URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2024, 13:04

CAS cere ca românii să meargă la medicul de familie anual, în luna nașterii. Medic de familie: nu este suficient

CAS cere ca românii să meargă la medicul de familie anual, în luna nașterii. Medic de familie: nu este suficient foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președinta Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Valeria Herdea, de profesie medic de familie, a anunțat că de la 1 martie această instituție va derula o campanie pentru a convinge cetățenii să „treacă pe la medicul de familie” o dată pe an, în luna nașterii, pentru a li se putea descoperi din timp anumite afecțiuni, care să fie tratate rapid și mai ieftin.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa, consideră, însă, că o campanie de lămurire nu este suficientă, autoritățile trebuind să se asigure că oamenii vor și merge efectiv la controale.

Nu doar drepturi, ci și obligații

„Fiecare asigurat trebuie să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”, a declarat luni, citată de hotnews.ro, președinta CNAS, Valeria Herdea, care a afirmat că între obligațiile pe care trebuie să le conștientizeze asigurații este și cea de a se prezenta periodic la medicul de familie.

„Dreptul de a avea acces la servicii medicale înseamnă și obligația de a trece pe la medicul tău de familie, în așa fel încât să poți să îl ajuți: asta se face în toate țările civilizate și cred că modelul vest-european poate fi împrumutat și la noi”, a declarat șefa CNAS.

Aceasta a adăugat că începând cu data de 1 martie instituția pe care o conduce va derula o campanie de comunicare către pacienți „în așa fel încât fiecare persoană asigurată să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și mai multă prevenție, pentru ca mai puțini pacienți să ajungă la boli grave.

O dată pe an

Președinta CNAS vrea, în esență, să îi convingă pe români să își programeze o consultație de prevenție la medicul de familie în luna din an în care s-au născut: „Mi-aș dori ca pacientul să fie pro-activ și să vină în întâmpinarea medicilor, să vină la medic preventiv pentru consultație - asta înseamnă schimbarea comportamentului de sănătate”.

„Trebuie să înțelegem că suntem și noi responsabili de sănătatea noastră. Într-un sistem cu buget mic alocat, cred că ar fi cazul să devenim pro-activi. Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei - sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, a declarat Valeria Herdea.

„Românii numai cu bota merg la medic”

Pe de altă parte, președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa (foto), consideră că o simplă campanie derulată de CAS pentru a determina românii să se prezinte la controale medicale periodice nu este suficientă.

„Românii numai cu bota merg la medic. Nu cred că în România este suficient să fie doar campanii de informare. În străinătate, dacă nu te duci la prevenție, plătești. În Italia, de exemplu, bărbații peste 50 de ani trebuie să facă, obligatoriu, colonoscopie. În Marea Britanie, dacă nu mergi la controalele periodice, plătești serviciile medicale chiar dacă ai plătit deja asigurarea”, spune dr. Dorina Popa.

„În străinătate este o soluție”

Aceasta afirmă, pe de altă parte, că „este greu să accepți că pacientul poate fi pedepsit, dar autoritățile trebuie totuși să modifice cadrul legislativ pentru a-l obliga să ajungă efectiv la controalele periodice, al căror scop este prevenția”, iar sancțiunile, în caz contrar, să le aplice nu medicii, ci CAS.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor a amintit că singurul ministru al Sănătății care a încercat să introducă obligativitatea controalelor medicale periodice a fost Eugen Nicolăescu (2007-2008). Deși nu a reușit, acesta a introdus alte măsuri, care au încurajat oamenii să meargă la medic înainte să li se cronicizeze bolile. „În vremea când ministru era Eugen Nicolăescu s-au dat medicilor de familie niște cupoane albastre, am fost dotați cu laptopuri, s-au făcut contracte cu laboratoarele, iar pacientul putea merge la orice laborator cu acel cupon pentru a face analize decontate de CAS, fără planificare și limite de fonduri. Analizele ajungeau la noi și le introduceam într-un program informatic, iar pe chestia asta toată lumea era mulțumită. Pacientul pentru că beneficia de analize, iar noi pentru că am descoperit la timp anumite boli”, a spus dr. Dorina Popa.

„Acele controale și analize nu erau obligatorii, pentru că nu erau cu sancțiuni. Nu e corect să  spunem că pedepsim pacientul, dar în străinătate aceasta este o soluție pentru a-l face să se prezinte la medic periodic, în interesul propriei sănătăți”, a adăugat președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bonus-malus
E primul pas spre o noua schema de control al vietii. Nu mergi la control/analize, inseamna ca esti neglijent cu sanatatea ta, deci meriti sa-ti pierzi/suspenzi asigurarea medicala. Ai colesterolul, glicemia marita esti obligat sa te supui tratamentului. Nu vrei, consecinte. Citeam cindva ca , pe vremuri, plaja rezultatelor analizelor era mai larga, mai permisiva. BigPharma si-a dat seama ca rateaza potential clienti, asa ca au restrins "normalitatea". Rezultatul: more pacients. "Un om sanatos este un om bolnav care se neglijeaza".
Postat 20 Februarie 2024, 14:02 de excalibur
Sistem sarac???
Pai eu platesc acolo 10% si nu am beneficiat in ultimii 15 ani decat de un bilet de trimitere si echivalentul costurilor la sub 1000 de lei (in privat). De ce sa merg la medicul de familie care ma va trimite la specialist când pot merge direct la specialist? Plus mergi la stat unde ai de stat cu orele pe holuri ca e aglomerat. In schimb mergi la privat, se respecta in mare programarile, iti faci o serie de investigatii pe care le acceseaza medicul din aceeasi clinica. Dar eu platesc inca la stat, si nu putin si nu de ieri. Aud pe unii ca merg la medicul de familie si asteapta pana isi termina taclalele cu tata Floarea sau cu Baciu Florea ca na, se stiu de mult. Iar daca ai ajunge sa mergi la medicul de familie preventiv, o data pe an e o gluma proasta. Au ajuns in lipsa de pacienti? Sa se modernizeze putin si mai vorbim apoi. Pana atunci, traiasca asigurarile private de sanatate ai de viata, macar in urma lor vezi ceva. Plus ca ai de la stat ai cand esti trimis in privat din lipsa de dotari sau locuri libere. Aceeasi medici care au vrut sa taxeze consultatiile celor asigurati deja prin sistemul de atat vin acuma sa ma cheme minim o data pe an? Eu ii platesc fara voia mea, nu am obligatii, dimpotriva, ei au obligatii fata de mine. Ia suna-l la 3 dimineata ca te doare capul sa vezi ce iti auzi apoi. Suna-l sa vina acasa ca ti-e rau, te trimite la salvare, ca nu se deplaseaza ca nu are teren acuma. Si cati au cate 2 3 chiar si mai multi asistenti/asistente? Interesul sanatatii mele e calitatea actului medical cu tot ce implica el. Nu dau in medici, ca au tras greu sa ajunga acolo, dar sistemul in sine e depasit. De aia lucreaza multi si in privat, ca se simt prost ca din stat nu pot ajuta pe cat ar vrea. Plus ca e un ban extra, meritat! Deci sa revenim, eu sunt nu obligat, fortat, sa va dau bani (fara consimtamantul meu, e oleaca jaf asta) si tot eu sa fiu obligat si chiar sanctionat? In care tari e asta? Ca din 4 in cate am stat nu am auzit asa ceva, si sunt tari din top.
Postat 20 Februarie 2024, 13:47 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON