URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2023, 16:00

Care sunt simptomele unei muşcături de căpuşă şi când să mergi la medic?

Care sunt simptomele unei muşcături de căpuşă şi când să mergi la medic? Sursă foto: shutterstock.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada caldă a anului, activitatea căpuşelor  creşte şi, implicit, riscul de a fi muşcat de aceste insecte. În acest articol, vei descoperi informaţii importante despre cum poţi identifica o căpuşă şi ce trebuie să faci imediat după ce ai fost muşcat.

Care sunt semnele şi simptomele unei muşcături de căpuşă?

Iată ce trebuie să ştii despre muşcătura de căpuşă: aspectul şi localizarea muşcăturii acesteia pot varia în funcţie de individ şi de stadiul de dezvoltare al căpuşei. Muşcătura are adesea un aspect roşu, inflamat, care poate varia în dimensiune. Uneori, în centrul ei poate apărea o mică umflătură. Căpuşele tind să se ataseze în zonele calde şi umede ale corpului, cum ar fi axilele, zona inghinală, spatele genunchilor, în jurul taliei şi pe scalp. Este important să verifici întregul corp după o expunere la zone cu vegetaţie abundentă sau după o plimbare în pădure.

Un simptom caracteristic al muşcăturii de căpuşă este apariţia unui "inel" roşu în jurul zonei afectate, cunoscut sub numele de "eritem migrator". Acest semn nu apare în toate cazurile, dar este foarte sugestiv pentru muşcături de căpuşă şi posibile infecţii asociate. În cazul în care apare eritemul migrator, este important să consulţi imediat un medic pentru a evalua starea ta de sănătate şi pentru a începe tratamentul, dacă este necesar.

În unele cazuri, căpuşa poate rămâne atârnată de piele după muşcătură. Trebuie să verifici cu atenţie zona muşcăturii, pentru a te asigura că nu există nicio căpuşă încă ataşată, deoarece aceasta poate creşte riscul de transmitere a bolilor. Dacă găseşti o căpuşă încă ataşată, utilizează o pensetă pentru a o îndepărta cu grijă, apucând-o de partea mai apropiată de piele şi trăgând uşor în sus. Evită să storci sau să străpungi căpuşa, deoarece acest lucru poate favoriza eliberarea de bacterii sau virusuri.

Ce trebuie să faci imediat după ce ai fost muşcat de o căpuşă?

Primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci după ce ai fost muşcat de o căpuşă este să îndepărtezi insecta de pe piele. Foloseşte o pensetă cu vârf ascuţit pentru a prinde căpuşa cât mai aproape de piele şi trage uşor, dar ferm, în sus, fără a răsuci sau zdrobi insecta.

După îndepărtarea căpuşei, curăţă zona muşcăturii cu apă şi săpun. De asemenea, poţi utiliza alcool sau o soluţie pe bază de iod pentru a dezinfecta zona. Este important să eviţi să foloseşti produse chimice sau remedii casnice care ar putea irita pielea sau înrăutăţi situaţia.

După ce ai îndepărtat căpuşa şi ai curăţat zona muşcăturii, monitorizează-ţi starea de sănătate şi simptomele care pot apărea în următoarele zile sau săptămâni. În cazul în care este posibil, după ce ai îndepărtat căpuşa, păstreaz-o într-un recipient ermetic sau într-o pungă de plastic sigilată. Acest lucru poate fi util în cazul în care dezvolţi simptome, deoarece medicul poate analiza căpuşa pentru a determina dacă aceasta era purtătoare de boli.

Când să mergi la medic?

Dacă observi simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, erupţii cutanate sau dureri articulare după o muşcătură de căpuşă, este important să consulţi un medic pentru o evaluare corectă şi un diagnostic [1]. La consultaţie, asigură-te că îi menţionezi medicului despre muşcătura de căpuşă, când a avut loc şi dacă ai călătorit recent în zone cu risc crescut pentru infecţii transmise de căpuşe.

Medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge pentru a testa prezenţa anticorpilor specifici bolilor transmise de căpuşe, cum ar fi boala Lyme sau encefalita transmisă de căpuşă. Dacă rezultatele analizelor confirmă o infecţie, medicul îţi va prescrie un tratament adecvat, de obicei, pe bază de antibiotice. Este esenţial să urmezi întocmai tratamentul şi să respecţi dozele şi durata recomandate pentru a te asigura că infecţia este eradicată complet.

În concluzie, a fi informat despre simptomele muşcăturilor de căpuşă şi ceea ce trebuie să faci după ce ai fost muşcat de aceasta ajută la evitarea complicaţiilor şi a menţine sănătatea. Prin recunoaşterea semnelor şi simptomelor timpurii ale muşcăturilor de căpuşă, poţi lua măsuri adecvate pentru a preveni infecţiile şi a primi de la medic tratament corespunzător pentru eventualele boli transmise.

Sursă de referinţă: 

1. Symptoms of Tickborne Illness. 2020, www.cdc.gov/ticks/symptoms.html. Accessed 21 June 2023.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON