URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2022, 16:33

Concert Ceaikovski, condus de maestrul Ertüngealp Alpaslan, la Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Melomanii sunt așteptați joi, de la ora 19, la concertul „Armonia” care îl are ca invitat la pupitrul dirijoral pe maestrul turc Ertüngealp Alpaslan. Programul cuprinde lucrări de P.I. Ceaikovski, având ca teme iubirea și destinul, în interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii Oradea.

Romeo şi Julieta

Prima piesă din programul serii este uvertura-fantezie Romeo și Julieta, scrisă în 1869 de tânărul P.I.Ceaikovski la doar 28 de ani, care tocmai absolvise recent-înființatul Conservator de la Sankt Petersburg și fusese numit profesor de armonie la Conservatorul din Moscova.

Compozitorul a fost mereu impresionat de opera dramaturgului William Shakespeare, a cărui intensitate a scrierii a considerat că i se potrivește muzicii sale. Astfel Ceaikovski a creat o uvertură-fantezie, purtând acelaşi titlu al clasicei povești de iubire. Doar că în loc să abordeze cronologic evenimentele, Ceaikovski prezintă o varietate de personaje și stări ale căror melodii oferă un contrast muzical eficient: de la seninătatea poveștii îndrăgostiților, la sobrietate, iar apoi, muzica trece crescând la violență, până când tema iubirii este reluată într-o cheie tragică, sugerând moartea celor doi.

"Nu am simțit niciodată o astfel de dragoste..."

A doua lucrare a serii, Simfonia a IV-a în fa minor, op 36, este descrisă de Ceaikosvski însuși într-o scrisoare adresată văduvei bogate care îi sprijinea financiar creația: „Niciodată, niciuna dintre lucrările mele orchestrale nu mi-a costat atât de multă muncă, dar nu am simțit niciodată o astfel de dragoste pentru vreunul dintre lucrurile mele. Poate mă înșel, dar mi se pare că această simfonie este mai bună decât orice altceva am făcut până acum”.

Compozitorul a explicat că fanfara nefastă din deschidere reprezintă soarta care atârnă deasupra capului ca o sabie. Tema sugerează un întuneric care consumă totul, fiecare bucățică de fericire. A doua parte exprimă melancolia simțită la sfârșitul unei zile, iar a treia, „imagini care trec prin imaginație când cineva a început să bea puțin vin, și ultima parte proiectează o energie îndrăzneață și pozitivă.

Maestru în vizită

Concertul Armonia îl readuce la Oradea pe maestrul Ertüngealp Alpaslan, care și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, studiind pianul, pe lângă care a ales să studieze și arta dirijorală.

În anul 2002 acesta a câștigat Competiția Internațională de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, afirmându-se ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra sau Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.

Program schimbat

Trebuie menționat că programul inițial al Filarmonicii Oradea, care includea marți un recital de pian gratuit, iar în concertul Armonia de joi era prevăzută o altă listă de lucrări, a suferit modificări.

Astfel că, din cauza unor probleme de sănătate ale invitatului pianist Giuseppe Fausto Modugno, acesta nu a mai putut fi prezent, pe cale de consecință, evenimentul de marți s-a anulat, iar concertul de joi rămâne valabil cu acest nou program, după cum precizează instituția orădeană pe rețelele de socializare.

Concertul se desfășoară cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de pandemia de Covid: 30% capacitate de ocupare a sălii, purtarea măștii și prezentarea certificatului verde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O mica observatie
Pyotr Ilyich Tchaikovsky era numele lui. Si in semnatura se folosea de Tcha... (https://en.wikipedia.org/)
Postat 01 Februarie 2022, 18:05 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON