URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2018, 18:04

Cherecheş critică privilegiile pentru elevii de la ţară: Îi transformăm în asistaţi sociali!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş critică două măsuri pregătite de Ministerul Educaţiei care însă, arată parlamentarul, nu vor îmbunătăţi deloc performanţele tinerilor români, însă vor costa mult.

Viitorii asistaţi

Una dintre aceste măsuri, deocamdată doar enunţată de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, nu legiferată, presupune acordarea de burse elevilor din mediul rural cu prezenţă bună la şcoală, de peste 80%. În total, aceste burse vor costa 200 de milioane de euro, iar o sumă similară va fi plătită profesorilor de la oraşe care vor accepta să predea la ţară, în regim de plată cu ora. "Atenţie, finanţarea de 400 de milioane de euro pentru aceste măsuri, provine dintr-un credit pe care-l plătesc toţi românii! Adică vom plăti cu toţii ca să dăm burse copiilor, pentru simplul fapt că vin la şcoală!", a declarat Cherecheş, miercuri, în Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă.

Astfel, şcolarii nu vor fi stimulaţi să facă performanţă şi nici să devină independenţi. "E adevărat că mulţi copii abandonează şcoala din motive de sărăcie a familiei, dar aceştia pot beneficia de burse sociale. Dându-le burse doar pentru că sunt săraci dar vin la şcoală nu-i ajută să se maturizeze în oameni responsabili şi independenţi, ci le instituie un statut de asistat social", a mai spus Florica Cherecheş, insistând că mai utile ar fi programe precum "Masa la şcoală", "Şcoală după şcoală" ori investiţii în dotarea şcolilor, pentru a fi mai atractive.

Discriminare pozitivă

Tot pentru elevii din mediul rural, o decizie discutabilă a Ministrului Educaţiei prevede alocarea a 3.000 de locuri bugetate la facultăţi. Atenţie, însă: aceste locuri le vor ocupa elevii care au absolvit licee de la ţară, nu cei care au pur şi simplu domiciliul în sate. Măsura este nepotrivită, este convinsă Cherecheş.

"Mă întreb ce vor face aceşti tineri, o dată deveniţi studenţi, cum se vor integra, dacă ei sunt aduşi în facultăţi pe locuri special create pentru ei, fără o competiţie reală? Vor avea apoi parte şi de sesiuni speciale? Şi ce se va întâmpla cu ei după ce termină facultatea? Vor face ei faţă rigorilor impuse de angajatori sau vor aştepta în continuare să aibă un statut privilegiat, doar pentru că au terminat un liceu în mediul rural? Facultatea nu e obligatorie şi acolo ar trebui să ajungă cei mai merituoşi absolvenţi, cei care doresc să se perfecţioneze într-un anumit domeniu", a subliniat parlamentarul.

În opinia sa, această măsură este luată doar în avantajul universităţilor, care vor avea mai mulţi studenţi. "În loc să urmărească cererea de pe piaţa muncii şi să  adapteze tot sistemul de învăţământ la acest lucru, în loc să  pună accent pe consilierea în carieră care l-ar ajuta pe fiecare elev să-şi aleagă parcursul cel mai potrivit pentru el, în loc să dezvolte şcolile de meserii, Ministerul Educaţiei optează pentru cantitate în defavoarea calităţii şi susţine măsuri care nu-i ajută pe tineri în devenirea lor profesională, ci dimpotrivă!", a mai spus Cherecheş.

În final, PNL-ista le-a cerut colegilor din Camera Deputaţilor să reflecteze la aceste lucruri şi să se aplece cu seriozitate asupra nevoilor reale ale tinerilor din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON