URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2024, 16:25

Căsuţa Happy Kids, unde un copil s-a înecat cu măr, amendată cu 80.000 lei, inclusiv pentru "practici înşelătoare"

Căsuţa Happy Kids, unde un copil s-a înecat cu măr, amendată cu 80.000 lei, inclusiv pentru 'practici înşelătoare' (Sursa foto: Facebook - Căsuța Happy Kids)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Căsuţa Happy Kids, centrul în care în urmă cu două săptămâni un copil de un an şi cinci luni s-a înecat cu o bucată de măr şi ulterior a murit, a fost amendată în aceste zile de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor şi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), totalul sancțiunilor ridicându-se la 80.000 lei.

Uşi închise

Potrivit reprezentanților DSP şi DSVSA, controlul efectuat de specialiştii celor două instituţii a fost făcut vineri, după ce, cu ajutorul poliţiştilor bihoreni, inspectorii au reuşit să intre în contact cu Simona Şitov, preşedinta Asociaţiei "Căsuţa Happy Kids", prin intermediul căreia a funcţionat centrul.

"Zilele trecute am fost la adresa indicată, pe strada Islazului nr. 2, în cartierul Europa, însă nu am găsit pe nimeni. Vineri, colegii mei au putut intra şi au aplicat o sacţiune contravenţională în valoare de 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei DSVSA", a declarat marţi Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Directoarea DSP, Daniela Rahotă, a transmis BIHOREANULUI că angajații instituţiei pe care o conduce au aplicat tot o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Lipsa autorizațiilor

În plus, luni, Căsuţa Happy Kids a fost amendată şi de CJPC Bihor, după ce comisarii au oprit prestarea serviciilor centrului, în urma unui control în care nu au găsit pe nimeni la casa de pe Islazului nr. 2.

"Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a finalizat acţiunea de control la Asociaţia "Căsuţa Happy Kids". În urma neregulilor constatate de comisari, CJPC Bihor a aplicat 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 60.000 lei", a transmis marţi şeful CJPC Bihor Giani Bura.

Abaterile constatate de comisari au fost lipsa autorizaţiei de funcţionare provizorie şi acreditare acordate prin Ordin de ministru, lipsa autorizaţiei ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), a autorizaţiei DSP (Direcţia de Sănătate Publică), a autorizaţiei ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi a ⁠autorizaţiei de la Primăria Oradea.

Practici comerciale incorecte

Alte nereguli depistate de comisari au fost utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare, prin afirmarea că unitatea este grădiniţă cu accent pe dezvoltarea socio-emoţională a copiilor şi pentru "nerespectarea prevederilor art. 7 lit. c alineat 2 din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, de a presta numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, consecinţa fiind rănirea şi ulterior decesul unui copil de 1 an şi 5 luni".

Pe lângă amendă, comisarii au dispus şi oprirea temporară a prestării serviciilor, până la intrarea în legalitate şi încetarea practicilor comerciale incorecte.

O reţea de "grădiniţe"

În urmă cu o săptămână, în 23 ianuarie, un copil de doar un an şi cinci luni a murit la spital în Oradea, după ce s-a înecat cu o bucată de măr în timpul mesei pe care a luat-o la Căsuţa Happy Kids din cartierul Europa, care s-a prezentat ani de zile ca fiind "grădiniţă", deşi aceasta funcţiona fără a avea niciun aviz ori autorizaţie în acest sens. Poliţiştii au deschis un dosar penal iniţial pentru vătămare corporală din culpă, încadrare juridică schimbată în ucidere din culpă.

BIHOREANUL a descoperit că iniţial, în 2020, afacerea „Happy Kids” a funcţionat într-o casă din strada Ştefan Odobleja 80, tot în cartierul Europa, unde erau oferite servicii de tip creşă şi grădiniţă, precum şi pentru copii cu dizabilităţi, iar personalul de acolo era plătit la negru, între "voluntare" numărându-se inclusiv studente.

BIHOREANUL a mai scris şi că acest caz scoate la lumină şi o reţea de centre care se prezintă pe reţelele de socializare şi părinţilor ca fiind grădiniţe, deşi nu se află pe lista unităţilor de învăţământ preuniversitar particulare, publicată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor în anul şcolar 2023/2024. După apariţia dezvăluirilor, ele au început să înlocuiască în reclame și prezentări termenul de "grădiniţă" (foto stânga) cu "centru educaţional" (foto dreapta). 


(Sursa foto: captură Kokolosh.ro/gradinita)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nepasarea autoritatilor
Din pacate pentru nepasarea autoritatilor a platit cu viata un copil , poate daca o clipa cei care au trecut cu vederea se pun in locul parintilor asa ceva nu va mai avea loc ,dar ma indoiesc ca vor face ceva
Postat 31 Ianuarie 2024, 14:16 de Mircea_C
cucoane la dungi
"creierele" gradinitei trebuie sa ajunga la puscarie, ca sa nu le arda si altora de asemenea aventuri banoase.
Postat 30 Ianuarie 2024, 19:55 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON