URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2022, 19:45

Bazilica răsună: Mini-concert la orgă, oferit orădenilor care s-au dus să vadă cum se asamblează instrumentul muzical donat de Maria Tereza și recent restaurat (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organistul Kristofi Janos de la Episcopia romano-catolică din Oradea, le-a oferit, joi, un concert-surpriză orădenilor care s-au dus în bazilica din complexul baroc pentru a vedea o parte din procesul de montare a unei orgi vechi de aproape 250 de ani, care a fost donată de Maria Tereza și care a fost restaurată recent.

Cum procesul de asamblare de după restaurare nu este finalizat, concertul a fost susţinut la o orgă mai mică, recent făurită pentru Catedrala romano-catolică. 

O nouă perspectivă

Înainte de concert, cei circa 50 de vizitatori care au mers joi la Catedrală, au participat la o conferinţă de presă în care episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, a oferit câteva detalii despre procesul de restaurare.

"Am deschis porţile Catedralei astăzi pentru a vă oferi o perspectivă diferită asupra acestui instrument muzical. Orga a intrat în restaurare în 2020, iar acum se află în ultima fază, cea de montare a pieselor componente. Acum pot fi admirate sutele de tuburi din interior, sistemul de conectare dintre ele şi clape, dar şi zona care va fi acoperită de podea", a explicat acesta.

La conferinţă a vorbit şi muzicologul Walter Kindl, care face parte din echipa tehnică a proiectului. El a explicat transformarea orgii în două instrumente distincte: o orgă mică în stil baroc, deja funcţională, şi una mare, în stil romantic german, la asamblarea căreia încă se lucrează.

"Ştim că atunci când a fost construită (n.r. între anii 1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga uriaşă a fost în stil baroc, iar ulterior, în anul 1891, când a fost restaurată, a fost transformată într-una în stil romantic german, un stil în care sunetele sunt mai bogate, semănând cu cele ale unei întregi orchestre. În acel an, dulapul din centrul mecanismului (foto) a fost golit de tuburi şi a devenit practic nefuncţional. Echipa de proiect a decis, însă, să transforme acea zonă într-o orgă mică, cu circa 600 de tuburi, noi şi restaurate, care să sune la fel ca atunci când a fost construit instrumentul muzical, la finalul anilor 1700", a explicat specialistul.

Gata în noiembrie

Jurnaliştii şi vizitatorii au mers apoi la balcon, unde au putut vedea sistemele de funcţionare ale celor două orgi, claviatura şi tuburile.

"La orga mare mai avem de montat tuburi, care vor fi în număr de 2.268. Cele mai multe sunt făcute din plumb şi cositor, iar unele sunt făcute din lemn de brad. Cele mai lungi tuburi au şapte metri, iar cele mai mici doar 2 centimetri. După montare, va fi reglată tonalitatea tuburilor, apoi vom acoperi tot mecanismul. La final vor mai fi vizibile doar câteva tuburi, aşa cum a fost şi înainte", le-a explicat celor prezenţi, Bartis Szabolcs, reprezentantul atelierului din Gheorgheni, judeţul Harghita, unde a fost restaurată orga.

Organistul Kristofi Janos a interpretat apoi câteva lucrări ale compozitorului maghiar Franz Liszt, atrăgându-i astfel și pe cei mai mici dintre vizitatori, care, apoi, au încercat la rândul lor să cânte la orgă.

"Sunt organistul bazilicii de 35 de ani şi este interesant pentru mine să cânt în acest loc, unde până acum sistemul era nefuncţional. Sunt curios să văd cum va suna la final şi orga mare care, cel mai probabil, va fi gata la finalul lunii noiembrie", a spus acesta, pentru BIHOREANUL.

Peste 352.000 de euro

Reabilitarea orgii a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Finanţarea totală a proiectului ("Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar") a fost de 2.718.106 euro, sumă asigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON