URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2023, 16:31

Cele mai prolifice cercetătoare din România sunt două profesoare din Oradea: soția rectorului Bungău și o plagiatoare dovedită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un articol publicat de site-ul PressOne, pe tema studiilor științifice plătite din bani publici, arată că cei mai prolifici autori de articole științifice din țară provin de la Universitatea din Oradea.

Campioana națională este Simona Bungău (foto dreapta), profesoară a Facultății de Medicină și Farmacie și, totodată, soția rectorului Constantin Bungău.

O cercetare pe săptămână

Potrivit sursei citate, Simona Bungău a cerut Ministerului Educației să-i plătească 212.000 lei ca premiu pentru cele 65 de studii publicate în anul universitar 2021-2022, „mai mult de un studiu pe săptămână”, după cum scrie PressOne. Solicitarea vine în contextul în care Ministerul a lansat o competiție de premiere a articolelor științifice publicate de cercetători români, iar lista solicitărilor a fost publicată pe site-ul UEFISCDI, unitatea răspunzătoare de finanțarea învățământului superior.

Vezi lista solicitărilor de premii din partea Ministerului:

Articolele semnate de Simona Bungău au fiecare mai mulți autori și, potrivit acesteia, așa se explică și numărul mare de cercetări la care participă. „Cuantificarea dvs. „practic mai mult de un studiu pe săptămână” nu redă numeroase aspecte esențiale. La fiecare manuscris lucrăm o echipă, 2-3 săptămâni până la câteva luni, publicarea durând câteva luni, uneori mai mult de un an. Materialul se transmite între autori, funcție de competențele fiecăruia, ce trebuie făcut și de ceea ce cer cei 2-5 Revieweri (evaluatori, n.red.) în procesul de revizie. Există săptămâni în care lucrez la 6-8 articole (nu 1 lucrare/săptămână), totalizând câteva zeci de autori. Colaboratorii pot confirma că programul meu de lucru este între 12-16 ore/zi, concediul nefiind excepție (doar cu un program mai redus). Pentru mine, activitatea de cercetare și publicare este o pasiune, satisfacția maximă fiind reușitele echipelor și, mai ales, ale doctoranzilor”, a transmis Simona Bungău pentru PressOne.

Profesoara a mai spus și că ea face cercetări multidisciplinare, în științe biomedicale și sustenabilitate.

„Știință-spam”

Deși PressOne nu o nominalizează, BIHOREANUL a aflat și cine este profesoara din Oradea care ocupă locul doi național: Simona Cavalu (foto stânga).

Profesoară tot la FMF Oradea, confruntată în trecut cu un scandal uriaș de plagiat, un cercetător din Marea Britanie dovedind în instanță că femeia i-a copiat o carte aproape în întregime, Cavalu a cerut Ministerului Educației bani pentru 52 de articole.

Atât Bungău, cât și Cavalu au articole publicate în platforma Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), o rețea de jurnale de tip „open source”, adică unde cititorii le pot consulta gratuit, iar autorii plătesc taxe de publicare. Compania MDPI a fost fondată de un antreprenor chinez și este înregistrată în Elveția, iar scopul ei este să faciliteze publicarea de articole științifice.

Spre deosebire de alte reviste, în rețeaua MDPI articolele ajung publicate chiar și în câteva zile, iar unii cercetători o consideră o sursă de „știință-spam”, adică irelevantă.

Un editor care a lucrat pentru MDPI în România a mărturisit pentru PressOne că revistele MDPI publică chiar și articole pe care recenzorii nu le recomandă, pe motiv că sunt lipsite de importanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
importanta
Asta cu importanța chiar m-a spart, cea mai bună glumă a anului ! Sunt convinsă că multe lucrări nu au o importanță ridicată, dar serios? Dacă e vorba de importanță 90% din sectorul privat mondial, nu doar românesc, trăiește din inutilități, cu importanță chiar 0 pentru progresul umanității...de exemplu toată industria mondială de entertaiment, au fix 0 importanță, toți muncesc pentru ei fără nici un benefciu pentru comunitate sau pentru rasa umană...deci o lucrare cu importanță mică e de 100 de ori mai importantă decât un job cu importanță 0 ...presa la fel...o fi importantă pentru establishment, pentru populație are importanță negativă, nu e nimeni interesat de minciuni, propagandă și dezinformare
Postat 16 Mai 2023, 13:29 de Alin2019
@karma
Ai vrut sa spui "savante de renume mondial"! Din pacate pe bani publici,nu mai exista urma de bun simt in tara asta!
Postat 15 Mai 2023, 20:18 de cetatean
Karma
Desi impuscata tovarasa se raincarneaza, ba chiar se dupliaza. Traiasca PCR! Pamflet
Postat 15 Mai 2023, 19:37 de Jancsy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON