URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2021, 08:01

De 3 x plagiat: Un profesor englez a dovedit în instanţă că universitara orădeancă Simona Cavalu l-a plagiat

De 3 x plagiat: Un profesor englez a dovedit în instanţă că universitara orădeancă Simona Cavalu l-a plagiat CV PĂTAT. În ultimul deceniu, Simona Cavalu (foto) şi-a intensificat cercetările, obţinând şi titlul de profesor abilitat, dar n-a avut demnitatea să îşi recunoască greşeala din trecut şi să încerce să o repare. Acum va trebui să trăiască cu ruşinea că, în spatele unui titlu pompos, se află o plagiatoare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră ruşinoasă pentru România, dar mai ales pentru Universitatea din Oradea: un profesor străin a dovedit, în faţa judecătorilor, că a fost plagiat grosolan de o colegă de breaslă din oraşul de pe Crişul Repede.

Ignorat de Universitate, Martin Hollins şi-a căutat dreptatea în instanţă, şi bine a făcut, pentru că trei instanţe au confirmat că Simona Cavalu i-a furat munca. Demonstrând, din nou, şi că instituţia orădeană de învăţământ superior este neputincioasă în a-şi curăţa uscăciunile...

Păcatul tinereţii... 

În 2012, BIHOREANUL a dezvăluit că Simona Cavalu, profesoară de biofizică la Facultatea de Medicină şi Farmacie, a plagiat în volumul "Medical Biophysics", publicat în anul 2000 alături de colega ei Mioara Tripşa, apoi în reeditarea intitulată "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices", apărută cinci ani mai târziu, doar cu semnătura ei. Cartea lui Cavalu copia zeci de pagini, cu tot cu imagini şi schiţe, din volumul "Medical Physics", scris de englezul Martin Hollins (foto) în 1990.

Culmea este că, abordată de BIHOREANUL, Cavalu şi-a recunoscut greşeala, numind-o un "păcat al tinereţii" şi garantând că celelalte studii şi cărţi scrise ulterior sunt originale 100%. Cea dintâi operă este, însă, o uriaşă pată în CV-ul ei, pe care n-a vrut să o repare.

Deşi fapta ei era una cât se poate de gravă, iar Martin Hollins a sesizat Universitatea din Oradea, în dulcea tradiţie "sorbonicească", Cavalu s-a dovedit de neatins: Comisia de Etică nici n-a cercetat-o, pe motiv că... n-are cartea englezului! Eticienii Universităţii s-au rezumat să caute cartea lui Hollins în biblioteca din campusul studenţesc. După ce n-au găsit-o acolo, nu au catadicsit să o cumpere de pe internet, unde era disponibilă, nici măcar n-au cerut-o autorului original, ci s-au rezumat să închidă rapid ancheta, pe motiv că n-au cum face o verificare. O rezoluţie pe placul Universităţii, care mereu s-a codit să-şi investigheze propriii impostori.

Plagiatoare cu tupeu

Scăpată uşor din scandal, Cavalu a prins curaj şi, în 2016, a dat BIHOREANUL în judecată, reclamând că a fost denigrată pe nedrept, chiar dacă ea însăşi îşi recunoscuse păcatul! Procesul a fost suspendat, însă, pentru că, nemulţumit de uşurinţa cu care Universitatea a bagatelizat grava acuzaţie de furt intelectual, la rândul său Hollins a dat-o în judecată pe Cavalu, reclamând că i-a încălcat drepturile de autor. 

Procesul britanicului a început în 2016 la Tribunalul Bihor, unde judecătoarea Monica Popovici a analizat filă cu filă cartea din 2005 a lui Cavalu şi cea scrisă de Hollins şi a concluzionat că se află în faţa unui plagiat grosolan. Prin sentinţă, judecătoarea a obligat-o pe orădeancă să publice sentinţa într-un ziar local. 

"Întrucât pârâta nu a preluat numai ideile sau informaţiile din lucrarea reclamantului, ci părţi întregi, nu este suficientă indicarea ediţiei din 1990 a reclamantului ca sursă bibliografică, ci trebuia indicat în cuprinsul lucrării care sunt pasajele care prezintă preluări", a consemnat sentinţa. Or, dacă Simona Cavalu ar fi trebuit să indice pasajele preluate de la Hollins, ar fi însemnat să admită că zeci de pagini din cartea ei erau copiate la virgulă...

Şi-a contrafăcut propria carte!

Hotărârea a fost atacată, iar apoi procesul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, unde Cavalu a sperat să scape de vigilenţa BIHOREANULUI. Judecătorii clujeni au comandat o expertiză temeinică, iar un profesor specialist a concluzionat, la rândul lui, că Simona Cavalu este vinovată, stabilind că 62% din cartea ei este copiată, la virgulă, din volumul lui Hollins. 

Expertiza n-a fost uşoară, pentru că între timp Simona Cavalu a făcut ceva ce greu poate fi imaginat: şi-a contrafăcut propria-i carte, retipărind volumul din 2005, cu acelaşi cod unic acordat de Biblioteca Naţională şi cu acelaşi nume, dar fără conţinutul plagiat. Cu tupeu, i-a trimis expertului un exemplar din noua carte, ca şi cum era cea adevărată. Avocata din Cluj care l-a reprezentat pe Hollins, Oana Lungu, a depistat însă frauda, care putea să aibă şi consecinţe penale, iar judecătorii au cerut exemplarul original, din depozitul Bibliotecii Naţionale, pentru a nu fi induşi în eroare. 

Verdict final

În urma expertizei, care a confirmat că 118,5 pagini dintre cele 190 ale cărţii lui Cavalu erau plagiate, Curtea de Apel Cluj a pronunţat o nouă sentinţă favorabilă lui Hollins, păstrând practic hotărârea Tribunalului Bihor. Din nou, Cavalu a atacat hotărârea, iar procesul s-a mutat, anul trecut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe 9 noiembrie a.c., judecătorii din Capitală au pronunţat hotărârea finală, confirmând sentinţele de la Cluj şi din Oradea. Argumentele nu se cunosc încă, fiindcă nu a apărut motivarea sentinţei, dar este clar că, după cinci ani, Hollins a reuşit să demonstreze fără echivoc că a fost furat. 

"Apreciem calitatea actului de justiţie, prin faptul că soluţia pronunţată de Tribunalul Bihor şi menţinută de Curtea de Apel Cluj a fost validată şi de judecătorii Înaltei Curţi. Nu procentul de preluare a fost definitoriu pentru soluţiile pronunţate în cauză, ci nerespectarea limitelor exercitării dreptului de autor, prin neindicarea sursei bibliografice în mod corespunzător şi inexistenţa consimţământului autorului", a declarat avocata lui Hollins, Oana Lungu, pentru BIHOREANUL.

Bungău, în stand-by... 

Modest, profesorul britanic n-a cerut daune morale, deşi ar fi fost îndreptăţit, aşa că Simona Cavalu trebuie să-i plătească doar cheltuielile judiciare şi să publice hotărârea judecătorească (mai ştii, poate chiar în BIHOREANUL, cu scuzele de rigoare). 

"A durat mult şi mă bucur că am ajuns la o concluzie finală. Nu mai am nicio aşteptare, dar poate că ar fi frumos ca, în loc de scuze, Simona Cavalu să retipărească volumul cu numele meu. Sunt curios şi cum va răspunde Universitatea din Oradea faţă de această decizie", a declarat Hollins pentru BIHOREANUL.

Rectorul Constantin Bungău (foto) s-a ferit mereu să ia poziţie faţă de cazul Cavalu, şi acum tot şovăielnic este. "Când vom avea sentinţa, o voi trimite Comisiei de Etică şi Biroului Juridic, să decidă ce trebuie să facem. Este clar că nu este o chestiune plăcută pentru Universitate", zice Bungău. 

După ce recent a trebuit să o reangajeze pe cea mai notorie plagiatoare a instituţiei, Daniela Ionescu, Bungău nici nu îndrăzneşte să se pronunţe cu privire la ce sancţiune se impune faţă de Cavalu. "Nu pot eu să spun asta, ci Comisia de Etică". Care acum nu mai poate pretinde că nu vede evidentul...


MISIUNE IMPOSIBILĂ
Pedeapsa vine greu...

Deşi Legea Educaţiei este foarte clară şi prevede, la articolul 310, că plagiatul este o abatere gravă de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară, pedepsirea plagiatorilor se dovedeşte o misiune prea grea în întreg mediul academic românesc. 

Dacă plagiatul a fost comis într-o teză de doctorat, el trebuie confirmat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare (CNATDCU), for care propune Ministerului Educaţiei retragerea diplomei. Comis în alte lucrări, plagiatul poate fi verificat de comisiile de etică ale universităţilor, ale căror rezoluţii pot fi contestate la Consiliul Naţional de Etică (CNE).

Cel mai adesea, rezoluţiile CNATDCU şi CNE sunt contestate în instanţă de plagiatori, aşa cum au făcut-o fostul premier Victor Ponta, ex-ministrul Sănătăţii, bihoreanul Florian Bodog (foto), ori procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, toţi trei acuzaţi de ruşinoasa şi grava abatere academică. 


FAVORIZAŢI
Ministerul, blat cu impostorii

Pe lângă că sunt greu de dovedit, în România plagiatorii sunt şi protejaţi la nivel înalt. Actualul ministru al Educaţiei, PNL-istul Sorin Cîmpeanu, duce o politică de "favorizare a plagiatorilor", după cum l-a acuzat jurnalista Emilia Şercan (foto), cel mai temut adversar al impostorilor. 

Pe lângă diverse tentative de a amnistia plagiatele ori de a desfiinţa CNATDCU, stopate doar de presiunea publică, Cîmpeanu girează şi un non-combat în procesele deschise de plagiatori şi unde Ministerul Educaţiei nici nu se prezintă. Este şi cazul procesului pe care Florian Bodog l-a deschis pentru a cere anularea ordinului prin care a rămas fără titlul de doctor şi unde Ministerul a ignorat de 6 ori solicitarea judecătorilor de a furniza documente. BIHOREANUL a cerut în scris instituţiei să explice acest non-combat şi, deşi termenul prevăzut de Legea 544/2001 a expirat, ministerul condus de Cîmpeanu nu a oferit un răspuns. 

După cum a dezvăluit Şercan într-un articol din PressOne, Ministerul Educaţiei face non-combat şi în procesele procurorului general adjunct al României, Bogdan Licu, respectiv în cel al procurorului CSM Codruţ Olaru, un controversat general de armată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Impostorii!!
Daca ar fi luate toate lucrarile la verificat, cred ca majoritatea ar trebui retrase. Iar cu un asemenea rector de catifea, ce asteptari aveti? Noroc ca plagiatorii au obrazul gros si ii doare fix in dos, pentru ca nimeni nu le face nimic.
Postat 25 Noiembrie 2021, 08:44 de Socrate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON