doar la liturghii şi la un eveniment privat, deci nu în cadrul unui concert organizat de noi", a explicat, pentru BIHOREANUL, Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano-Catolice.

Construit la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, instrumentul muzical din bazilică a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. La această orgă s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020, anul în care ea a intrat în proces de reabilitare.

Restaurarea a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Întregul proces a durat mai bine de doi ani. În toamna anului 2022 a început montarea pieselor în lăcaşul de cult, operațiune finalizată la începutul acestui an. 

În urma restaurării, instrumentul a fost împărţit în două: o orgă mai mică, cu 600 de tuburi, care poate fi folosită distinct sau împreună cu orga mare, care are 2.268 de tuburi, cele mai multe făcute din plumb, iar unele din lemn de brad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON