URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Mai 2024, 10:00

Adrian Madar, o alternativă necesară și curată la actuala administrație liberală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialist in finanțe, Adrian Madar, candidatul PSD la funcția de primar, este convins că orădenii vor alege o administrație care are omul și grija față de om în centrul atribuțiilor sale, ca alternativă la aroganța administrației liberale.

Cu un CV impresionant, candidatul PSD se recomandă orădenilor prin activitatea sa profesională și academică. Adrian Madar a absolvit două facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca: Facultatea de Științe Economice, fiind licențiat în Finanțe, și Facultatea de Matematică și Informatică, având și un masterat în matematică.

A fost director de bancă, acum este director în cadrul unui spital privat.

Fost secretar de stat și secretar general adjunct în cadrul Secretariatului General la Guvernul României, în prezent Adrian Madar este președinte al PSD Oradea și liderul grupului consilierilor locali ai PSD.

El este vocea care a ținut vie opoziția din Consiliul Local Oradea în ultimii 4 ani.

1. De la consilier local la candidat pentru funcția de primar. Cum va reuși Adrian Madar să-i facă pe orădeni să aleagă pentru prima dată un primar „de stânga”?

Primarul orașului, oricare ar fi acesta, nu trebuie ales de oameni pentru că este „de stânga” sau de „de dreapta”. A administra eficient în slujba oamenilor nu ține cont de culoarea politică, iar nevoile unei comunități nu sunt doctrinare. Acestea sunt simple și concrete, iar ceea ce se numește „nivelul de trai” și îmbunătățirea acestuia ar trebui să reprezinte, de fapt, scopul principal al întregii activități administrative.

Calea de urmat a oricărei administrații calificate și de bună credință constă în identificarea necesităților și rezolvarea acestora într-o ordine prioritară. Nu există altă cale.

O conducere administrativă, în care omul, concret, nu este situat în centrul atribuțiilor  administrative, ca beneficiar direct, nu va putea identifica și organiza prioritățile comunității;  plecând de la nevoile de bază ale alegătorilor care o compun. Numai astfel, se prefigurează, real, grija față de om.

Astăzi acest lucru nu se întâmplă, iar continuarea „dezvoltării” orașului, în viziunea actuală a PNL, sacrifică acest principiu. Lipsa unui plan coerent bazat pe necesități, suprataxarea contribuabilului, consultarea publică de ochii lumii, lipsa de transparență în procesul decizional și măsurile excesive, abuzive ale exproprierilor vor adânci și mai mult distanța dintre oameni și administrația municipiului.

Administrația liberală a orașului a uitat complet omul din perspectiva politicii sale. Există o abordare arogantă, lipsită de umanitate. Orădeanul este un simplu contribuabil, cartierele sunt niște bucăți de hartă pe unde se desenează cu rigla proiecte „de dezvoltare”.

Nicio ambiție politică nu are dreptul să treacă peste consultarea oamenilor. Politica administrativă fără participare publică este sortită eșecului.

2. Prin ce se va diferenția primarul Adrian Madar de predecesorul său ?

Ambiția administrației PNL a făcut ca noi să fim campioni la absorbția de fonduri europene dar, în mod paradoxal, în coada clasamentului în ceea ce privește nivelul de trai. În ultimii patru ani datoria municipiului Oradea a crescut de 2,5 ori, adică de la 60 de milioane la 150 de milioane de euro. Această sumă uriașă este consecința unui management axat mai mult pe capital de imagine și mai puțin pe măsuri menite să crească nivelul de trai, măsurabil prin indicatori de performanță.

Când vine vorba de bugete, cifre și tarife, este greu să fiu înșelat.

Cunosc foarte bine toate mecanismele bugetare, în timp ce experiența mandatului de consilier local mă va ajuta să construiesc, alături de echipa mea, modelul de administrație pe care îl propun orădenilor, bazat pe creșterea nivelului de trai și transparență administrativă, încurajând consultarea publică. Este o procedură necesară identificării problemelor și soluțiilor în comunitate.

Este evidentă nevoia unui Proiect Nou Pentru Comunitate.

Vă vom face cunoscut în zilele ce urmează Proiectul Nostru Pentru Comunitatea Orădeană, intitulat sugestiv ORADEA NOASTRĂ 2028, proiect născut din grija față de orădean, cu priorități ce vor fi, evident, supuse unei consultări publice necesare armonizării acestuia.

3. Mulți orădeni care vă împărtășesc ideea că este necesară o schimbare a conducerii actuale a orașului sunt circumspecți la șansele dumneavoastră de a reuși într-un timp atât de scurt să întoarceți preferințele electorale ale orădenilor. Ce le transmiteți?

Ce pot eu să fac în calitate de candidat la funcția de Primar în slujba comunității orădene este să asigur familia orădeană de onestitatea demersului meu și să le prezint orădenilor, în același timp, cu bună credință, înțelegerea mea asupra misiunii actului administrativ în folosul comunității noastre.

Iar experiența și pregătirea profesională îmi oferă toate abilitățile de care un primar are nevoie pentru aceasta. Credința mea este că primarul Adrian Madar va fi cu adevărat un primar pentru oameni și o alternativă necesară și curată la actuala conducere.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON