URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2021, 10:10

Cine cumpără atâtea apartamente în Oradea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimele date arată că Oradea este pe locul 8 în clasamentul oraşelor cu cele mai multe proiecte imobiliare. Numai în zona Abatorului, Prima Kapital preconizează construirea a aproape 2.000 de apartamente în anii următori.

Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările.

Şi totuşi, cine sunt cumpărătorii, pentru că an de an apar peste 1.000 de noi apartamente? Este evident că nu tinerii locului care vor să se mute de la părinţi. Asistăm la un fenomen de migraţie internă: vin oameni din alte zone să se stabilească în Oradea, şi nu neapărat din judeţ sau din împrejurimi.

O altă categorie sunt cei plecaţi afară şi care acum s-au decis să se întoarcă acasă. Şi în acest caz nu e vorba doar de orădeni, ci şi de alţi români care preferă o zonă mai occidentalizată.

O foarte importantă categorie sunt cei care mizează pe dezvoltarea oraşului. Dezvoltatorii au observat că multe persoane iau un număr mare de apartamente, ca pe o investiţie pe termen lung, în ideea că, în timp, preţul lor va exploda.

La cum arată acum Oradea, cred că proiecţia imaginii sale a depăşit puţin realitatea. Dar asta nu înseamnă nicidecum că pariul e pierdut. Tocmai această efervescenţă imobiliară va face ca oraşul să se dezvolte în continuare. Pentru că locuinţe mai multe înseamnă venituri din impozitul pe proprietate mai mari, adică bani mai mulţi pentru investiţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
FALIMENT SCRIE PE ELE!!
Stați liniștiți, nu se înghesuie mulți să le cumpere!...Dacă o fac acu, sunt proști de dau în gropi!...Vine criza economico-financiară, poate, chiar și războiul (Ciolannis ține morțiș să bage și România alături de Ucraina, contra Rusiei) și prețurile o iau razna. Dar, în jos!! Ce se ia acum cu 60.000 euro, se va putea la chiar și cu 20.000!! Va fi mai rău chiar ca și la greci, când puteai cumpăra în Atena un apartament cu 2 camere la 9.000 euro!! Nu credeți?! Nu trebuie, oricm se va întâmpla!:..Țineți de bani, băieți, nu-i aruncați pe o cușcă de beton, din urbea controlată de niște gunoaie securiste!!
Postat 19 Aprilie 2021, 19:09 de nikotelekus
Câţi chestionaţi, atâtea răspunsuri...
În disperare de cauză, actorii pieţei imobiliare din România dau numai răspunsuri din ce în ce mai optimiste privind evoluţia preţurilor imobilelor rezidenţiale ( https://www.zf.ro/business-construct/piata-vanzarilor-de-locuinte-tot-mai-multi-cumparatori-cauta-o-20034156 ). Singura problemă este că nu prea sunt cumpărători. Întrebarea autorului articolului este cât se poate de justificată: „Cine cumpără apartamente în Oradea?” cu atât mai mult cu cât dacă iei în calcul şi scăderea numărului de locuitori ca urmare a migrării către localităţile limitrofe, dar în special către oraşele cu adevărat atractive atât turistic cât şi economic şi universitar (Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, etc.).
Postat 15 Aprilie 2021, 14:10 de TomaAlimos
fauna vecinilor
Chiar daca iti permiti... cu ce fauna vei avea in acele micro-cartiere noi, mai bine te gandesti daca intr-adevar ai vrea sa te muti acolo. In alta ordine de idei, pretul de cca 1250-1700 euro/mp mi se pare exagerat de mare (suprafata utila). Cat timp daca vrei sa-ti construiesti o casa (!! casa!), fara sa pun terenul, ai iesi la maximum 600euro/mp (suprafata utila). Sa nu vorbim de ilegalitati... nise de dormit cu suprafete de/sub 10mp, cat timp legea te obliga la minimum 12mp (cel putin nu priemsti aviz favorabil la o casa noua).
Postat 14 Aprilie 2021, 15:44 de sasi
cine? sa lamurim...
dl Szasz, mana dreapta a lui kopanyi care ridica blocurile prima, a spus asa: 75% din apartamente sunt cumparate de romani (oradeni, bucuresteni, clujeni, etc) exclusiv pentru a fi inchiriate turistilor cu saptamana, pentru tot anul - motivele: felix, cladirile art-nouveau, nymphea. restul de 25% ramas e luata de cei care se intorc din afara, cu bani adunati din munca sau de tarani (la narav) sau interlopi care vor sa se stabileasca la oras.*** apare o intrebare legitima acum: cine ar trebui sa ii monitorizeze, verifice si mai ales sa ii impoziteze pentru servicii de turism pe cei care cumpara apart pt a le inchiria? astia fac concurenta neloiala operatorilor cu licenta si autorizatii din turism, in mod evident.
Postat 14 Aprilie 2021, 13:00 de roger
Daca doriti sa revedeti...
...programul urbanistic al imperatorului: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html ], [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html ], [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-politaiul-a-descoperit-o-vila-de-prost-gust-construita-fara-autorizatie-pe-calea-clujului-155278.html ]. Excelsior...PMO
Postat 14 Aprilie 2021, 12:21 de excalibur
În niciun caz omul de rând
Aceste "investitii" sunt făcute de cei care orbiteaza în zona economiei negre sau gri. Cei abonați la contracte cu statul, cei care au sifonat bani prin evaziune, unii care spală bani, și foarte puțini rătăciți care riscă credite pe zeci de ani ca să trăiască si ei visul proprietatii și al europenismului. Visul lui Ion a lui Rebreanu nu mai e pământul agricol, ci niște cutii cu termopane mult mai mici si mai proaste decât cele comuniste. Restul de 98% din oradeni merg in continuare pe minimum pe economie plus bonuri, și visul de a pleca șoferi pe tir sau măcar instructori auto.
Postat 14 Aprilie 2021, 11:48 de Cetatea
Diferite puncte de vedere...
Ca entitate administrativă aveam ocazia după ‘90 să dezvoltăm un eficient sistem de locuințe sociale. Cum statul era furibund după capital, a vândut etapizat tot ce se putea vinde. Am ajuns o societate care consumă mai mult decât produce, înglodată în datorii. Consumerismul ăsta a produs falsa dezvoltare de care se bucură și domnul de la Prima, printre alții. E ușor să fi garantat de bănci, băncile să fie garantate de stat, stat garantat de cetățeni. Cetățeanul e singurul care pierde de două ori. Frumoasă poveste, nu atât de frumoasă ca Vienei, cu care ne comparăm inept, dar care are cel mai performant sistem de locuințe sociale, o treime din vienezi locuind în acestea. Am văzut sistemul de locuințe sociale al primăriei noastre cât de performant este, căzături scoase regulat, ostentativ, la închiriere. O falsă dezvoltare pentru cetățean, cel ce pierde de două ori, dar care are casa lui, mașina lui, ce o plătește zeci de ani. Vin venituri la buget, garantate, calea cea mai simplă, dar perversă.
Postat 14 Aprilie 2021, 11:33 de User anonimizat
Analiza asta o putea face și un copil de grădiniță, a cărui părinți sunt șomeri.
Nu este vorba de nicio variantă din cele expuse. La români sunt 3 principii. Unul geneticcă trebuie sau e bine să ai casa ta proprie, pentru sine și/sau copii. Altul că devalorizarea banilor nu se va opri în timpul vieții lor și orice surplus e bine de ținut în valută, au, etc. Iar ultimul că, o achiziție imobiliară ar putea să rezolve, la unison, primele două principii. Problema e că Oradea, de fapt, are deja aproape 15% de locuințe utilizate ocazional, pentru că sunt destui care au mai multe proprietăți deodată, de regulă și o casă și un apartament. Așa că, acest "boom" imobiliar e strict pentru achiziții, care nu fac altceva devât să întoarcă orașul cu fundu-n sus, fără viitor ca identitate urbanistică. Poate că n-ar fi rău ca la PMO, la urbanism, să fie angajat un consilier pe problemă. Recomand un evreu bătrân care cunoaște istorie. U ulcare știe bine că o investiție adevărată se face în bunuri și valori nedegradabile, nu ca apartamentele care consumă bani pentru întreținere, taxe, tarife și impozite tot mai mari. Nu de alta dar, un evreu deștept locuiește de regulă pe banii altuia, iar pusul deoparte pentru viitor îl face fără să se streseze pentru a face față la cheltuieli curente, credite și dobânzi bancare, or ce o mai fi de dat.
Postat 14 Aprilie 2021, 10:52 de KP
Buna intrebare...
"Dezvoltatorii au observat că multe persoane iau un număr mare de apartamente, ca pe o investiţie pe termen lung, în ideea că, în timp, preţul lor va exploda." Asa am auzit si eu,se cumpara un nivel,la pachet,nu la bucata.Semn ka kapitalismul si-a atins scopul...saracii trebuie sa dispara
Postat 14 Aprilie 2021, 10:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON