URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 18:55

Cine sunt zecistele din Oradea la Evaluarea Naţională. Toate vor să studieze la Gojdu (FOTO)

Cine sunt zecistele din Oradea la Evaluarea Naţională. Toate vor să studieze la Gojdu (FOTO) În foto, de la stânga la dreapta: Alexia Isdrăilă, Teodora Buda, Jaqueline Blaga și Alissa Borz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre toţi elevii înscrişi la Evaluarea Naţională în Bihor, patru adolescente au strălucit, obţinând media 10. 

Este vorba despre Jaqueline Blaga de la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu, Teodora Buda de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Alexia Isdrăilă de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Alissa Borz de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna.

Fetele nu au în comun doar nota, ci şi liceul la care vor să înveţe, şi anume Emanuil Gojdu. 

Olimpică la Română

Încă din primii ani de şcoală, Jaqueline Blaga a fost pasionată de ştiinţele exacte, dar a excelat şi la celelalte materii. Cel mai recent premiu a fost locul II la Olimpiada judeţeană la limba şi literatura română.

Pentru ea, Evaluarea Naţională nu a fost un examen dificil. "Mi s-a părut că a fost de nivel mediu. Am avut emoţii însă la examenul de Limba şi literatura română, unde lucrurile se pot interpreta. Am fost foarte fericită când am văzut că mi-am făcut griji degeaba", a povestit BIHOREANULUI adolescenta.

Jaqueline Blaga ştie deja atât profilul la care vrea să studieze la liceu, cât şi două posibile opţiuni pentru facultate. "Mereu mi-a plăcut matematica, aşa că prima mea opţiune va fi profilul de matematică - informatică de la Colegiul Emanuil Gojdu. La facultate încă nu sunt decisă, dar mi-aş dori să merg pe arhitectură ori pe management", a mai spus orădeanca (foto)

Matematica, pasiunea Teodorei

La acelaşi profil şi la acelaşi liceu îşi doreşte să înveţe de anul viitor şcolar şi Teodora Buda, şi ea zecistă la Evaluarea Naţională.

Adolescenta a muncit mult ca să obţină note maxime la Evaluarea Naţională. "Am avut mari emoţii, dar se pare că ele au fost constructive. Mereu am fost pasionată de matematică, dar la limba română dedicam mai mult timp pentru învăţat pentru că voiam să iau nota maximă, ceea ce am şi reuşit!", a povestit ea.

Teodora Buda (foto) a făcut gimnaziul la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde vrea să studieze în continuare.

10 fără meditaţii

Alexia Isdrăilă a reuşit perfomanţa de a lua nota maximă fără să ia nicio oră de meditaţie. "Am fost foarte atentă la ore şi am lucrat suplimentar acasă. Mă aşteptam să iau o notă mare. Am avut dificultăţi doar la rezolvarea problemei patru de la examenul de Matematică, dar m-am descurcat în final", a spus adolescenta.

Ştia de multă vreme că vrea să studieze la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, la profilul stiinţele naturii – intensiv engleză, însă multe persoane au descurajat-o. "Mulţi mi-au zis că nu am cum să iau 10 fără meditaţii, iar dacă nu iau 10 nu intru la Gojdu. Dar le-am demonstrat că se poate şi mă bucur pentru asta", a mai spus fata (foto), care şi-ar dori să devină medic.

Mai uşor decât la simulare

Tot în domeniul ştiinţelor exacte şi-ar dori să studieze în viitor şi Alissa Borz. Ea s-a pregătit intens pentru Evaluarea Naţională, aşa că cele două probe nu au fost dificile pentru ea.

"Mi s-a părut mult mai uşor decât simulările. Am avut emoţii doar la limba română, dar şi acolo exerciţiile de gramatică au fost simple, fără excepţii de la regulă, iar subiectul al II-lea, compunerea, a avut o temă simplă de abordat: o întâmplare din vacanţă", a povestit fata (foto).  

Pentru că a fost de mică pasionată de matematică, influenţată mai ales de tatăl său care predă această materie, ea îşi doreşte să studieze la profilul de matematică - informatică de la Colegiul Emanuil Gojdu, sperând că profesorii o vor îndruma spre cel mai potrivit domeniu în care să-şi continue studiile. 

Notele de la Evaluarea Naţională au fost afişate joi, iar cei nemulţumiţi pot depune contestaţii joi şi vineri. Rezultatele finale vor fi afişate în 30 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON