URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
15 Noiembrie 2023, 13:01

Concert de orgă la Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Invitata specială este o organistă din Salzburg

Concert de orgă la Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Invitata specială este o organistă din Salzburg (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea este gazda unui concert aparte, susţinut de o organistă de la Salzburg, duminică seara, în 26 noiembrie, de la ora 19. Va fi primul concert organizat de Episcopia Romano-Catolică după ce instrumentul, vechi de aproape 250 de ani, a trecut printr-un proces de restaurare. Intrarea la eveniment este liberă.

Invitata specială va fi organista Judith Triffelner-Spalt din Salszburg, care lucrează la o bazilică din acelaşi oraş.

"Este pentru prima dată când aceasta va veni în România. Voiam să aducem un organist din Austria, ţară în care a şi început procesul de creaţie a orgii noastre, aceasta fiind donată de Împărăteasa Maria Tereza. De când a fost restaurată, la orgă s-a mai cântat doar la liturghii şi la un eveniment privat, deci nu în cadrul unui concert organizat de noi", a explicat, pentru BIHOREANUL, Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano-Catolice.

Construit la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, instrumentul muzical din bazilică a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. La această orgă s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020, anul în care ea a intrat în proces de reabilitare.

Restaurarea a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Întregul proces a durat mai bine de doi ani. În toamna anului 2022 a început montarea pieselor în lăcaşul de cult, operațiune finalizată la începutul acestui an. 

În urma restaurării, instrumentul a fost împărţit în două: o orgă mai mică, cu 600 de tuburi, care poate fi folosită distinct sau împreună cu orga mare, care are 2.268 de tuburi, cele mai multe făcute din plumb, iar unele din lemn de brad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON