URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 11:27

Patru medii de 10 în Bihor la Evaluarea Națională. Vezi de la ce școli provin elevii!

Patru medii de 10 în Bihor la Evaluarea Națională. Vezi de la ce școli provin elevii! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educației a afișat joi, pe site, notele și mediile la Evaluarea Națională înainte de contestații. În județul Bihor, patru elevi au obținut media 10, potrivit site-ului edu.ro.

Cei patru candidați care au obținut media 10 provin toți de la școli din Oradea: de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu” și Liceul Greco Catolic „Iuliu Maniu”.

De precizat că numele elevilor au fost anonimizate pe site-ul Ministerului, cu coduri.

Vezi aici notele obținute de candidații din Bihor!

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, anul acesta în județ nu a fost eliminat niciun elev de la Evaluarea Națională.

Primul examen susținut de viitorii liceeni a fost, pe 14 iunie, la limba și literatura română. Pe 16 iunie, elevii au susținut examenul la matematică, iar pe 17 iunie cel la limba și literatura maternă.

Potrivit calendarului, notele se afișează joi, 23 iunie, până la ora 14, iar nemulțumiții pot depune contestații joi și vineri.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, arată Inspectoratul Școlar Județean.

Rezultatele finale vor fi afișate în 30 iunie.

UPDATE: 35 de elevi au luat 10 la română, 62 de elevi - 10 la matematică.

Un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor arată că, în Bihor rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 91,62%: 4221 de candidați prezenți (dintr-un total de 4607 de absolvenți înscriși). 

Conform sursei citate, dintre cei 4221 de candidați prezenți, 3.412, respectiv 80,83% candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci).  

Defalcat, la proba de Limba și literatura română, 3446 de candidați (81,25%) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 35 de candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 3159 de candidați (74,68%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 62 de candidați au obținut nota 10 (zece).

La proba de limbă şi literatură maternă, 825 candidaţi (94,71%) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 6 candidaţi au obţinut nota 10.

Pe limbi de predare situația este următoarea: la limba maghiară 781 candidaţi (94,66%) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 6 candidaţi au obţinut nota 10, la limba germană 33 candidaţi (97,05%) au obținut note peste sau egale cu 5, niciun candidat nu a obţinut nota 10, la limba slovacă 11 candidaţi (91,66%) au obținut note peste sau egale cu 5, niciun candidat nu a obţinut nota 10, a mai arătat Inspectoratul Școlar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON