URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2016, 10:20

Caravana POR: Finanţări în valoare de 858 milioane de euro la dispoziţia ADR Nord-Vest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ghidurile de finanţare au fost lansate, beneficiarii îşi pot scrie proiectele. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pune la bătaie fonduri europene în valoare de 858 milioane euro în perioada de finanţare 2014 – 2020. "E cea mai mare provocare cu care ne-am confruntat până acum pentru că suntem deja în întârziere de doi ani", a declarat Sanda Cătană, directorul executiv al ADR Nord Vest, marţi, în deschiderea unei prezentări făcute la Consiliul Judeţean a unui număr de cinci ghiduri de finanţare.

La conferinţa organizată în cadrul Caravanei POR au mai luat parte preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, directorul de implementare al ADR Nord-Vest, Călin Măgurean, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, consultanţi şi reprezentanţi de organizaţii non-guvernamentale.

Potrivit reprezentanţilor ADR Nord-Vest, numai prin cele cinci priorităţi de finanţare care se lansează în această primăvară beneficiarii ar putea atrage în regiune peste 214 milioane euro.

Continuă reabilitarea termică

Spre exemplu, finanţatorul european va sprijini în continuare reabilitarea termică a locuinţelor şi clădirilor publice, domeniu în care alocarea bugetară regională se ridică la 52,2 milioane euro.

Banii vor putea fi folosiţi, printre altele, pentru îmbunătăţirea izolaţiei termice şi hidroizolaţiei anvelopei clădirii, reabilitarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic, înlocuirea lifurilor şi circuitelor electrice, reparaţii ale faţadelor şi altele.

Cheltuielile eligibile finanţate prin POR vor reprezenta 60% din suma totală diferenţa de 40% urmând să revină municipalităţii şi asociaţiei de proprietari.

Sesiunea de depunere a proiectelor va avea loc în perioada 16 mai - 16 noiembrie 2016, finanţările urmând să se alocă pe principiul "primul venit, primul servit".

Bani pentru monumente

La fel, în perioada următoare municipalităţile, unităţile de cult şi ong-urile din regiune vor avea la dispoziţie finanţări în valoare de 35 milioane euro pentru conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Finanţările vizează consilidarea, restaurarea şi protecţia monumentelor istorice, dar şi acoperirea unor costuri de marketing şi promovare turistică a obiectivului reabilitat.

Conform ghidului de finanţare, proiectele se pot depune în perioada 25 mai - 25 noiembrie, iar cofinanţarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoare cheltuielilor eligibile.

Valoarea minimă a proiectului este de 100.000 euro, iar cea maximă este de 5 milioane euro dar poate ajunge la 10 milioane euro în cazul unui imobil aflat în patrimoniul UNESCO.

Parcuri din ruine

În ceea ce priveşte prioritatea referitoare la îmbunătăţirea mediului urban, finanţatorul pune la dispoziţia solicitanţilor dispuşi să investească în transformarea fostelor ruine industriale în parcuri şi zone de agrement un buget de 12,9 milioane euro.

Proiectele se pot depune în perioada 25 mai – 25 noiembrie iar cofinanţarea din parte solicitantului este de 2%. Valoarea investiţiei poate varia între 100.000 euro şi 5 milioane euro.

Încurajarea turismului

În paralel, autorităţile publice pot depune proiecte de infrastructură de turism pentru dezvoltarea infrastructurii de turism balnear, amenajarea de obiective turistice precum şi punerea lor în valoare.

Valoarea minimă a proiectului începe de la 100.000 euro şi poate urca până la 5 milioane euro. Beneficiarul va trebui să îşi asume o cofinanţare de minim 2% din cheltuielile eligibile.

Bugetul pus la dispoziţie la nivel regional este de 13,9 milioane euro iar proiectele se pot depune în peiroada 1 iunie – 2 decembrie.

Reţea de drumuri judeţene

Cele mai mari sume vor fi puse însă la bătaie pe prioritatea de investiţii privind finanţarea traseului regional de drumuri judeţene Transilvania de Nord unde alocarea la nivel regional este de 113,9 milioane euro.

Valoarea eligibilă a unui proiect este între 100.000 şi 5 milioane euro, cu excepţia parteneriatelor, unde valoarea maximă eligibilă poate ajunge şi la 69,5 milioane euro. Sesiunea de depunere a proiectelor va avea loc în perioda 16 mai – 16 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No hai, Bolojan, mai da odata iama in banii nostri.
Ce nu a inteles niciodata primarul nostru e ca absorbtia de fonduri publice (europene, nationale sau locale) nu trebuie sa fie un scop in sine, ci un mijloc de a creste confortul urban pentru oradeni. Dar, confundand dezvoltarea cu evolutia, s-a apucat sa cheltuie si sa toarne betoane cat de multe, crezand ca asa evolueaza un oras. Norocul e ca la ADRNV s-a prins toata lumea ca Oradea mananca bani cu nemiluita, fiind oras fruntas pe ramura in acest sens, dar nu termina nicodata ce incepe prin proiectele initiate. Partea proasta e ca oradenii o sa plateasca din plin refuzul unor deconturi, la care spera Bolojan pentru a evita falimentul mandatelor sale.
Postat 06 Aprilie 2016, 17:03 de SirmaGhipata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON