URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 20:59

Care sunt măsurile finale prin care Guvernul țintește reducerea cheltuielilor bugetare

Care sunt măsurile finale prin care Guvernul țintește reducerea cheltuielilor bugetare foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, prin care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea pentru creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului, conține, pe lângă majorarea sau introducerea unor taxe noi, și unele măsuri prin care se vizează reducerea cheltuielilor bugetare, criticate de actori din sectorul privat ca fiind timide și, în bună măsură, ineficiente. Legea urmează să apară în Monitorul oficial.

Iată mai jos principalele măsuri ce vizează sectorul bugetar, conform unei prezentări făcute de Hotnews.ro:

Numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcțiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreședinte și al funcțiilor asimilate acestora, se reduce până la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%.

Posturile vacante, din statele de funcții aprobate, cu excepția celor din cadrul unităților administrativ teritoriale și subdiviziunilor acestora se desființează.

Se desființează posturile de șef birou. Odată cu desființarea funcției publice de șef birou se desființează și structurile organizatorice care funcționează ca birouri. Pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții minimum 20 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții generale minimum 35 de posturi de execuție.

Numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul autorității sau instituției publice este de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite.

Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror salarii lunare nete de până la 8.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum, cu excepția personalului militar.

În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei exclusiv TVA/aparat de telefonie mobil achiziționat.

Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 35 lei exclusiv TVA/lună/aparat de telefonie mobilă.

Numărul consilierilor din cadrul cabinetelor președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor de la nivelul operatorilor economici se reduce cu 50% din numărul de posturi aprobate.

Consiliul de administrație va fi format din 5-7 membri în cazul întreprinderilor publice care au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7,3 milioane euro și au cel puțin 50 de angajați.

Societățile, societățile naționale și companiile naționale cu capital integral sau majoritar de stat precum și regiile autonome care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale și al petrolului, pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cm^3, al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 de euro inclusiv T.V.A.

Cheltuielile privind voucherele de vacanță nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.

Și la companiile de stat se va aplica limitarea la telefoane și abonamente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca să începi o reformă adevărată și realistă în plan bugetaro-administrativ ...
... se pornește cu aleșii neamului, respectiv cu reducerea la maxim a Parlamentul României, fiind nevoie strict de câte un senator și câte doi deputați pe fiecare județ. Apoi se coboară ștacheta la localități, unde este suficient câte un consilier local la fiecare mie de locuitori în rural și câte unul la zece mii în urban. Abia apoi se trece la posturile de execuție, unde ar ajunge zece ministere comasate și, exceptând profesorii și medicii, câte un funcționar public la fiecare mie de locuitori. Asta mai ales că o să lucreze IA pentru toți "neterminații" partidelor politice, iar producătorii privați caută forță de muncă proaspătă și odihnită. Restul vine de la sine.
Postat 27 Octombrie 2023, 07:54 de KP
Fail total
Ce e aia indemnizatie de hrana? Ca unii o primesc si altii nu, oare nu e discriminare. Adica privatii ii platesc la un plebeu din popleaca si mâncarea? Plus aia cu sef birou aia zici ca e de-a lu Caragiale, am un birou din pal si sunt sef pe el. Si mai iau si bani de la stat. Nu taticule, nu asa se face. Iei administratiile le rand: cati oameni ai in UAT? Atatia? Pai e nevoie de 1 bugetar in primarie / x plebei. Sunt locuri unde si primarul e in plus, da nu vor comasare. Si comasarea comunelor e un lucru bun, 3 sa se lipeasca si ai scapat de vreo 15 bugetari. Eu inca recomand externalizarea serviciilor si desfiintarea atator bugetari. Numai ITsti, portari, femei de serviciu, consultanti de fonduri, corp de control....toaaaate se pot externaliza si mai cate inca.... Si platesti cat folosesti vs platesti cat NU folosesti. Dar pana nu se vad ca nu mai primesc linii de credit si privatii se opresc din a le mai plati.... Sau contributia pe care o platest privatu (aia de fu mutata de la angajator la angajat), sa se opreasca sa, vreo 2 3 ani. Trecem pe asigurari private si mumu tuturor
Postat 27 Octombrie 2023, 05:52 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON