URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2024, 11:20

Cât costă hrana unui deținut din Penitenciarul Oradea. Câți bani aduc în bugetul închisorii cei care lucrează

Cât costă hrana unui deținut din Penitenciarul Oradea. Câți bani aduc în bugetul închisorii cei care lucrează sursa foto: Penitenciarul Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Penitenciarul de maximă siguranță Oradea a arătat, în raportul aferent anului 2023 publicat recent, că, la un efectiv mediu de 620 de deținuți, costul pentru asigurarea hranei unui deținut a fost de 2.772 lei pe an*, la prepararea hranei fiind folosite inclusiv produse din gospodăria agro-zootehnică a închisorii.

În total, anul trecut, în bucătăria unității de detenție s-au pregătit peste 230.000 de porții de mâncare. 

Același raport arată că o parte dintre deținuții din Penitenciarul Oradea au ajutat în închisoare, „la deservire”, iar alții au lucrat pentru diferite firme, fie în interiorul unității, fie chiar în exteriorul acesteia. În total, deținuții au realizat venituri de peste 2 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane de lei au fost folosiți de Penitenciar.

Concret, au fost selecționate la muncă 558 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 311 au lucrat pentru firme sau instituții, 212 au lucrat la deservire în cadrul închisorii, 30 au muncit la gospodăria agro-zootehnică și 5 au făcut voluntariat. De pe urma celor cu joburi remunerate, veniturile încasate au fost în cuantum de 2.277.135 de lei.

„Din suma totală, 818.573 de lei le-au revenit deținuților, iar restul de bani, 1.458.562 de lei, au fost cheltuiți pe utilități, reparații curente, carburanți, hrană deținuți, furaje animale, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de detenție”, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea. 

Deținuții au lucrat în diferite perioade ale anului, în funcție de solicitările filmelor și instituțiilor. De pildă, la un punct de lucru anume amenajat în închisoare, unii dintre ei au șlefuit volane pentru firma Valtryp, la un alt punct de lucru au confecționat pungi de cadouri pentru Roman Bag, iar la un altul au cusuț fețe încălțăminte pentru RD România.

În exteriorul penitenciarului, deținuții au manipulat colete în depozit pentru Cargus, au igienizat spații verzi pentru Primăria Oradea și pentru Primăria Sânmartin sau au cultivat legume la Biosere.

La finalul anului trecut, în Penitenciarul Oradea erau închiși 631 de bărbați, având diferite regimuri de executare a pedepselor, de la regim de maximă siguranță la regim deschis sau arest preventiv. Unitatea de detenție are peste 700 de paturi pe șase secții.

* În Raportul Penitenciarului apare informația eronată că hrana unui deținut ar fi costat anul trecut 2.772 lei pe lună. În realitate, conform celor comunicate de instituție BIHOREANULUI, este vorba de o sumă anuală/deținut.


Vezi aici raportul complet al Penitenciarului Oradea: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@nenea Moderatoru'
Daca sunt 2772 lei/an, dupa noul calcul rezulta 231 de lei pe luna! Adica 7,7 lei pe zi! Astia chiar produc tot ce gatesc? Inclusiv painea? Ouale? Mezelurile? Ca 500 de grame de paine costa peste 5 lei! Deja sunt gata banii! N-am vazut pe niciunu iesit din puscarie sa arate ca la Auschwitz! Dimpotriva, pleznesc toti de sanatate! Suspectez ca nici suma de 2772 lei/an pt hrana unui detinut, nu e calculata bine! Mai intrebati-i odata! Poate va livreaza si altceva decat bullshit! :)))
Postat 02 Februarie 2024, 20:36 de Kid
Prosti suntem daca punem botul!
Daca inteleg bine, 2 detinuti consuma impreuna mancare (pregatita in bucataria proprie) de peste 5500 de lei pe luna in penitenciar. Deci, daca aplicam calculele contabililor din puscarie, la o familie obisnuita (care gateste acasa) formata din 2 adulti si 2 copii, acestia ar trebui ca sa consume mancare de vreo 7000 de lei/luna? Ca doamna mananca mai putin (tine la silueta) si 2 copii fac cel putin cat un adult? In care realitate? Care familie formata din 4 membri consuma 7000 de lei/luna pe mancare gatita acasa? Niciuna! Va spun eu cam cat se consuma: maxim 2500 de lei/luna. Poate mai ma ajuta careva dintre voi si scrie cam cat cheltuie pe mancare/luna. Si mai ziceti ca nu cumparati toata materia prima, ca mai aveti produse din productia proprie! De aici se desprind 2 posibile aspecte: A - dispare miraculos 30-40% din mancare si B - detinutii sunt suprahraniti, lucru deloc bun pt sanatate.
Postat 02 Februarie 2024, 18:33 de Kid
RE: Prosti suntem daca punem botul!
Ne-am interesat și noi, au trecut cei de la Penitenciar informația greșit în Raport. Așadar, am făcut precizarea în articol: * În Raportul Penitenciarului apare informația eronată că hrana unui deținut ar fi costat anul trecut 2.772 lei pe lună. În realitate, conform celor comunicate de instituție BIHOREANULUI, este vorba de o sumă anuală/deținut.
Postat 02 Februarie 2024, 18:46 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON