URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2014, 18:25

Carp: Avem nevoie de încă un accelerator de particule. Peste 10 ani o treime din populaţie va fi bolnavă de cancer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Primărie, dr. Gheorghe Carp, care timp de patru luni a condus ca interimar Spitalul Municipal "Gavril Curteanu", iar din 1 martie şi-a reluat funcţia de manager la Spitalul Judeţean, a declarat că medici din mai multe domenii au elaborat un program de dezvoltare a serviciilor medicale oncologice din oraş.

"Am dorit să adun la aceeaşi masă oncologi, geneticieni, pneumologi, hematologi care au constituit un grup de lucru şi au elaborat un program care începând din acest an trebuie să se materializeze", a spus Carp.

Dr. Carp a subliniat faptul că statisticile internaţionale arată că peste 10 ani o treime din populaţie va suferi de cancer şi că Oradea trebuie să fie pregătită şi în ceea ce priveşte diagnosticarea precoce a bolii. "De aceea am demarat acest program de onco-genetică, căci pe baza diagnosticului citogenetic se pot institui tratamente moleculare, foarte eficiente", a afirmat managerul, precizând totodată că Spitalul Municipal avea trei aparate PCR pentru diagnoză citogenetică ce stăteau nefolosite.

De asemenea, dr. Gheorghe Carp a declarat că un singur accelerator linear nu este suficient pentru numărul pacienţilor care merg la radioterapie în Oradea. "Sunt peste 150 pe lista de aşteptare. Având condiţiile tehnice îndeplinite, buncărul construit, insistăm pentru achiziţionarea celui de-al doilea accelerator. Acesta este important şi pentru că un tratament întrerupt din motive tehnice anulează efectele benefice reuşite până atunci", a precizat acesta.

Parte a programului de dezvoltare a activităţii medicale oncologice din Oradea o reprezintă şi realizarea, pe bani europeni, în cadrul Blocului Operator de la Municipal, a unor săli de operaţie destinate chirurgiei specifice. "Sperăm că în a doua jumătate a anului 2014 chirurgia oncologică va funcţiona. Sala de operaţie este astfel configurată încât orice specialitate chirurgicală îşi poate desfăşura intervenţiile în ea. Aşadar, prin protocoale între Spitalul Judeţean şi cel Municipal, medicii de la primul vor veni şi vor opera în blocul operator al secţiei de chirurgie oncologică", a anunţat managerul.

Totodată, la parterul clădirii Centrului Oncologic se doreşte realizarea unui centru de histopatologie şi morfopatologie. "Va respecta cerinţele Ministerului Sănătăţii şi va permite rezolvarea problemei diagnosticelor cât mai repede şi cât mai corect", a precizat dr. Carp.

De asemenea, Spitalul Municipal intenţionează să mute la etajul al treilea al Centrului Oncologic hematologia, "pentru că sunt specializări înrudite", iar la etajul al patrulea să înfiinţeze un centru de transplant de celule stem şi bancă de ţesuturi.

Totodată, în 2014, conducerea spitalului doreşte să achiziţioneze un aparat numit scintigraf, necesar pentru circa 40% dintre pacienţii oncologici, dar şi pentru alte boli precum afecţiunile hepatice şi cardiace. "În ceea ce priveşte imagistica, se doreşte ori transplantul mamografului de la Spitalul Judeţean ori achiziţionarea unuia nou. De asemenea, din aprilie sau mai bronhoscopia se va face în Spitalul Municipal, unde avem personal specializat, sub protecţia unei anestezii generale. Până acum se făceau într-un stil pompieristic sus la sanator", a mai adăugat Gheorghe Carp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
important
ce ne intereseaza ca se vor adeveri sau nu previziunile cu 33 la suta din populatie bolnava! deja echipamentele actuale nu sunt suficiente pentru cati bolnavi au nevoie de tratament! un nou accelerator de particule e necesar! si ar mai fi multe de adaugat pe lista!
Postat 04 Martie 2014, 14:02 de xy
haha
pai voi de ce credeti ca sunt "obligatorii" vaccinurile? de ce se face atata tam-tam? fix de aia, sa imbolnaveasca cat mai multi! uitativa cate urmari si ce dezastre apar dupa ce se vaccineaza lumea!
Postat 04 Martie 2014, 09:50 de haha
bunul simt loveste iar
domnul carp a dovedit reale calitati de manager, cred ca merita tot respectul pentru aceste realizari. insa ca si comunicare, e o catastrofa ! cum sa iesi in public si sa spui ca in curand 33% dintre oradeni vor avea cancer ??? nu poti veni si sa trantesti astfel de chestiuni. imi vine in minte o analogie "comunicatul cancerosilor" - de gheorghe carp. mai multa atentie domnule carp.
Postat 04 Martie 2014, 08:36 de bunul simt
Aut!
Nenea Carp, liberalii care te sustin s-au dat la fund, tu nu pleci, "frumosule".?
Postat 04 Martie 2014, 06:35 de Nana
Peste 10 ani o treime din populaţie va fi bolnavă de cancer ... !?!
Văru !?! Eşti bine informat sau iar te dai clarvăzător !?!
Postat 03 Martie 2014, 21:44 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON